Denník N

Prečo potrebujú mladí dostupné bývanie

Slovenky a Slováci potrebujú dostupné nájomné byty. Mladí ľudia obzvlášť.

(autori sú členmi politického hnutia Progresívne Slovensko)

 

My mladí máme problém osamostatniť sa.  Nájsť si vhodné a hlavne dostupné bývanie je pre mnohých z nás problematické a práve preto zostávame bývať s rodičmi až do svojej tridsiatky. Podaktorí si to natiahnu aj do štyridsiatky.

Pokiaľ si mladý človek chce zabezpečiť vlastné bývanie v ekonomicky zaujímavej lokalite, má v zásade na výber dve možnosti: drahý komerčný prenájom alebo hypotéka. V prvom prípade sa bavíme o extrémnom plytvaní peňazí. Prenájmy základných garzóniek v exponovaných lokalitách, akou je napríklad Bratislava, sa pohybujú od 550 eur vyššie. Priemerný plat v Bratislave je okolo 900 eur. To znamená, že samostatné bývanie pre jednu osobu zhltne viac ako 60 percent priemerného platu. Väčšina mladých ľudí túto situáciu rieši takzvaným zdieľaným bývaním, a teda bývajú v troj-štvor izbových bytoch s viacerými ľuďmi. Týmpádom sa predražené nájomné rozloží medzi niekoľko ľudí, čo je ekonomicky výhodnejšie.  Niekomu takéto bývanie môže vyhovovať, ale pokiaľ chceme mladých ľudí motivovať k väčšej samostatnosti a na konci dňa nedajbože k zakladaniu rodín, tak práve takéto prostredie určite nie je najvhodnejšie. Nemôžeme vychovávať deti v zdieľanom „mládežníckom“ byte, to je skrátka nezmysel.

Druhou možnosťou je hypotékarny úver. V súčasnosti ponúkajú komerčné banky pomerne lukratívne úrokové sazdby okolo jedného percenta ročne. Sú to skutočne dychberúce sadzby a mnohí ľudia (aj mladí) túto priaznivú situáciu na úverovom trhu aktívne využívajú. Avšak doba nízkych úrokových sadzieb skôr či neskôr skončí. Nehovoriac o tom, že podmienky na získanie úveru sa pomaly každým mesiacom sprísňujú. 100 percentný úver získajú iba ľudia, ktorí môžu na tento účel založiť nehnuteľnosť aspoň vo výške úveru. V opačnom prípade treba doplniť 20 percent z obstarávacej ceny bytu. Niektorým môžu pomôcť rodičia a iní to riešia dofinancovaním prostredníctvom rôznych nevýhodných bezúčelových úverov, čo už je prvý krok k doživotnej finančnej zadĺženosti. Každopádne my mladí  bez podpory rodičov nedisponujeme nehnuteľnosťou na založenie (v opačnom prípade by sme si nebrali hypotéku, všakže) a ani nemáme 20 percent z obstarávacej ceny bytu, čo v súčasnosti tvorí okolo 15-20 tisíc eur. Aj to za predpokladu, že máme záujem o byt nižšieho štandardu v staršej bytovke, teda byt nevhodný na založenie rodiny. Kedy by sme stihli zarobiť také peniaze? Na brigáde počas štúdia na vysokej škole? Navyše drvivá väčšina z nás nevie, čo budeme robiť o päť či desať rokov a jednoducho pripútanie sa k jednej lokalite 30-ročnou hypotékou pre mnohých z nás asi nie je najvhodnejším riešením.

Štát by mal ponúkať alternatívu dostupného bývania pre nás mladých. Veď mladí ľudia sú budúcnosťou tejto krajiny a bývanie je jednou zo základných životných potrieb každého z nás. Riešením môžu byť obecné nájomné byty pre mladých ľudí. Je to v podstate bývanie v nájomnom byte určenom pre mladých ľudí/mladé rodiny, ktorého cena nájmu je o 20-40 percent nižšia ako v klasických komerčných prenájmoch, nakoľko obec, ktorá by takéto byty tvorila a následne spravovala nepotrebuje narozdiel od súkromníka navýšiť cenu prenájmu bytu o podnikateľskú maržu. Nie je to nieč nové. Takýto systém dostupného bývania veľmi dobre funguje v Rakúsku, Nemecku, Francúzsku, Veľkej Británii, Španielsku či Portugalsku. Netreba vymýšľať nič nového, v téme dostupného bývania už v zásade všetko bolo vymyslené. Fuknčný systém dostupného bývania sa dá pohodlne „okopírovať“ zo zahraničia. Napriek tomu majú niektoré samosprávy reálne problémy tvoriť byty takéhoto typu. Niektoré problémy sú vytvorené „umelo“, niektoré sú reálne. V nasledujúcich blogoch sa skúsime pozrieť na konkrétne prekážky, ktoré stoja v ceste tvorby dostupného bývania a zároveň načrtneme aj funkčné riešenia. Prečo to robíme? Pretože je načase, aby tento štát začal strategicky myslieť dopredu na budúce generácie a konečne začal tvoriť priaznivé podmienky pre nás, mladých ľudí, aby sme prestali hromadne utekať do zahraničia. Veríme, že sa to dá. Viac sa dozviete v našich ďaľších blogoch.

 

Dávid Dej a Adam Sarlós

Teraz najčítanejšie