Denník N

Cestopis: Španielsko pre každého milovníka vína, flamenka a dobrého jedla aj vďaka ’89!

Letenky sem, letenky tam. Cestovanie v dnešnej dobe nadobúda gigantické rozmery vďaka nízkonákladovým leteckým spoločnostiam a rôznym tipom na dobré výlety všade, kde len si zmyslíme. Toto všetko kedysi nebolo možné, a preto by sme si to mali vážiť, a len tak si predstaviť na desať sekúnd, aké by to bolo, keby ’89 nebol. Ono by to vôbec nebolo, ale dnes je dnes a všetko je tak, ako má byť. V tomto článku sa nájdu najmä milovníci Španielska, krajiny tapas a flamenka.

Hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš, no do tejto by som sa vrátila zasa a zasa. Španielsko je krajina, ktorú buď milujete alebo neznášate, krajina, ktorá ponúka pre každého niečo, krajina, ktorá ponúka  „z každého rožka troška“. Mnohý z nás nevedia, že Španielsko je kráľovstvo a ponúka až 4 964 kilometrov pobrežia, čo poteší nejedného milovníka mora, zasnežené vrchy Sierry Nevady, ktoré môžete pozorovať z famóznej Granady, a vďaka ktorým nadobudnete pocit, že ste v majestátnych horách, čo je vlastne pravdou. Rovnako si užijete bohatú históriu, ktorá bola budovaná rôznymi civilizáciami a zanechala za sebou stopy rôznych náboženstiev, či kultúr, ktoré zasiahli najmä Andalúziu, ide napríklad o Arabov, moslimov, či Židov. V súčasnosti to spozorujete veľmi ľahko najmä na krásnej architektúre, úzkych uličkách, malebných „teteriach“ (čajovne), ktoré si vás hneď získajú svojou vôňou, atmosférou a vynikajúcim čajom.

Pre koho Španielsko je? 

Pre všetkých! Veď predsa žijeme v čase, kde sloboda je číslo jeden, a teda každý sa tam môže vybrať. Ale kto si ho ozaj dokáže zamilovať? V Španielsku som strávila mojich najlepších osem mesiacov a jednoznačne patrím k skupine ľudí, ktorí ho milujú, no stretla som sa s ľuďmi, ktorí túto krajinu neradia do skupiny krajín, ktoré sú kompatibilné s ich krvnou skupinou. Ako som písala vyššie, buď ho milujete alebo ste si nesadli.

Ak by sme Slovensko chceli presunúť do Španielska, zmestilo by sa tu desaťkrát, čo už napovedá, že je to ozaj veľká krajina, ktorá sa dá precestovať krížom-krážom, zo severa na juh, zo západu na východ, dajú sa pretrekovať hory, otesovať pláže, nasať história, ochutnať dobré jedlo, napiť sa kvalitného vína, či dokonca zatancovať povestné flamenco a odpíjať si popritom zo sangrie. Kto by to nebral, no a najlepšie na tom je, že všetko sa to dá spojiť dokopy a vznikne z toho fajn výlet, na ktorý len tak skoro nezabudnete.

Ako sa zaľúbiť do Španielska?

Napadá mi tu veľa spôsobov, ale čo by to bolo, keby ste si z neho doslova neodhryzli. Naše staré známe hovorí, že láska ide cez žalúdok, s čím môžem len súhlasiť. Ako inak prídete na jeho chuť, ak ho neochutnáte? Môžete chodiť horami-dolami, ale tá pravá chuť sa ukrýva vo vašom tanieri, ktorý na vás tam niekde čaká. Pri predstave tapas, na ktorý sa nejeden turista teší najviac pri návšteve krajiny, spoznáte tú skutočnú atmosféru.

Jedlo

Začneme pekne poporiadku a naservírujem vám celodennú stravu. Začať by ste mali ako domáci, a teda poriadne sa vyspať a zobudiť sa v neslovenskom čase. Hneď potom si otvorte balkónové dvere, ak máte, a nasávajte atmosféru zobúdzajúceho sa mesta a vysoké tóny v hlase miestnych, ktorí vedú konverzácie cez ulice. Vyberte sa na raňajky a dovoľte Španielsku, aby sa vám pomaly dostávalo pod kožu. Našťastie, sú tu dve varianty: sladkáslaná, čiže žiadna diskriminácia. Ráno začnite klasickým croissantom s džémom alebo čokoládou a k tomu svieži pomarančový džús, či káva, to už nechám na vás, alebo tradične španielsky so zapekanou bagetkou, ktorú si potriete čerstvo roztláčenými paradajkami. A nezabudnite osoliť a poliať olivovým olejom!

Pomedzi to sa mrknite na nejaké pamiatky, prechádzajte sa mestom a ochutnajte churros, ktoré je pre domácich niečo ako slepačí vývar v nedeľu ráno. Churros je ako slovenská šiška, ale v inej podobe, ktorá sa najviac hodí k čokoláde, či čokoládovému pudingu. Kreativite sa však medze nekladú.

Predpokladám, že váš žalúdok po toľkom chodení a spoznávaní mesta je už takmer prázdny, čo je signál pre vás, aby ste si vyhliadli malebnú tavernu, sadli a nasávali atmosféru ulice. Polievky tu nie sú populárne ako na Slovensko, no ak trváte na svojom, tak odporúčam tieto dve:

  • Gazpacho studená polievka, ktorú pripravíte rozmixovaním paradajok, cesnaku, uhoriek, zelenej papriky a niekto pridáva aj cibuľu a chlieb.
  • Salmorejo je vynikajúci paradajkový krém, do ktorého je pridaný chlieb a to všetko je rozmixované aj s cesnakom a olivovým olejom, podáva sa za studena a je to príbuzná polievka gazpacha.

Polievku máme za sebou a prichádza na rad tradičná Paella, ryžová panvica, ale na španielsky spôsob, ktorá má originálnu chuť vďaka špeciálnemu paella koreniu, ktorú si môžete objednať buď s mäsom podľa výberu, vegetariánsku verziu alebo plody mora. Pri tom všetkom by ste si mali vychutnávať pohár buď dobrého vína alebo tinto de verano, čo je citrónová limonáda s červeným vínom a ľadom. Ako letné osvieženie nenájdete nič lepšie.

Asi najväčším lákadlom je už spomínané tapas, ktoré je pre Slovákov viac-menej niečo, s čím sa už stretli, ale význam slová je trochu mätúci. Tak pre vysvetlenie, tapas je malá chuťovka, niečo ako jednohubky, no ich veľkosť záleží od každého podniku, ktorú dostanete takmer všade, keď si objednáte nejaký drink.

Ako to v praxi vyzerá:  

  • vyhliadnete si tavernu, do ktorej pôjdete
  • sadnete si a následne k vám príde čašník/čka s nápojovým lístkom, ak už nie je na stole
  • NIKDY si neobjednavajte jedlo ako prvé, hneď vám bude účtované v jeho plnej sume
  • vždy si objednajte najprv drink a potom jedlo, za ktoré neplatíte
  • niektorí čašníci to tak robia, že ak vidia turistu, tak sa ho najprv pýtajú na jedlo a ten nevedome poslušne nahlási, čo chce jesť, no pozor NAJPRV drink POTOM jedlo (ide však iba o malé pochutiny, hranolky, bageta, atď.)
  • niektoré taverny nedávajú zákazníkom na výber, čo sa týka jedla a prinesú im to, čo práve majú na bare
  • cena sa pohybuje od 2 do 3 eur, samozrejme, nájdete aj drahšie, ale to závisí od lokality

Ak idete na tapas, tak zažijete pravú španielsku atmosféru, odporúčam však na miesta, kde turisti často nechodia, a tak zažijete to pravé orechové; jednak ceny sú nižšie a atmosféra nezabudnuteľná. Ak máte šťastie, tak niekde na rohu vám bude hrať španielska gitara, ktorá vašu tapas skúsenosť iba povýši. Je dôležité ešte poznamenať, že tapas určite nie je pre milovníkov fitnes stravy, ja to volám španielsky McDonald.

Ak sa zamýšľate nad večerným programom, tak máte na výber tapas tour, kde chodíte z taverny do taverny a chutnáte rôzne druhy tapas alebo povestné flamenco (španielska hudba tanečného charakteru), kde si to ozaj užijete pri pohári sangrie.

Aj keď to bola ochutnávka, ktorá vás do Španielska preniesla, to samozrejme nestačí a vy sa tam musíte vybrať.

 

 

Teraz najčítanejšie

Radka Malinčáková

Vyštudovaná prekladateľka, dušou dobrovoľníčka, cestovateľka aktuálne zakotvená v Indonézii, do ktorej odišla po tom ako kotvu zdvihla v Španielsku. Pozoruje život na opačnej strane sveta, spoznáva kultúru, učí sa jazyk a rada píše. Veľmi rada spoznáva nových ľudí a inšpiruje sa rôznymi životnými príbehmi z každého kúta sveta. Vedie si aj osobný blog na FB s názvom Travel • Experience • Enjoy, kde zdieľa všetko aktuálne zo života v Indonézii, kde býva v miestnej rodine. Keďže sa aktuálne nachádza v Indonézii, tak aj väčšina jej príspevkov je spojená s touto exotikou