Denník N

Školstvo: Ako môže Kiskov prejav niečo zmeniť?

Školstvo a jeho budúcnosť? Ako môžeme pomôcť sebe aj prezidentovi vytvoriť školstvo na ktoré budeme všetci hrdí? Rozprávajme sa…

Prezident dnes predniesol prejav o stave našej krajiny v  Národnej rade. Venoval sa širokému spektru tém a zdôraznil v  ňom časť o našom školstve. Učím cez program Teach for Slovakia  prvý rok na Základnej škole v Dobšinej a tak som bol zvedavý čo  zaznelo. Škola v Dobšinej má 80% rómskych žiakov a častokrát zažívam veľmi tažké situácie.

Prezident nemôže nahradiť vládu, aj keď má silný voličský mandát. Prečo teda prednáša prejav o stave krajiny? Hovorí to hlavne poslancom a vláde, aby konečne začali robiť to čo je v náplni ich práce? Áno samozrejme to je prvoradá úloha a jeho dobrovoľná zodpovednosť. Myslím si, že tá druhá úloha môže byť oveľa dôležitejšia. Prihovára sa aj nám občanom.

Časť o školstve pomenovala dôležité témy nedocenenia učiteľov, vzdelávania rómskych detí a dôležitosti investovania do našej vlastnej budúcnosti. (záznam prejavu o školstve od 24:40 do 31:00)

Myslím si však, že aby ten prejav mal skutočnú váhu, tak musí vyvolať diskusiu. Ak totiž chceme, aby poslanci a vláda urobili potrebné kroky, tak sa o vzdelávaní musíme začať rozprávať. Nie opakovať staré známe pravdy o tom ako to je všetko zlé. Poďme sa rozprávať o tom, ako by malo vyzerať naše školstvo, to na ktoré by sme boli všetci hrdí. Mala by tam byť zábava? Skvelí motivovaní učitelia? Posúvanie detského talentu a príprava na úspešný život?

Tak sa teda rozprávajme, dostaňme to zo seba. Hocikedy keď sa stretneme s priateľmi, keď budeme s rodinou, či s kolegami. Ako si predstavujeme vhodné školské prostredie pre naše budúce, či terajšie deti? A áno myslím si, že to má veľký zmysel. Myslím si dokonca, že keď sa téma školstva bude pravidelne a často diskutovať, tak má veľkú možnosť stať sa celospoločenskou témou číslo jedna. Prečo? Pretože čo je dôležitejšie ako to, ako deti prežívajú svoje detstvo a prípravu na budúci život?

Ako by to vyzeralo, keby o tom mohli spolurozhodovať deti?

DSC_0387

Vytvárajme školstvo na ktoré budeme všetci hrdí. Rozprávajme sa, diskutujme o ňom a podporíme tým tých, ktorí robia svoj kus práce na jeho zlepšovanie a zároveň podnietime ďaľších, aby sa tiež zapojili a pridali ruku k dielu.

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.