Denník N

Potrebujeme Word a Excel?

Tento blog je malou reakciou na reklamu od Alzy, na hodiny informatiky, všetky tie marketingové informácie od Microsoftu a tak ďalej. Potrebujeme Word a Excel? Potrebujeme Microsoft Office?

Určite ste sa stretli s tým, že si niekto niečo zjednodušil a bral to za samozrejmosť. Keď som pracoval na úrade, každej pracovníčke bolo jasné, že keď majú počítač, tak tam majú aj Microsoft Windows a Microsoft Office. O ničom inom nepočuli, nikto im o tom nehovoril a o techniku sa nezaujímali. Brali ako samozrejmosť, že to na písanie listov sa volá Word – a to druhé Excel. Keď som potom jednej z nich preinštalovával PC, bola požiadavka, aby to bolo hotové čo najskôr. Nech nič neinštalujem. Tak sa len zálohoval dáta, sformátoval disk a nahodil Microsoft Windows. A teraz prekvapenie, Word a Excel nikde. Niekde si stiahla trial verziu a sťažovala sa, že je to pokazené a chce to peniaze. Tak som jej povedal to, čo napíšem aj tu.

 

Existujú štyri možnosti. Nie každý všetky z nich spomenie. Kedysi som podobný text písal aj pre PC REVUE a odvtedy sa rozhodne nič nezmenilo.

 

Možnosť A: Legálny platený softvér. Po zaplatení má zákazník to, na čo je vo veľkej väčšine prípadov zvyknutý. Softvér funguje, všetko je na poriadku a netreba sa nič nové učiť. Nejeden človek je však veľmi prekvapený, keď zistí, koľko legálny softvér stojí. Napríklad na Alze a podobných portáloch stojí taká klasická licencia 273€. Iste, sú aj lacnejšie verzie. Napríklad edícia pre študentov a učiteľov stojí o niečo menej, ale stále ide o pomerne veľké peniaze. Predovšetkým pre človeka, ktorý Word či Excel používa málokedy a neživý sa tým. Iná možnosť je Office 365, online služba, ktorá má svoje výhody i nevýhody. Predovšetkým drahé predplatné.

 

Možnosť B: Nelegálny platený softvér. Podobne ako v predošlom prípade, ide o známy softvér. Netreba sa nič učiť. A je zadarmo! Samozrejme, háčik sa ľahko nájde. Či už nemožnosť aktualizácií, zháňanie rôznych crackov a hlavne bezpečnostné riziká. Chceli by ste softvér, do ktorého mohol ktokoľvek niečo pridať? Aj niečo, čo vám vybieli účet či pošle všetky vaše heslá kdesi do Číny?

 

Možnosť C: Zastaralý platený softvér. Podobné prostredie? Možno áno, možno nie. Každopádne jedna z možností je používať zastaralý softvér, ktorý môžete mať legálne za pár €, prípadne sa dá ukradnúť. Výhodná je cena, ale môžete poriadne pohorieť na kompatibilite či na tom, že niektorá dobrá funkcia jednoducho chýba. Už samotný fakt, že sa niečo môže zobraziť inak, ako každému inému, môže byť dostatočný dôvod na to, aby sa vyhlo tejto možnosti. Na druhej strane, niekedy nie všetko nové je dobré a mnohým ľuďom viac vyhovuje starý softvér – napríklad ak nechcú investovať do nového hardvéru a postačí im staručký počítač.

 

Možnosť D: Legálny bezplatný softvér. Ak ste sa niekedy stretli napríklad s LibreOffice, OpenOffice alebo niečím podobným, tak viete, o čom hovorím. Legálny, v tomto prípade open-source softvér, má veľa výhod. Neustále sa zlepšuje, pribúdajú mu nové funkcie a môžete ho mať úplne legálne na čomkoľvek. Na väčšine linuxových distribúcií je už nainštalovaný, do iného softvéru ho pridáte veľmi jednoducho. Kombinuje výhody možností A, B a C. Je ľahko použiteľný, zadarmo a skokovo sa nemení na niečo celkom iné. LibreOffice otvorí v svojej aplikácií Writer to, čo je určené pre starý či nový Word a tiež uloží do akéhokoľvek formátu. Podobne je to s inými komponentami. Nevýhodou je väčšinou nedokonalá kompatibilita v náročných dokumentoch s makrami.

 

Ktorá možnosť je najlepšia? To je samozrejme na každom. Každá možnosť má niečo do seba a to, čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať niekomu inému. Ja osobne mám názor, že treba vyskúšať viac možností a rozhodnúť sa na nich. Používam LibreOffice a napísal som a vydal na ňom viac než 120 kníh. Viď Greenie knižnica. Aj z toho dôvodu, že mi všetko funguje presne tak, ako chcem – a napríklad pri nastavovaní štýlov je z môjho subjektívneho hľadiska úplne perfektný.

Teraz najčítanejšie