Denník N

Kam kráčaš, Demokratická strana?

K parlamentnej budúcnosti alebo sa uspokojíš s pozíciou (opozičnej) environmentálnej úderky? Postačí Ti revitalizácia vidieka a rozvoj komunít alebo sa prihlásiš aj k baťovským tradíciám podnikania a prerušenej snahe o budovanie ľudovej strany na Slovensku? Budeš považovať príhovor Jána Holčíka na sneme v Hronseku za sympatickú nostalgiu “starého pána “ alebo skúsiš v ňom nájsť aj posolstvá pre budúcnosť?

Pretože príhovor ponovembrového predsedu DS bol v prvom rade posolstvom. Ukončením sporov o nástupníctvo DS symbolickým odovzdaním dokumentov z vlastného archívu, vyznaním liberála, keď ešte nebolo treba byť slobodným a solidárnym a autority medzi slovenskými evanjelikmi, ktorých je mimochodom stále čosi viac ako 300 tisíc. Mostom k tomu, aby táto komunita prijala DS ako zástupcu a tlmočníka svojich názorov? postojov? v budúcom parlamente. Máš takéto ambície?

Richard Sulík získal v predchádzajúcich voľbách 99,82% preferenčných hlasov. Inak povedané len na 328 volebných lístkoch pre SaS bolo na prvom mieste iné meno. Preferenčné hlasy riešili len poradie na nižších pozíciách. Nasadenie fantómových kandidátov Drobu (8,14%) a Nicholsonovej (47,31%) má vzbudiť zdanie mohutnosti, ale nemalo by ohroziť Sulíkove preferencie. Na druhej strane účelová konfliktnosť  Lucie N. má priniesť (emočné) hlasy najmä v hlavnom meste a okolí. Prečo o tom píšem?

SaS-ka bude zastúpená na dvoch samostatných kandidátkach. Televízne vystúpenie Jany Kiššovej je prvým prísľubom, že Sulíkove kalkulácie nemusia vyjsť. Rozptyl hlasov čerstvých DS-károv navyše dáva nádej, že by tak nemuselo byť len v Bratislave a okolí …

Je symbolické, že ak Sulík opozíciu rozdeľoval (som si vedomý úskalí tohto zjednodušenia), Kiššová sa môže stať symbolom spájania a Demokratická strana reálnou platformou pre tento proces. Stačí, ak ju za svoju príjmu bývalí modrí, evanjelici a liberáli zároveň … a slovenskí Maďari, ktorí ešte nezabudli ako unisono volili kedysi Radičovú …

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie