Denník N

Predvolebné priority

Malé zamyslenie sa nad tým, čo je pre nás vlastne dôležité.

Predseda parlamentu Andrej Danko nedávno vyhlásil termín parlamentných volieb. Budú sa konať 29. februára 2020. Pár dní predtým si Slovensko pripomenie smutné výročie úmrtia Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Dúfam, že občania si na to spomenú, keď budú vo volebných miestnostiach.

Aj keď je pár vecí, na ktoré, zdá sa, všetci zabudli. Ako študent práv ctím prezumpciu neviny a preto sa vyhnem téme, kto Martinu a Jána zabil. Netreba však zabúdať na to, čo vrahov k tomuto viedlo. Doviedlo ich k tomu to, o čom Ján písal. Táto vražda je nepochybne zlomom v spoločenskom dianí v našej republike, ale možno trochu zatienila to, čo sa Ján svojou prácou snažil dosiahnuť. Keď pôjdete voliť, nespomeňte si len na vraždu. Spomeňte si aj na jeho prácu. O kom a o čom písal. Pretože na to čo písal, nepotreboval žiadne tajné anonymné zdroje, nezákonné odposluchy ani špiónov. Ľudia, o ktorých písal, sa ani neobťažovali svoje podvody, klamstvá a zločiny skrývať. A nerobia to doteraz. V lepšom prípade odstúpia bez toho, aby priznali vinu a prijali zodpovednosť.

Strana s najväčším zastúpením v parlamente, je panoptikom osôb, ktoré sú blízkymi priateľmi mafiánov, odsúdených alebo obžalovaných zločincov. Dokonca sa to ani nesnažia popierať a nestojíme im ani za to, aby sa to snažili ututlať alebo si aspoň vymyslieť poriadne klamstvo.

Strana SNS, v čele s kapitánom nás nabáda, aby sme boli hrdí na národ, pritom sami sú hrdí tak akurát na seba, vrchol hrdosti vidia na vrchole stožiara a pritom svoj národ znevažujú v cudzích krajinách a dokonca aj doma. Národná strana by predsa mala poznať slovenské symboly a aspoň jej predseda by mohol vedieť poriadne po slovensky, keď už právu nerozumie. Tak nefeťte pleseň a voľte tak, aby ste na svoj národ mohli byť naozaj hrdí.

Ďalším veľkým zlom na slovenskej parlamentnej scéne je ĽSNS. Táto strana si nezaslúži pozornosť. Je smutné, že ľudia nepočúvajú svojich starých rodičov a nevážia si ich obete a takto ľahko sa nechajú oklamať. Takí ľudia, akí túto stranu reprezentujú, nemajú čo robiť v slušnej spoločnosti, nie to ešte v parlamente.

Ostatné strany si tiež nezaslúžia veľa slov. Nie pre to, že by v nich všetci boli slušní a zodpovední. Ale myslím, že dostatočnú reklamu si robia sami, keď aj v takejto mizernej konkurencii vyššie uvedených strán nedokážu uspieť a v zásade všetko čo robia, dokážu znevážiť. Či už častou zmenou názorov, nedostatkom profesionality, alebo klamstvami a populizmom.

K pokusom ako Mečiarov návrat do politiky alebo Harabinova Vlasť sa radšej ani vyjadrovať nebudem a dúfam, že moje obavy po voľbách neprerastú v strach.

Nevoľte toho, kto vykrikuje lepšiu predvolebnú tému. Tieto témy po voľbách zapadnú prachom. Zabudnite na váš názor na imigrantov, homosexuálov a potraty. Uvedomte si, že ohľadom týchto tém nikdy nedosiahneme stav, pri ktorom bude každý občan spokojný. Naopak sa určite všetci zhodneme, že chceme kvalitné školstvo, zdravotníctvo a infraštruktúru. Tieto oblasti totiž oveľa viac ovplyvňujú náš život, ako témy vyššie uvedené. Zamyslite sa nad tým, či nie je lepšie urobiť hodnotový kompromis a zvoliť si zástupcov, ktorí si nás budú vážiť, nebudú nám klamať, nebudú nás urážať a okrádať.

 

Teraz najčítanejšie