Denník N

Potravinový semafor! Prečo tomuto projektu Ministerstvo pôdohospodárstva dalo STOP?

Čo je potravinový semafor? Chlapík, menom Patrik Linhart, potravinový kritik, poukazuje na nekvalitné potraviny na slovenských pultoch. Potravinový semafor mal byť ukazovateľom kvality, aké produkty potravín máme v sieťach hypermarketoch, a nielen tam. Tak by sa spotrebiteľ dozvedel o tom, či výrobca nezavádza svojimi údajmi o produktoch na obaloch.

Patrik na svojej facebookovej stránke ,,Nakupovanie s Potravinovým Kritikom“, púšťa videa z predajní, kde detailne vysvetľuje zloženie ingrediencií výrobkov, a či tie zodpovedajú s popisom o výrobku.
Bohužiaľ, častokrát sa stáva, že ako spotrebitelia sme zavádzaní výrobcami už samotným názvom, ktorý nás ako spotrebiteľov zavádza k tomu, že si myslíme, že konzumujeme zdravé potraviny. No mnoho krát Patrik odhalí, že sú to vlastne ,,otraviny“ a nie potraviny.

To sa samozrejme nepáči obchodným reťazcom, ktoré vytvárajú tlak na Ministerstvo pôdohospodárstva, aby takéto niečo nevzniklo pod sugesciou štátu a Ministerstva. V potravinovom priemysle sa premelú miliardy eur, a keď vám niekto kritický poukáže na to, že klamete tak obchodným reťazcom samozrejme klesajú tržby.

Ako to je už zvykom na Slovensku, štátna moc je zneužívaná na vytvorenie tlaku na jedinca, ktorý vytŕča z radu a poukazuje na niečo, čo je v tomto štáte zle. Takže tlačovky mierené na jeho adresu na dehonestáciu jeho osoby sú bežnou praxou. Poznám to z vlastnej skúsenosti. Trestné oznámenia, štátne kontroly rôznych úradov sú na dennom poriadku.

Namiesto toho, aby sa Ministerstvo pozrelo na to, čo mu bolo ukázané, že spotrebiteľ je zavádzaný, tak sa sústreďuje radšej na útoky voči kritikom. No na Slovensko sú dovážane potraviny, ktoré sú mnohokrát prebaľované a vydávajú sa za slovenskú produkciu.
Ako sa toto dokáže zastaviť? Len tak, že sa  spotrebiteľovi ukáže, aká je pravda a realita.

Patrik nevzdávaj to, otváraj ľuďom oči. U nás v strane Máme toho dosť! budeš mať vždy podporu a oporu.

PS: Mor ho!

Teraz najčítanejšie