Denník N

Napriek láske prehral státisíce a zničil tri generácie.

Rodičov pripravil o dom, ženu o zdravie a ilúzie, deti o budúcnosť. A pritom fajn chlap.

Mala sotva tridsať, na rukách bábätko a svet sa jej rúcal závratným tempom.

Začal hrávať pred rokmi. Nevedela o tom. Manželstvo bolo pekné aj keď žili skromne. Nehádali sa, pomáhal jej. Až jedného dňa sa postupne začal odkrývať obrovský dlh a jeho závislosť na hazarde. Keď si po prevalení prvej dlžoby sadli, on pod nátlakom  a možno aj s úľavou nechal konečne bublinu idylky prasknúť. Spolu napočítali na rôznych pôžičkách v banke, z nebankoviek, ale aj od rôznych ľudí, dlh stotisíc eur.

Zmobilizovala všetky sily a začala riešiť pomedzi kojenie a pohreb otca, ako sa so situáciou čo najlepšie  vysporiadať.

Rodičov pripravil o dom.

Ako prvé sa pokúšali splatiť dlhy ľuďom, ktorí sa im začali vyhrážať. Zistila, že veľký podiel na celej situácii majú manželovi rodičia a ich opičia láska. Vždy, keď sa k nim syn prišiel vyplakať, že je v problémoch,  pomohli, požičali, dali, postupne začali podpisovať pôžičky, veď snáď niečo splatí. Nesplatil. Veril, že TERAZ TO VYJDE!  Nevyšlo. Ani v stávkovej, ani v herni. Po dlhých a komplikovaných rozhovoroch a naťahovačkách sa rozhodli jeho rodičia predať dom. Vysťahoval z rodičovského domu do nájmu matku a otca.

Splatili tak veľkú časť dlhu, zvyšok sa rozhodli splácať postupne – čosi mladí manželia, čosi ešte rodičia, teraz už v malom prenajatom byte. Rozum stojí a veta: ak chceš svojmu dieťaťu skutočne pomôcť, buď neoblomný, v tomto prípade naberá veľký rozmer.

Mladý otec dvoch detí sa rozhodol podstúpiť psychiatrické liečenie. Ambulantne, aby mohol chodiť do práce a starať sa o rodinu a zvyšok dlhu.

V tom čase mladej žene diagnostikovali rakovinu

To, koľko  unesie telo a duša človeka, má tiež svoje limity. Podrobila sa chemoterapii aj operácii. Strach o to, že prídu o strechu nad hlavou vystriedal strach z toho, či uvidí svoje deti rásť. O to viac však bola odhodlaná zachrániť deťom otca, veď kto sa o deti postará, ak by sa jej stalo to najhoršie?

Súboj s rakovinou vyhrala, s gamblerstvom muža nie.  Po jednom návrate z nemocnice sa jej pri otváraní obálky z banky zahmlilo pred očami. Kým sa snažila postaviť život svojej rodiny opäť na nohy a zachrániť si zdravie, jej muž do toho opäť spadol a jeho rodičia mu v slepej láske opäť asistovali. Vzali ďalšiu pôžičku, ale keďže mali trvalé bydlisko na adrese syna a nie v nájme, k pošte sa dostala ich nevesta.

Matematika z pekla a ďalších päťdesiattisíc dlhu.

Rozišli sa. Dnes by si najradšej požičiaval od  manželky z jej invalidného dôchodku. No ona je silná. To, že sa nedostane k výživému, sa rozhodla prijať. Ale viac už svoje deti ukracovať nenechá. Nikdy neboli na dovolenke, nikdy nemali nič navyše, ktovie, či sa dokáže postarať z invalidného dôchodku o to, aby mohli rozvíjať svoje záľuby, chlapček by chcel hrať futbal a dievčatko krásne kreslí.

Bol to pekný vzťah. Aj deti otca ľúbia. No ten nemá dosť sily, aby ich neoberal o dôstojnosť. Chorá žena nesie všetko na svojich pleciach. Aj by sa zlomila, ale na to niet priestor. Môžete na ňu myslieť, keď sa kvôli malichernostiam chcete zlomiť vy.

Jeden automat, jedna stávková kancelária, jedna zbabelosť  a zničené životy troch generácií. A pritom on vraj len chcel zabezpečiť rodinu. To, že gamblerstvo ešte žiadnu rodinu nezabezpečilo, ale tisíce rodín zlikvidovalo, dnes už vie každý okrem gamblerov.

A majiteľov herní? Ale kdeže.

Tiež ste si všimli, ako sa stále viac niektoré obchody a firmy menia na herne? Brány do pekla.

Proti hazardu by nemali byť ťažko horko niektoré mestá ale celá krajina.

Teraz najčítanejšie