Denník N

Varíme s Medveďmi – Plnená tekvica

Na trhu sa nám ešte podarilo kúpiť zrelé voňavé paradajky. Taká malá spomienka na leto. Tak sme ich spojili s klasickou jesennou ingredienciou a použili sme ich na naplnenie tekvíc.

Pripravíme si jednu väčšiu, alebo dve stredne veľké tekvice, kilogram zrelých paradajok, pol kilogramu hovädzieho mletého mäsa, cesnak, sušenú bazalku a oregáno, čerstvú petržlenovú vňať, soľ a  mleté čierne korenie.

Tekvicu umyjeme, pozdĺžne rozrežeme, vydlabeme semienka, poriadne nasolíme a necháme odpočinúť.

Paradajky pokrájame na menšie kocky. Do panvice dáme trochu oleja, pridáme nakrájané paradajky, jemne posolíme, okoreníme a necháme dusiť, kým paradajky nepustia šťavu.

Pridáme mleté mäso a sušené bylinky.

Premiešame a necháme pomaly dusiť.

Varíme pokiaľ sa nevydusí všetka tekutina. Potom pridáme roztlačený cesnak a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a ďalej už nevaríme. Plnka do tekvíc je hotová.

Z tekvíc zlejeme vodu, ktorú pustili po osolení a rovnomerne ich naplníme.

Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov asi tridsať až tridsaťpäť minút.

Podávame s čerstvým tmavým chlebom, alebo varenými zemiakmi. Leto a jeseň spolu na jednom tanieri.

Dobrú chuť.

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.