Varíme s Medveďmi – Plnená tekvica
Na trhu sa nám ešte podarilo kúpiť zrelé voňavé paradajky. Taká malá spomienka na leto. Tak sme ich spojili s klasickou jesennou ingredienciou a použili sme ich na naplnenie tekvíc.
Pripravíme si jednu väčšiu, alebo dve stredne veľké tekvice, kilogram zrelých paradajok, pol kilogramu hovädzieho mletého mäsa, cesnak, sušenú bazalku a oregáno, čerstvú petržlenovú vňať, soľ a mleté čierne korenie.
Tekvicu umyjeme, pozdĺžne rozrežeme, vydlabeme semienka, poriadne nasolíme a necháme odpočinúť.
Paradajky pokrájame na menšie kocky. Do panvice dáme trochu oleja, pridáme nakrájané paradajky, jemne posolíme, okoreníme a necháme dusiť, kým paradajky nepustia šťavu.
Pridáme mleté mäso a sušené bylinky.
Premiešame a necháme pomaly dusiť.
Varíme pokiaľ sa nevydusí všetka tekutina. Potom pridáme roztlačený cesnak a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a ďalej už nevaríme. Plnka do tekvíc je hotová.
Z tekvíc zlejeme vodu, ktorú pustili po osolení a rovnomerne ich naplníme.
Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov asi tridsať až tridsaťpäť minút.
Podávame s čerstvým tmavým chlebom, alebo varenými zemiakmi. Leto a jeseň spolu na jednom tanieri.
Dobrú chuť.