Denník N

Trumpov volebný problém

Na prvý pohľad má Trump slušnú šancu na znovuzvolenie. Čo ak sú ale jeho vyhliadky oveľa horšie?

Skoro pol roka pred “midtermami” v roku 2018 Rachel Bitecofer úspešne predpovedala “modrú vlnu”, ktorá priniesla Demokratom 41 kresiel v Snemovni reprezentantov. V tej dobe väčšina štandardných modelov a agregátorov prieskumov, vrátane populárnej webstránky Five Thirty Eight vyvinutej Natom Silverom, predpovedala podstatne menej presvedčivý výsledok.

Dnes volebný model Bitecoferovej, ktorá učí politológiu na Christopher Newport University vo Virgínii, tvrdí, že v budúcoročných prezidentských voľbách by mal pohodlne vyhrať demokratický kandidát — a to v podstate bez ohľadu na to, kto ním bude. Výnimkou je azda vyslovene protisystémová osobnosť ako Bernie Sanders či vstup významnejšieho nezávislého kandidáta do finálneho kola súťaže.

Minulý týždeň Demokrati presvedčivo uspeli vo voľbách do štátnej snemovne vo Virgínii a dokonca v guvernérskych voľbách v tradične republikánskom Kentucky. Neznamená to, že Trump je v beznádejnej situácii — je však dosť dobre možné, že jeho šance na znovuzvolenie sú podstatne nižšie než sa javí z bežných prieskumov.

Inivatívnosť Bitecoferovej modelu sa opiera predovšetkým o odhadovanie volebnej účasti medzi relevantnými voličskými skupinami. Trumpove víťazstvo v roku 2016 tak nebolo iba odrazom toho, že dokázal na svoju stranu prilákať bielu pracujúcu triedu v štátoch ako Michigan, Ohio či Wisconsin — ľudí, ktorí v predchádzajúcich voľbách volili Baracka Obamu. Bolo aj výsledkom toho, že volebná súťaž od účasti odradila časť Afroameričanov, prípadne že sa časť nezávislých voličov hlasovala za kandidátov tretích strán či nehlasovala vôbec.

Tento, mimochodom tesný, Trumpov výsledok v stredozápadných štátoch však bol podľa Bitecoferovej jednorázovou záležitosťou. Málokto v novembri 2016 skutočne očakával Trumpovo víťazstvo. Hillary Clintonová bola nepopulárnou kandidátkou, ktorej víťazstvo sa zdalo neodvratné. Výsledkom bolo, že kým priaznivci mogula televíznych reality shows boli motivovaní a voliť prišli, zvyšok krajiny bol z ponuky hlavných kandidátov demoralizovaný.

Dnes je situácia úplne iná. Trump už prezidentom je a voliči Demokratov sú odhodlaní ho z funkcie dostať za každú cenu. K urnám sa preto dostavia v hojných počtoch. Svoju vlastnú, síce vernú koalíciu podporovateľov Trump za tri roky v úrade nijakým spôsobom nezväčšil. Medzi nezávislými voličmi má zase katastrofálne nízku popularitu, v okolí 35 percent. Jeho jedinou cestou k víťazstvu je preto maximalizácia účasti medzi Republikánmi, ktorých drvivá väčšina ho podporuje. Vyžaduje si to však od neho čoraz polarizujúcejšiu rétoriku a politické kroky, ktoré skoro zaručene povedú aj k energizácii demokratického a nezávislého elektorátu v stredozápadných štátoch, ktoré budúci prezident musí vyhrať.

Bitecoferovej model predpovedá dokonca úspech Demokratov na Floride. Tam s vlastným modelom nesúhlasí samotná autorka — floridskí republikánski voliči sú podstatne starší než inde v krajine a starší voliči patria svojou účasťou k tým najspoľahlivejší. Florida samotná ale Trumpa nezachráni, rovnako ako ho nezachráni jeho loajálna ale zato mimoriadne obmedzená voličská základňa, ktorá sa za jeho prezidentovania nerozšírila ani o piaď.

Zamiešať karty zvlášť medzi centristickými kandidátmi Demokratov môže ohlásený vstup bývalého newyorského starostu Michaela Bloomberga do primárok — podobne aj Clintonová tvrdí, že ju o vstup do súťaže mnohí prosia. Ak však Bitecoferovej odhady volebnej účasti neklamú, možno na tom, koho strana nominuje až tak nezáleží a Trump si na budúci rok v tomto čase už bude baliť kufre. Uvidíme.

Teraz najčítanejšie

Dalibor Roháč

Kandidát koalície PS-SPOLU do NRSR s číslom 23. Ekonóm, zahraničnopolitický analytik a publicista, ktorý sa po rokoch práce v thinktankoch na oboch stranách Atlantiku vracia na Slovensko. Najnovšia kniha: In Defense of Globalism (Rowman & Littlefield, október 2019).