Denník N

Ak nedobehne klimatická zmena nás, tak si to určite odskáču naše deti.

Dnes svetové média priniesli správu, že Greta Thunberg odmietla prevziať ocenenie ”Nordic Council enviromental award“ s odôvodnením že klimatické hnutie viac nepotrebuje ocenenia. Politici a elity by mali viac počúvať vedcov a ich najnovšie zistenia.

Úprimne priznávam, že som v minulosti nepatril medzi nadšencov obhajujúcich environmentálne protesty, či iné ekologické aktivity. Tváril som sa, že mňa sa to netýka, robil som chybu.

Nemusíte s Gretou súhlasiť, nemusí sa vám páčiť forma akou prezentuje svoje názory. Treba však uznať, že žijeme v dobe, kedy je nevyhnutné, aby nami občas niekto takto zatriasol, aby sme sa zobudili a vyšli zo svojej zóny komfortu.

Každý z nás by mal niečo spraviť pre naše životné prostredie. Nie, jednotlivec sám neodvráti klimatickú zmenu, nemôžme ale pasívne čakať čo bude, teda pokiaľ nám záleží na generáciách, ktoré prídu po nás, na našich deťoch, vnúčatách.

Kde začať?Asi každý z nás už má skúsenosť s triedením odpadu. Musím priznať, že ma prekvapuje koľko ho dokážu slovenské rodiny vyprodukovať . Vidieť to vždy pri jeho týždennom zvoze, plastu je viditeľne najviac. Riešenie? Pokiaľ sa nezačnú vykupovať plastové fľaše, mali by sme minimalizovať nákup nápojov v plastových obaloch. Mnohí budete oponovať, že všetko je balené v plaste, ale kto chce, nájde aj klasiku v skle, prípadne inú alternatívu.

Okrem plastov veľkým ohrozením je produkcia CO2. Dosť ťažko predstaviteľná vec je obmedzenie používania áut, najmä pre nás, ktorí prichádzajú do Bratislavy zo satelitov. Čo tak skúsiť aspoň raz , dva krát týždenne využiť MHD, dobrým nápadom sa javí aj susedský “car sharing”, alebo ak chcete zdieľanie áut. Samozrejme ideálna by bola elektro mobilita, ale na jej plošné rozšírenie si budeme musieť ešte počkať.

Kvalitná voda je veľmi dôležitým faktorom pre zdravý život. Patríme medzi krajiny, ktoré majú zatiaľ dostatok vodných zdrojov, ale už v blízkej budúcnosti sa to výkyvmi počasia s najväčšou pravdepodobnosťou zmení. Preto by sme mali viac premýšľať nad tým, čo skončí v našej kanalizácií, vyhýbať sa likvidácii chemických látok, či liekov týmto spôsobom.

Samozrejme je tu mnoho veľkých tém súvisiacich s environmentálnou záťažou spôsobenou priemyslom, či energetikou. Toto by skôr mala byť parketa pre politikov a politické strany, ktoré sa tomu nevenujú dostatočne vzhľadom na vážnosť situácie.

Naša krajina sa zmieta v korupčných škandáloch, dôvera v štát je nízka. Nepochybne riešenie týchto problémov má prioritu, nemali by sme zabudnúť na životné prostredie a mala by to byť ďalšia vážna téma najbližších volieb. Teší ma, že veľa mladých ľudí má v tomto jasno.

Teraz najčítanejšie

Branislav Bonev

Viac ako 20 rokov pracujem v IT biznise, ale vždy som mal blízko k žurnalistike. Občas by som sa rád podelil so svojimi názormi či myšlienkami.