Denník N

Prácu v korporáte vymenila za učenie: Zlepšila som sa v time managemente aj komunikácii

foto: Lukáš Zachar
foto: Lukáš Zachar

Veronika Machová študovala na Ekonomickej univerzite v Bratislave a popri štúdiu sa snažila nazbierať čo najviac praktických skúseností. Stážovala vo firmách ako SwissRe, UnicreditBank alebo VÚB, kde síce získala odborné pracovné zručnosti, no práca v korporáte ju nenapĺňala. Chýbal jej sebarozvoj a práca, ktorá nesie hlbšie posolstvo. Po skončení školy pracovala pre organizáciu AIESEC, kde bola zodpovedná za partnerstvá s firmami. Po čase sa opäť vrátila do korporátu, no rýchlo si uvedomila, že potrebuje prácu, ktorá jej bude dávať zmysel, kde sa naučí nové zručnosti a pomôže Slovensku. Pridanú hodnotu našla v programe Teach for Slovakia.

Prečo si sa pred rokom prihlásila do programu TFS? Čo ťa presvedčilo? 

Práca, ktorej sa venujem, musí mať jasný dopad. Musí mi dávať v živote zmysel. Dva roky predo mnou začala v programe moja sestra, takže som mala jasnú predstavu o čom je a prečo do neho chcem ísť.

Aké zručnosti si počas posledného roku získala? 

Určite som sa zlepšila v organizácii vlastného času. Taktiež ma práca učiteľa naučila rozprávať sa s aktérmi komunikácie, ktorých ovláda hnev. Veľmi pozitívne hodnotím tréningy od Romana Kurnického, ktoré sme v rámci programu získali zdarma. Venovali sme sa s ním asertívnej komunikácii. Uvedomila som si, že veľmi často komunikujem manipulatívne a považujem to za asertivitu. Bola to veľká pridaná hodnota do pracovného života, ale aj do osobného.

Čo ti tento program dal a čo naopak vzal? 

Dal mi prácu, kde neodrátavam minúty do „záverečnej“. Prácu, ktorá ma naozaj baví a napĺňa. Taktiež mi dal novú funkciu v spoločnosti a tou je, že ma deti na ulici alebo v nákupnom centre nepozdravia inak ako „Pani učiteľka“. Takže je to taká moja nová identita.

A čo mi vzal? Asi jedine päť kíl z mojej váhy, nie pre stres. Ako učiteľ sa veľa hýbem, prechádzam po triede, pomáham a kontrolujem. Zatiaľ v tom vidím samé benefity.

Kde v rámci programu pôsobíš?

Momentálne pôsobím v bratislavskej Dúbravke na základnej škole Nejedlého. Učím na prvom stupni, ako triedna učiteľka tretiakom a ešte mám angličtinu s druhákmi a štvrtákmi.

Aké sú tvoje deti? 

Úžasné! A naozaj nepreháňam. Každý z nich si nesie so sebou zaujímavý príbeh. Keď som nastúpila minulý rok, väčšina mojej triedy sa podceňovala. Nechceli písať testy, diktáty alebo odpovedať na otázku. Báli sa chýb. Niektorí sa pri tom rozplakali alebo roztriasli. Jeden žiak sústavne opakoval, že je hlúpy a on pracovať nebude. A dnes? Je to jedna aktívna trieda, kde sa nebojíme chýb. Ak sa niekto pomýli, z druhej strany triedy sa ozve: „To nevadí, každý sa predsa mýli,“ alebo odznie: „Ja ti pomôžem, ukáž!“

Je to ich obrovský úspech.

Veronika Machová na národnom tréningu Teach for Slovakia

Čo sú pre teba najväčšie výzvy slovenského školstva a vzdelávania? 

Určite vnímam nedostatočnú podporu učiteľov v tom, aby sa vzdelávali vo svojej praxi. V školstve je taktiež zbytočne veľa byrokracie, ktorá by sa dala zjednodušiť. Ako triedna učiteľka sa päťdesiat percent z dňa venujem administratíve a nie učeniu, čo je naozaj smutné.

Ďalej výzva, ktorú pravidelne vnímam aj na našej škole je, že nevieme pracovať s deťmi zo segregovaných komunít alebo z problémového prostredia. Učiteľovi sa dobre robí s poslušnými a vždy naučenými deťmi, ale oni nie sú jediní, ktorí si kvalitné vzdelanie zaslúžia.

Pozitívne však hodnotím, že sa o problémoch v školstve začalo viac hovoriť. Vzniklo mnoho iniciatív a organizácií, ktoré pomáhajú zlepšovať stav vzdelávania na Slovensku a majú pozitívny dopad. Medzi nimi aj Teach for Slovakia.

Čo si myslíš, že spraví Slovensko lepším? 

Ľudia. Ľudia, ktorí budú proaktívne prispievať k zlepšeniu situácií v rôznych oblastiach. A hlavne nech ich je viac. Veľmi totiž súhlasím s výrokom môjho bývalého pána profesora, že štát a politika je zrkadlom národa.

Veronika Machová by sa po skončení programu rada venovala vzdelávaniu učiteľov v oblasti mäkkých zručností. Verí, že každý učiteľ by mal mať priestor na ďalší sebarozvoj, čo pomôže nielen im samotným, ale aj ich žiakom. Program Teach for Slovakia poskytuje unikátny priestor, kde Veronika každý deň získava silnú skúsenosť z praxe, buduje si sieť kontaktov a zároveň sa teoreticky aj prakticky vzdeláva prostredníctvom školení.

 

Veronika pri prezentácii leadership challenge. Foto: Kristína Vlčková

 


V Teach for Slovakia spájame ľudí, ktorí hľadajú zmysluplnú prácu, chcú mať pozitívny dopad na spoločnosť a chcú rozvíjať svoje zručnosti. Budujeme komunitu lídrov, ktorí spoločne pracujú na zmenách v školách i mimo nich, aby raz všetky naše deti mali šancu v živote uspieť.

Do nášho programu sa zapojilo už 80 ľudí. Naši absolventi pracujú na ministerstve školstva, v samospráve, biznise, školstve a viacerí založili aj vlastné iniciatívy a organizácie. Z rôznych pozícií pracujeme spoločne na tom, aby raz všetky naše deti mali šancu v živote uspieť.

Prvý deadline na podanie prihlášky do ďalšieho ročníka programu je 7. novembra. Nezmeškaj svoju príležitosť posunúť seba a inšpirovať ďalších.

 

Autorka: Katarína Vargová

Teraz najčítanejšie