Denník N

Nenápadní influenceri

Ak by mal v dávnej dobe Ježiš instagram, na jeho konte by bolo niekoľko miliárd sledovateľov. Nemusel by kázať na hore, stačilo by myšlienky v pohodlí domova a v teplákoch palcom naťukať a #hashtagovať.

Takisto by Mojžiš nemusel do kameňa Desatoro prikázaní tesať, tie by vo svete sociálnych sietí mohli vyzerať asi takto: #nezabiješ #nezosmilníš #nepokradneš… Azda nebude od veci, ak poviem, že prapraotcom dnešných influencerov by pokojne mohol byť, už spomínaný Ježiš. V rebríčku top influencerov by bol isto aj Dalajláma a predstavitelia ďalších náboženstiev. Žiaľ, niekde v prvej desiatke by sa ocitli aj isté postavičky, nie však tie z lega. Ale negatívne, ako najznámejší Adolf zo všetkých Adolfov.

Byť populárnym influencerom v dnešnej dobe je istým spôsobom jednoduché, vďaka sile internetu, no isto aj nesmierne náročné a zodpovedné. Lebo byť mienkotvorcom si musíte zaslúžiť. Ľudia vás budú milovať, ale aj nenávidieť. Jedno je isté, dobrý influencer nenecháva davy chladnými dnes, ani zajtra. Ani pozajtra, aby sme si rozumeli.

Nuž a potom je tu, na druhej miske váh, množstvo tých drobných, jednoduchých, skromných, vrúcnych, múdrych a dobrotivých duší, ktoré nás v bežnom živote viac, či menej denne ovplyvňujú, motivujú, zapôsobia na naše správanie, myslenie aj cítenie. Niektorí to urobia úderne v danom okamihu, iní až po čase, či dokonca po rokoch.

Sú to presne tie momenty, keď ma pani predavačka obsluhujúca pult šunka/syr dojíma svojim láskavým prístupom natoľko, až mám chuť ju objať a pozvať nielen na kávu, ale aj o 18 rokov na synovu stužkovú.

Je to ten okamih, keď si pri scrollovaní najnovších správ o našej planéte zaprasenej smetím a plastom spomeniem na svojich rodičov a ich každodenné, poctivé separovanie odpadu, pestovanie vlastnej úrody, vštepovanie úcty a rešpektu k prírode v každom ohľade už desiatky rokov.

Je to aj hrejivý pocit pri spomienke na babku, ktorá dokázala bez reptania do vysokého veku odbicyklovať kopec, obriadiť záhradku, domácnosť aj zverinec, sieťovať, paličkovať, raz denne si aj zaspievať. Či spomienka na druhú babku, ktorá denno-denne vyhrnula rukávy a popri domácnosti, starostlivosti o chorľavého manžela a imobilnú matku, stíhala ešte aj rozťahať cesto na výbornú, domácu štrudľu.

Influenceri sú všade okolo nás. Sú to kamaráti, ktorí zbúrali predsudky viacerým a to len tým, že si adoptovali krásne, brčkavé, veľkooké Cigánčiatko. Sú to aj mladí medzi nami, ktorí vo svojom voľnom čase dobrovoľne a svojpomocne revitalizujú parky. Je to inštruktorka jogy, ktorá jogu len neprecvičuje, ona jogou je, bez toho, že by o tom tušila. Bol to aj sused telocvikár, ktorý si bez vystatovania sa pred ostatnými zvykol v rámci kondičky pravidelne vybehnúť niekoľko poschodí tam a späť.

Toto sú tí prirodzení, nenápadní influenceri bez uvedomenia si vlastnej jedinečnosti, bez okatého publika a bez potlesku. Ja im každý deň v duchu tlieskam a úprimne fandím.

Teraz najčítanejšie