Denník N

Dotácia Ministerstva školstva pre Aeromobil: Nie každá inovačná politika je aj dobrá politika

Všetci chceme, aby bolo Slovensko krajinou investujúcou do inovácií – aj takéto investície sa však musia robiť transparentným a systematickým spôsobom.

Opäť raz budem za veľmi nepopulárneho, ale musím to povedať: Návrh ministerstva školstva darovať z našich peňazí 6 miliónov eur AeroMobilu je nesprávny, netransparentný a nevýhodný a takto žiadny seriózny štát nerobí inovačnú politiku. Takto sa nezrodili ani Skype, ani Tesla, ani Nokia, na ktoré sa minister Draxler odvoláva. Nezrodil sa tak ani Eset či Sygic na Slovensku.

Snaha vyvinúť lietajúce auto je výstrel do tmy. Problémom nie je len technológia, ale najmä ekonomika. Výstrel do tmy nie je nadávka – niekedy môže taký výstrel do tmy zasiahnuť aj vzácny cieľ. Na 99% však zasiahne… vzduch. Vo vyspelom svete sa tisíce extrémne schopných a vzdelaných ľudí živia tým, že investujú svoje a cudzie peniaze a snažia sa odhadnúť, ktoré z výstrelov majú šancu. Pri lietajúcom aute sú títo ľudia zatiaľ veľmi opatrní. Tu má na sebe takmer celé riziko prevziať na seba štát na základe múdrosti úradníkov. Stimuly vo výške 5 997 900 eur dostane totiž s.r.o. so základným imaním 5000 eur. A výnimočne nepôjde ani o peniaze z eurofondov, ale tvrdý rozpočtový cash.

Postup je netransparentný. Ministerstvo školstva najprv vyhlásilo súťaž na to, že chce dať peniaze na lietajúce auto (nie na inovácie v doprave, alebo na inovácie v autách, ale len a len na lietajúce lietadlo) a teraz píše, že AeroMobil nemá na svete konkurenciu. Je teda evidentné, že AeroMobil si to u ministra vybavil pekne napriamo. Vylobovať si napriamo lukratívny štátny grant pre svoj biznis – kritizoval som tento istý postup, keď ho v inej súvislosti praktizoval Čaplovič a nemôžem inak ani tu. Ani keď si to vybavili sympatickí ľudia so sympatickým projektom.

Štát navyše tieto peniaze daruje bez akejkoľvek protihodnoty. Normálny investor by za túto investíciu chcel aspoň polovičný podiel na firme a jej know-how. Tuto to však vyzerá tak – ak výstrel pôjde do prázdna, štát príde o všetko. Ak náhodou zasiahne, štát z toho tiež nemá nič. Žiadne peniaze. Žiadny podiel na know-how, či ziskoch z prípadného predaja patentov alebo firmy. Dokonca ani len záväzok toho, kde by sa prípadné aeromobily vyrábali.

Všetci veľmi chceme, aby sa zo Slovenska stala vedomostná ekonomika s výrobkami s vysokou pridanou hodnotou. Držím palce AeroMobilu. Ale nikto, komu záleží na Slovensku, si nemôže myslieť, že štát sa v tomto prípade chystá konať múdro, zodpovedne a transparentne.

Teraz najčítanejšie