Denník N

Prečo Kiskova strana v prieskumoch rastie

Cez víkend som mal možnosť diskutovať s ex-prezidentom a predsedom strany Za ľudí Andrejom Kiskom. V priateľskej atmosfére útulného podniku mi došlo, prečo Kiskova strana neustále rastie. Je to hlavne o predsedovi.

Strana Andreja Kisku je v poslednom prieskume už vo veľmi tesnom závese za koalíciou PS/Spolu a má to svoj dôvod. Strana má na svojej kandidátke množstvo odborníkov, no hlavným dôvodom rastu preferencií je jej predseda. Bývalý prezident je úspešný podnikateľ, zakladateľ nadácie Dobrý Anjel, no určite nie politik. To nie je ale urážka. Nie je klasickým slovenským politikom. Nezmenilo ho ani 5 rokov prezidentovania. Samozrejme vidíme u Andreja Kisku progres hlavne v komunikácii, stačí si pozrieť prvé predvolebné diskusie a porovnať ich s tými dnešnými. Stále ale ostal človekom a nestal sa z neho klasický politik.

Ostal stále obyčajným človekom. Hovorí jednoducho, vie sa na sebe zabaviť a dokáže vyvolať v ľuďoch emócie. Je úplne iný ako zvyšok politickej scény a to je jeho obrovské plus. Vďaka jeho „obyčajnosti“ preferencie jeho strany stúpajú.

Nie je dokonalý. Nesprevádzajú ho žiadne kauzy, pocítil len hnev Róberta Fica, ktorý všetky kauzy „vytvoril“. Práve v takýchto chvíľach sa ale ukázala slabosť Andreja Kisku, ktorý jedným vystúpením mohol vymazať všetky pochybnosti. To ale nedokázal a to jeho oponenti využívajú dodnes.

Aj napriek týmto slabostiam prevyšujú jeho pozitíva mimoriadne a v končenom zúčtovaní som presvedčený, že Kiska bude lídrom demokratickej opozície a bude po Ficovi poverený zostavovať vládu.

Teraz najčítanejšie