Denník N

Prečo Fico podržal Glváča

Róbert Fico sa postavil pred, za, aj vedľa Glváča a bolo po odvolávaní. Kto čakal nejakú sebareflexiu, alebo zásah do troch minút, tak sa zase nedočkal. To je to jediné, čo sa od Smeru čakať dalo.

Fico je v politike dosť dlho na to, aby vedel, ako funguje. Z jeho pohľadu je to hlavne sila a moc, čo rozhodujú. Princípy, diskusia, kompromis sú pre Fica znakom slabosti. Slabosť je pre neho diagnóza, na ktorú sa v politike umiera veľmi rýchlo. Situácia s Glváčom je pre neho výhodná z viacerých dôvodov:

  • Fico sa oprel o prieskumy z poslednej doby. Vidí, že Gorila ani Threema Smeru nejak extra veľmi neškodia. Smer dokonca jemne rastie. Je mu jasné, že aj keby Glváča stiahol, tak to Smeru neprinesie nejaké zásadné percentá. Na čo sa teda hrať na princípy, keď sa môže Glváč ešte zísť.
  • Fico Glváča nemá rád a spravil si z neho fackovacieho panáka. Glváč patril dnes už do bývalej skupinky V4 v Smere. Bol teda spojencom Pellegriniho, Žigu, Kažimíra. Skupinka občas vystrčila rožky, ale Fico ich vždy hneď upratal. Kažimír odišiel sám. Glváča mohol Fico poľahky odstrániť. Z Backstreet boys by bolo Milli Vanilli. Fico sa ale rozhodol inak. Teraz je ale pre neho výhodné, že Glváč zostane tam, kde je. Môže na neho presmerovať útoky týkajúce sa Kočnera a Bašternáka. Ako na fackovacieho panáka, na ktorom sa môžu odbavovať média aj opozícia.
  • Fico zase ponížil Pellegriniho. Premiér mal zase raz odvážne vyjadrenia, čo a ako by bolo správne. A Fico mu zase ukázal prostredník a spravil z neho len hovoriacu bábku. Fico si pravdepodobne tieto poníženia Pellegriniho veľmi užíva. Síce sympatickú tvár premiéra potrebuje, aby mal Smer tých 20% a nie 10%, ale keď môže, tak si na ňom zgustne a ukáže svoju silu.
  • Fico ukázal svojim, že on je garant ich pozícií. Tým, že sa postavil aj za Glváča, ktorého nemá moc v láske, tak ukázal zvyšku Smeru kto je godfather ich politickej sily. Vie, že do budúcna bude potrebovať vazalov, prisluhovačov a spojencov ak sa nechce na svet pozerať cez mreže. Bozkajte mi ruky-nohy šašci.

Ficovi a Smeru ide o všetko. Nový parlament bude schvaľovať nového generálneho prokurátora. Predstavte si, čo by asi nastalo, keby sa ním stal niekto čestný. Ja osobne by som si na tomto poste vedel predstaviť napríklad Lipšica. To si možno predstavuje aj Fico, akurát že jemu to nedá spávať.

Fico podržal Glváča, lebo tým nič neriskoval. Naopak, získal na tom dosť. Ukázal silu a Glváča si nechal ako živý terč, aby odvrátil pozornosť od seba.

Teraz najčítanejšie

Michal Sklienka

Michal Sklienka

Vyštudovaný ekonóm, otec troch detí. Žijem na Orave, pracujem ako manager v cestovnom ruchu a som členom SaS