Denník N

Paul Cameron – Z odborníka na výskum pasívneho fajčenia ‚homobijec‘

Udalosti posledných dní sú len ďalším odrazom absurdity, s ktorou pracujú organizácie akými sú Aliancia za rodinu či Nadácia Slovakia Christiana a ďalšie…

V Denníku N vyšiel článok, ktorý popisuje návštevu amerického psychológa a ‚sexuálneho výskumníka‘ Paula Camerona v kostole v Lozorne. Tam bola jedna zo zastávok menovaného odborníka – špecialistu na sexualitu prioritne zameraného na ‚škodlivosť homosexuality‘. Cameronovo turné zorganizovali hore menované organizácie.

Tunajší denník uviedol fakty. Ja sa pokúsim len v krátkosti popísať, kto to vlastne Paul Cameron je a skôr by som sa pristavil pri náladách v LGBTI, ktoré jeho prednášky vyvolali.

Nuž verte či neverte, toto je skutočnosť. Po vyštudovaní Kalifornskej štátnej univerzity a neskôr univerzity v Kolorade a ďalších štúdiách sa tento prevzdelaný pán stal docentom v odbore Manželstvo a rodina na univerzite v Nebraske. Venoval sa výskumom takých tém ako pasívne fajčenie a vplyv vlastníctva domácich zvierat na šťastie. Neskôr sa aktívne podieľal na presadzovaní strednej cesty medzi liberálnymi a konzervatívne kresťanskými postojmi k sexualite mládeže. Pripúšťa experimentovanie mládeže s ‚nižšími úrovňami‘ sexuálnej intimity pod podmienkou, že sa vyhnú pohlavnému styku. Teda vcelku postoj, ktorý hľadá kompromis medzi liberálnym a konzervatívnym. A potom to prišlo. Cameron opustil univerzitu v Nebraske a vydal sa na cestu homobijcu. Čo ho inšpirovalo? Jeho postoj škodlivosti homosexuálneho chovania ovplyvnila jeho práca zaoberajúca sa ‚smrteľným‘ chovaním fajčiarov. Toto sa skutočne nedá vymyslieť. A všetko ostatné už potom na seba ako pri správnom demagógovi nadväzovalo. Keď v 1982 roku rada mesta Lincoln požiadala obyvateľov, aby hlasovali o návrhu zákazu diskriminácie na základe sexuálnej orientácie, viedol Cameron opozíciu ako predseda Výboru pre odmietnutie zvláštnych práv pre homosexuálov. Už vtedy uvádzal neoverené skutočnosti o brutálnom útoku ‚homosexuála‘ na štvorročného chlapca v nákupnom centre a ďalšie dôkazy smrteľného vplyvu homosexuality, keď nakoniec sám priznal, že správu len počul a nie je overená.

Takýmto spôsobom pán Cameron pracoval s faktami až do dnešných dní. Zorganizoval vlastné výskumy pod inštitúciami, ktoré zväčša sám založil a ktoré mali smerovať k zákazu homosexuálneho chovania po celých Spojených štátoch. Už v 1983 roku Americká organizácia psychológov vylúčila Camerona pre nespoluprácu pri etickom vyšetrovaní. Americká organizácia sociológov a Kanadská psychologická organizácia obvinili Camerona z dezinterpretácie výskumu sociálnych vied.

Vážení čitatelia. Ak ste mali energiu a dočítali ste potiaľto, vedzte, že k uvedeniu tohto textu som nepotreboval žiadne špeciálne štúdium. Stačilo mi presne 5 minút čítania vo Wikipédii. Ďalej sú v nej uvedené skutočnosti, aké závažné prešľapy urobil Cameron vo svojich výskumoch, kde všade sa staval proti partnerstvám homosexuálov, adopciám rovnakopohlavnými pármi deziterpretáciou a hlavne zneužívaním existujúcich výskumov a tak ďalej. Stačí si vyhľadať a čítať. Zaberie Vám to cca 20 minút.

Alebo to ani čítať nemusíte. Prečo? Lebo každému čo len trochu rozumnému človeku dôjde, že ten pán má nejaký vážny problém. Že s ním nie je niečo v poriadku. Nepotrebujete byť múdrymi, vzdelanými ani odborníkmi na sexualitu. Dokonca nemusíte veriť všetkému čo je na Wikipédii. Ostatne aj tieto texty tvoria ľudia, ktorí sú niečím ovplyvnení. Jedna vec je však nepopierateľná. Všetko čo si o dotyčnom prečítate, smeruje k jedinému výsledku. Homosexualita je zlo. A čokoľvek sa vyskytne, akékoľvek tvrdenia, skutočnosti, no proste všetko čo sa dá použiť, dotyčný človek používa, aby podoprel toto tvrdenie. Takto to robia demagógovia. Majú svoj výsledok pevne stanovený a preto im neostáva iné ako ohýbať, prekrúcať, dezinterpretovať všetky skutočnosti, ktoré nutne musia viesť k danému výsledku. Niekto by ma mohol obviniť, že zavádzam. Veď všetky tieto skutočnosti môžu byť pravdivými. Lenže pravda sa takto nevytvára. Ani svetonázor či postoj. Človek musí byť ochotný a schopný pravdu hľadať a nie si stanoviť vopred výsledok a potom robiť všetko preto, aby premenné nejako do výsledku sadli.

A čo urobí Aliancia za rodinu či Nadácia Slovakia Christiana? V rámci šírenia lásky k blížnemu a pochopenia si tohto človeka pozvú a zorganizujú sériu prednášok. Človeka, ktorý už nemôže byť viac nedôverihodnejší a pochybnejší vo svojich tvrdeniach. A ja sa pýtam: Odkiaľ ľudia ako farár Kuffa majú názory, že homosexualita je horší hriech ako vražda? Nie, priatelia, na toto neprišiel sám… Aliancia a ďalšie organizácie majú presne taký cieľ ako Paul Cameron. Šíriť svoju demagógiu. Koncentrovať nepriateľské nálady a zlobu. A ja verím, že mnohí z týchto úbohých pomýlených ľudí si ani len neuvedomujú, čomu vlastne slúžia. Ešte si vo svojich chorých a zvrátených mysliach nahovárajú, že konajú dobro.

Priznám sa, je mi smutno pri čítaní statusov od LGBTI a ich priaznivcov na Facebooku. Je v nich veľa beznádeje a strachu. A bolesti. Ono to totižto bolí, keď vám niekto zámerne ubližuje. A samozrejme mnohí z nás si svoje trápenie, spôsobené tými, ktorí v honbe za svojou ideológiou strácajú v sebe všetko ľudské, spájajú s celkovou situáciou na Slovensku. Tieň strachu a obáv z budúcnosti je tým väčší, čím intenzívnejšie sa snažia takýto nositelia ‚svetla‘ šíriť svoju bezmedznú zlobu a nenávisť.

Ja som však presvedčený, že napriek podpore ľudí pomýlených, či ľudí, ktorí sami majú závažné osobné problémy, sú tieto prejavy prejavmi extrémizmu a že väčšina ľudí i veriacich a konzervatívne uvažujúcich neuveria do dôsledkov týmto chorým nezmyslom.

Chorých ľudí nemožno riešiť. Pýtať sa prečo to vlastne robia. Väčšina z nás nie je k tomu kompetentná. Na patológiu sú odborníci. Lebo keď ich riešime, začneme sa s nimi identifikovať. Začnú byť pre nás rešpektovanými so svojimi hlúpymi a zaujatými postojmi. Voči chorým sa môžeme akurát vymedziť a vysvetľovať a vysvetľovať. Inšpirovať vlastnými činmi. Vlastnými životmi. Trpezlivo. I keď máme pocit, že to nemá význam, pretože to význam má. Každý z nás musí obstáť aj pred sebou samým.

Máme pred sebou iné úlohy. Nemyslím si, že tento druh primitivizmu, ktorý šíria fanatické spolky môže nejakým zásadným spôsobom ovplyvniť myslenie ľudí. Oveľa väčšou hrozbou pre nás je pasivita a pocit, že je všetko márne. Nepripúšťajme si tieto pocity. Realita nie je taká čierna. Keď ju budeme takto vnímať, bude to známka, že sa pokrytcom a zlým ľuďom darí. Lebo toto produkujú len ľudia, ktorých ovláda zlo. Pomenujme ho, ale neidentifikujme sa s ním…

Roman Dulgerov

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.