Denník N

Keď jedna ministerka hoaxy búra a ďalšia ich vytvára – otvorený list ministerke Matečnej

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR

V čase, keď sa Slovensko i svet snažia bojovať proti dezinformáciám a konšpiráciám, ministerka pôdohospodárstva a podpredsedníčka vlády G. Matečná používa hoax ako formu politického súboja. Ak môže ona, čo by malo brániť iným?

Vážená pani ministerka,

po vypočutí Vašej tlačovej konferencie z dňa 28.10.2019, vidiac, ako sa Vami prezentované informácie šíria a ako ich ľudia nekriticky preberajú, rozhodla som sa napísať Vám tento otvorený list. Vedie ma k tomu hlboké sklamanie a znepokojenie.

To, akým problémom sú v súčasnosti na Slovensku dezinformácie a ich šírenie, iste vnímate. Určite Vám tiež nemusím vysvetľovať, aké nebezpečné je brať tento problém na ľahkú váhu. Veľmi dobre to nedávno vyjadrila pani ministerka Kalavská v prejave o vakcinácii. Preto som veľmi sklamaná a rozhorčená, keď vidím, ako iná ministerka nielenže dezinformácie šíri, ale dokonca ich vytvára!

Téma Vášho brífingu bola, citujem: „Koalícia PS/Spolu chce zakázať poľovníctvo na Slovensku, prečo je to veľmi zlý návrh.“ Vaša reakcia by dávala zmysel – ak by PS/Spolu skutočne takýto návrh predkladala. Koalícia PS/Spolu však nemá žiadny podobný zámer v programe, navyše ani mentori príslušných častí programu nevyvíjajú žiadnu iniciatívu vedúcu k celoplošnému zákazu poľovníctva na Slovensku ani ako aktivisti, ani ako politici.

Z čoho teda vychádza Vaše presvedčenie, že PS/Spolu chcú zrušiť poľovníctvo? A ak nemáte relevantné dôkazy, ktoré by to potvrdzovali, ako si môžete dovoliť predkladať verejnosti takéto zavádzajúce a nepravdivé tvrdenia?

Jediné vyjadrenie za PS/Spolu, ktoré počas tlačovky ako dôkaz odznelo, bol text komentára na sociálnej sieti od europoslanca Michala Wiezika. V diskusii k článku o poľovníkovi, obvinenom z pytliactva, reagoval na slová iného diskutujúceho, ktorý napísal: „Šak poďme do toho a skúsme na SR poľovníctvo zrušiť. PS/SPOLU/europarlament.“ Pán Wiezik odpovedal: „Nie je nič ľahšie :) Ale najprv musím dokončiť lesy.“ Zo svojho osobného profilu. Nie ako oficiálne stanovisko PS/Spolu. Okrem toho sa medzičasom jasne vyhranil voči Vašim obvineniam a poprel, že by akýmkoľvek spôsobom plánoval zrušiť poľovníctvo.

Celé vyjadrenie si môžete prečítať tu:

Pre čitateľa, ktorý toho o pánovi Wiezikovi veľa nevie a takto vytrhnuté z kontextu, môžu jeho slová skutočne vyznieť tak, že by chcel poľovníctvo na Slovensku zrušiť. Avšak Vy viete dobre, kto je pán Wiezik, akým témam sa venuje a čo sa snaží presadzovať v politike. Navyše, komentár je očividne sarkastický (vychádzajúc už len z faktu, že zrušenie poľovníctva by rozhodne nebolo ľahké, vzhľadom na počet poľovníkov a ich sympatizantov na Slovensku), čo pán Wiezik aj vzápätí potvrdil. Nepochybujem o Vašej inteligencii a schopnosti správne pochopiť komentár pána Wiezika – a práve preto som sklamaná z toho, ako ste zneužili tento výrok. Hovorím zneužili, pretože každému kriticky uvažujúcemu človeku musí byť jasné, že nejde o nič iné, ako o politický predvolebný boj a diskreditáciu konkurenčnej strany.

Zneužili ste svoje postavenie na šírenie nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení, ktoré následne vyvolali vlnu paniky, hnevu a nesúhlasu medzi ľuďmi. A toto, vážená pani ministerka, je účelová manipulácia hodná ĽSNS!

(Keď sme už pri nich, prečo nikto zo SNS nemal nikdy potrebu zvolať tlačovku, v ktorej by sa vyhradil voči výrokom poslancov ĽSNS na sociálnych sieťach? Tam by veru bolo čo komentovať a v ich prípade rozhodne o sarkazmus nejde…)

Uvedomujete si vôbec spoločenskú zodpovednosť, ktorú ako podpredsedníčka vlády a ministerka máte? Uvedomujete si závažnosť takéhoto manipulatívneho nakladania s informáciami – v dnešnej dobe, keď ľudia prestávajú dôverovať relevantným zdrojom informácií, keď spochybňujú vedecké výskumy a radšej sa obracajú na konšpiračné a dezinformačné weby a pod.? Aké sú Vaše morálne zásady, keď pre obyčajný konkurenčný boj dokážete použiť takéto prostriedky?!

Preto apelujem na Vašu česť a morálku, aby ste uprednostnili dobro spoločnosti, ktorej ako verejný predstaviteľ máte slúžiť, pred rôznymi politickými tlakmi a nezneužívali Vám zverený úrad na neetický konkurenčný boj!

Úprimne Vám prajem veľa síl a odvahy robiť to, čo je naozaj správne.

S úctivým pozdravom,

Lenka Kytýrová

Teraz najčítanejšie

Lenka Kytýrová

Som študentka biológie a geografie, pevne verím, že čoskoro budúca učiteľka. Citlivo vnímam spoločensko-politickú situáciu na Slovensku a viem, že ako občan tohto štátu mám aj ja svoj podiel zodpovednosti za jeho stav. Nechcem len nadávať, aké je všetko zlé, chcem byť tá, ktorá robí reálne kroky, aby bolo lepšie. Lebo je na čom pracovať a nie je na koho čakať. Ako hovorí názov knihy príhovorov z protestov Za slušné Slovensko: My sme tí, na ktorých sme čakali!