Denník N

Klimatickí migranti – sociálny aspekt klimatickej krízy

Do roku 2050 by mohlo byť v dôsledku zmeny klímy vysídlených až 250 miliónov ľudí. Už sa to deje – čo bude nasledovať ďalej a ako by to mohlo ovplyvniť Slovensko?

Migrant je osoba, ktorá uteká zo svojej vlasti/domoviny kvôli prenasledovaniu alebo vojne. Prenasledovanie môže byť na základe rasového, náboženského alebo politického dôvodu. Ženevská dohoda z roku 1951 hovorí o uznaní o statuse utečenca z dôvodu prenasledovania, no nehovorí sa tam o uznaní klimatického migranta. V súčasnosti neexistuje žiadna legislatíva, ktorá by takého migranta uznala a prijala do svojho azylového systému. Najviac sa k tomu približuje Švédsko a Fínsko, ktoré uznávajú azyl a humanitárnu ochranu pre tých, ktorých zasiahla prírodná katastrofa

Kde sa vyskytujú klimatické zmeny, ktoré ovplyvňujú migráciu?

Sú to napríklad, mexický farmári, ktorí sa sťahujú za prácou do USA. Problém s pribúdajúcimi suchotami núti Mexičanov prekračovať hranice legálne alebo ilegálne. Žiadne múry ani guľky nezastavia ľudí, ktorí bojujú o prežitie. Ďalším príkladom sú Filipíny, ktoré vplyvom tajfúnov, následných záplav a zosuvov pôdy dlhodobo zaznamenáva migráciu ľudí. Štúdia vedcov uverejnená v odbornom časopise magazíne Nature skúmaná v rokoch 2000 až 2014 hovorí, že vplyv teploty na vidieku úzko súvisí s migráciou. Čím viac sa teplota odchyľovala od 20 stupňoch Celzia, tým väčší bol nárast vysťahovalectva regióne. V rokoch 2006 až 2010 zasiahlo sucho planiny Hornej Mezopotámie a viedlo k presunu pôdohospodárskeho obyvateľstva a nedostatku potravín.

Krajiny, ktoré najviac ohrozené klimatickými zmenami:
  1. Somálsko
  2. Eritrea
  3. Sudán
  4. Burundi
  5. Papua-Nová Guinea
  6. Mauritánia
  7. Jemen
  8. Čad
  9. Šalamúnove ostrovy
  10. Gambia

Zdroj: WEF

V rámci Afriky je situácia najviac kritická. Obyvateľstvo žijúce v pohorí Atlas, ktoré sa živí prevažne poľnohospodárstvom, trpia na povodne a nánosy piesku či kamenia, ktoré voda berie so sebou. Čoraz väčší je problém sa dostať k podzemnej vode v oblastiach oázovej Sahary. Voda tam vysychá a nie je to problém iba pre poľnohospodárstvo, ale aj pre pastierov, ktorí sú na svojom dobytku závislí.

Ak nezastavíme zvyšovanie uhlíkových emisií, potom by sa štáty EÚ, USA a ďalších vyspelých krajín mali pripraviť na prílev klimatických migrantov či už legislatívne, ekonomicky ale aj sociálne vo forme solidarity – kým podobné problémy nezasiahnu aj tieto krajiny. Viacero politikov však tento problém nevidia komplexne a populisticky ho využívajú na propagandu. Strašia tisíckami migrantov a vytvárajú neopodstatnený strach. Nie je to len o kultúrnoprávnych rozdieloch – čoskoro bude problém vážnejší. Môžeme pocítiť nedostatok jedla a z toho vyplývajúcu mieru kriminality. Budeme citovať z našich požiadaviek: Žiadame klimatickú spravodlivosť – autority o tejto problematike nesmú zavádzať a musia pristupovať spravodlivo k všetkým obetiam.

Sýria – zdroj klimatického, alebo vojnového konfliktu?

Občianska vojna v Sýrii trvá od roku 2011. Počas Arabskej jari sa vzbúrila opozícia v Sýrii a to všetko vyústilo do vojny, ale aj do masívnej migrácie z krajiny. Ešte predtým, ako vypukla vojna, tak sa viac než milión ľudí sťahovalo z dôvodu obrovského sucha spôsobeného klimatickými zmenami. Sýria je presný príklad toho, ako už v destabilizovanom regióne môžu klimatické zmeny ešte viac zhoršiť celú situáciu. Odborníci varujú, že Sýria nemusí byť poslednou krajinou. Preto by sa na tento scenár mali pripravovať aj ostatné krajiny – vrátane Slovenska. Nemôžme predsa ignorovať fakt, že klimatickí migranti sú na tom rovnako ako utečenci, ktorých trápi vojna alebo iné formy prenasledovania.

„Zmena klímy je jednou zo základných príčin nového migračného javu. Ak nebudeme rýchlo konať, budeme musieť čeliť novej výzve – klimatickým utečencom.“ – Jean-Claude Juncker, bývalý predseda Európskej komisie

Viac sa dočítate na zdrojových stránkach:

 

 

 

Patrik Šuba a Barbora Výrostková, Košice

Teraz najčítanejšie

Fridays for future

Fridays for future je študentská iniciatíva, ktorá vznikla na podnet Švédky Grety Thunbergovej. Je tvorená mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o budúcnosť našej planéty, preto sa snažia štrajkovaním upútať pozornosť autorít na jej neistú situáciu. Prostredníctvom blogu sa pokúsime o problematike klimatickej krízy edukovať aj širokú verejnosť, a to komentovaním aktuálneho diania na tomto poli, reportovaním najnovších vedeckých správ či zverejňovaním našich príhovorov zo štrajkov.