Denník N

Hybridná Bibliotéka

Vplyv ruských "záujmov" už necítiť iba v RTVS, ale aj na knižnom veľtrhu. Foto: oficiálna stránka ruského veľvyslanectva na Slovensku
Vplyv ruských „záujmov“ už necítiť iba v RTVS, ale aj na knižnom veľtrhu. Foto: oficiálna stránka ruského veľvyslanectva na Slovensku

Tento rok sa mi nepodarilo dostať na knižný veľtrh Bibliotéka. Keďže som však šípil vo vzduchu dobrý materiál, požiadal som o pomoc pri zbere informácií zopár kolegov z práce a kamarátov z Facebooku. 

Nesklamali, a tak vám môžem prezentovať niekoľko zaujímavých zamyslení, ktoré by vo vlne nadšených reálnych aj PR statusov nemali zaniknúť. Vrhajú totiž vcelku veľký tieň na povesť veľtrhu.

Začnime logicky – na začiatku. Už samotnú účasť ruského veľvyslanca by som hodnotil vysoko negatívne. Ruská ambasáda v Prahe je ako jablko prelezené FSB a inými červami, vzhľadom na mediálnu činnosť a súvisiace aktivity predpokladám, že bratislavská liaheň je na tom podobne.

Diplomatická účasť musela isto potešiť aj niekdajšieho Sputnik-pozitív riaditeľa RTVS.

Od nich sa plynulo dostávame k plesnivému fľaku celej Bibliotéky. Stánok tu totiž malo aj isté vydavateľstvo menom Torden, ktoré, ak ste na moje články nenarazili až dnes, možno poznáte ako, v skratke povedané, kovanú prokremeľskú propagandu.

Prítomnosť tohto stánku nepobúrila iba mňa. Foto: Denis P.
Malá vzorka titulov od Tordenu. Foto: vlastné

Stalin best, neviniatko, za druhú svetovú vlastne môže Západ (aj za prvú, ej bisťu), ISIS je vlastne ďalšia bunka CIA, úpadok Západu, na Donbase je sveta žiť, you name it. Rozdiel medzi Tordenom a Guidemediou sa pomaly stiera, v “prospech” Tordenu vraví asi len to, že dokáže svoju agresívnu náturu lepšie maskovať tam, kde sa Guidemedia ani nenamáha. Červené či hnedé, rovnaká kôpka, len z inej strany.

Napokon sa presúvame k hnedému klincu programu, ktorý, musím s miernym smútkom dodať, znovu sprostredkoval stánok Citadella (čiže sprostredkovane aj Partner Technic).

Opakujem to vždy, keď sa k tejto téme vyjadrujem, ale stále, aj po x rokoch, môj rozum nedokáže spracovať, ako distribútor, ktorý do kníhkupectiev na celom Slovensku posiela toľko kvalitnej literatúry (Absynt, Premedia a veľa ďalších), dokáže fungovať tak schizofrenicky, že popri síce pomýlených, ale stále v rámci istých mantinelov pôsobiacich Eko Konzult dokáže stále vo svojom portfóliu držať tituly od Guidemedia etc.

Pre krátke pripomenutie, ide o vydavateľstvo, ktorého vedúce osobnosti boli niekoľkokrát súdne stíhaní pre trestné činy súvisiace s extrémizmom (zatiaľ úspešne unikajú zákonu a väzbe) a naďalej otvorene vyjadrujú obdiv k Tretej ríši a jej ideológii. Spartansky povedané – čistí a vydestilovaní náckovia.

Ich tituly nezoženiete v žiadnej veľkej sieti kníhkupectiev, aj menšie obchodíky sa ich portfólia štítia z pochopiteľných dôvodov. Partner Technic zostáva posledným veľkým oficiálnym distribučným kanálom pre tento hnedý odpad. Dokonca aj klasickí provideri vlastného e-shopu (Náš směr) od nich po upozorneniach na extrémistickú náturu Guidemedia dali od nich ruky preč, a tak museli siahnuť po outsourcovanom riešení.

Ja sám som prostredníctvom blogov viackrát upozorňoval na fakt, že stále zostávajú v ponuke Partner Technicu. Navyše sa zvyknú vyskytovať aj v newsletteroch o novinkách, ktoré chodia do väčšiny kníhkupectiev prostredníctvom e-mailu.

Tento rok sa naozaj rozšupli aj na Bibliotéke. Kniha o pozitívnom vplyve Tretej ríše na svetový mier či propagandistické dielo vedúceho ideológa klérofašistického vojnového slovenského štátu. Zaklincované “dielom” významného spolupracovníka nacistického plátku Der Stürmer s obálkou obsahujúcou znevažujúcu karikatúru žida ako jedovatej huby WWII style.

Fakt nemám slov. Foto: Denis P.

Skoro by som zabudol, pekne vystavili aj jednu z obľúbených kníh známeho slovenského nácka, Mariána Magáta, Holokaust pod lupou.

Hlavne nenápadne. Foto: Denis P.

Ak by sa v stánku vyskytol niekto akčnejší, vôbec by som nebol prekvapený, ak by tam neskôr zavítala aj polícia. Predsalen, vystavovať otvorene extrémistický materiál… nabudúce poprosím aj zrolovanú hakenkreuz vlajku, lebo vystavujeme a predávame repliky historických materiálov.

Asi sa pýtate, či tak trochu nepreháňam. No, nie.

Vzhľadom na kopec kvalitných stánkov a iného zaujímavého obsahu by sa mohlo zdať, že takéto “drobné škrvny” sa stratia. Preto skúsim menšiu analógiu.

Išli by ste na trojhodinový koncert Iron Maiden, keby tam organizátori ako predkapely dali Ortel a k tomu ešte podobnú hajlovaciu chásku? Buď by som upovedomil kapelu, že im hrozia ako predskokani náckovia, alebo by som svoj lístok spálil. Trocha prepálené prirovnanie, ale hádam chápete, kam sa uberám.

Na sviatku kníh nemá čo hľadať tak otvorená prokremeľská propaganda ako aj nacisticky ladený materiál. Vykrúcanie sa v štýle “ale sloboda prejavu a slova” vám nikto zdravo uvažujúci nezožerie. Hanba sa stala a padá aj na hlavu organizátorov.

Je 21. storočie a poznáme tu pojem “spoločenská zodpovednosť”. Tváriť sa, že nevieme, čo je hybridná vojna, proputinovská propaganda, fašizmus, xenofóbia, extrémizmus a podobne, je hodné tak Uhríka, nie najväčšieho knižného veľtrhu na Slovensku.

Popri tom všetkom sa prepísknuté vstupné 7 eur na deň javí ako malichernosť.

Zdroj: Pinterest

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))