Denník N

To chce budíček!!

Som optimista a pohár vidím väčšinou poloplný. Aktuálny predvolebný vývoj však testuje zažitú optiku s rastúcou pravdepodobnosťou najhoršieho volebného scenára. Nočná mora postupne naberá reálne kontúry:

1.marec 2020: Fí-ha (Fico-Harabin), čaká nás poriadna bú-da (Bugar-Danko) a zostáva už len na dr-kot (Drucker-Kotleba) zubov z obáv o demokraciu.

Efekt prekvapenia

Rok dozadu som ešte veril v presvedčivé volebné víťazstvo demokratických strán, momentálne už nie.  Po prevalení informácie o pripravovanej koalícii Mostu s Dobrou voľbou je jasné, odkiaľ pochádza Bélov záhadny nový elán a optimizmus. Totalitná koalícia naberá reálne kontúry. Netreba sa nechať úplne prekvapiť. Kľúčové informácie prídu 1-2 dni pred deadlinom, a to už nebude čas reagovať.

Predvolebná/povolebná búda

Mám rád Budapešť, jej skoro balkánsku živelnosť šrmncnutú honosnosťou veľkej starej ríše. Túto slabosť pre naše bývalé hlavné mesto zdá sa zdieľa aj SNS. Voľba tanku ako dopravného prostriedku na návštevu u Slotu súvisela pravdepodobne len s bezhraničnou úctou k armáde. Kapitán  Danko dokázal vojenský odkaz predchodcu kreatívne absorbovať anexiou rezortu obrany. Silová netransparentnosť tu prerástla až do afrického moru-tória (žeby snaha odpudiť migrantov zavádzaním afrických pomerov?).

Na futbal ku kamarátovi Orbánovi zvolil kapitán už praktickejšiu variantu a  nechal tanky odpočívať (Bystrica dala zabrať). Časom by sa zahraničné návštevy patrilo zo slušnosti oplatiť. Ideálnou priležitoťou ako zabiť dve muchy jednou ranou by mohol byť napríklad domáci futbalový zápas Slovensko-Rusko v priebehu niektorej z budúcich 2-3 kvalifikácii na Euro. Spoločná návšteva Orbána s Putinom na Slovane by iste mala veľký úspech.  Dovtedy bude dostatok času vytvoriť na Slovensku podmienky, aby sa kamaráti cítili ako doma.

Drkot a opozičná bezmocnosť

Na Slovensku zvykne voliť len polovica oprávnených voličov. Z toho je približne polovica orientovaná jasne demokraticky. Inými slovami, pre 3/4 oprávnených voličov sa zdá byť láska k demokracii maximálne platonická. Dá sa to pochopiť. Nebolo kedy vytvoriť silnejšiu (bohatšiu) strednú vrstvu. Fico a ostatné predchádzajúce primáty na Slovensku vytvorili z perspektívnej kandidátky na demokraciu šľapku, tak nečudo, že si ju ľudia nevážia.  Mnohým sa javí, že pobehlicu bude možné usmerniť len pomocou pevnej ruky, a to čo najskôr.  Veď každý normálny slovák či slovenka by tak postupovali, keby sa niečo podobné vyskytlo v ich rodine.

Vyspelá demokracia je ako ostrý nôž. V rukách šéfkuchára robí zázraky, ale ako hračka štvorročného dieťaťa bude katastrofou. Naši “wanabe” demokratickí politici síce nosia klobúk šéfkuchára, ale na aspoň dve hviezdičky od Mich.in ešte nedozreli a urobili by asi najlepšie, keby túto skutočnosť s pokorou akceptovali. Chýba snaha porozumieť voličom, partnerom v strane a demokratickým spolubojovníkom (to nie sú konkurenti, berúc do úvahy vážnosť situácie!).

Richard Levie srdce sa správa ako kráľ namiesto toho, aby v praxi dodržiaval trhové princípy konkurencie, na ktorých je založená jeho formou totalitná rétorika.

Predchádzajúci prezident si zatiaľ nevie poradiť s požiadavkami na aktívneho lídra strany. Až príliš si zvykol na neviditeľnosť a keďže predchádzajúcu funkciu zvládol vcelku sám, tak načo veci do budúcna komplikovať.

Hoci hlavy padajú aj vďaka elánu Oľano, na výchovu dieťaťa nestačí susedom vyklebetiť, že sa porezalo. Treba sa dohodnúť s polovičkou, ako potomka usmerňovať.

Nedostatok empatie a nadhľadu v radoch aktuálnych kľúčových demokratických lídrov sa tiež prejavuje ignoráciou volania po spolupráci z novej Demokratickej strany. Situácia je až príliš kritická na to, aby si demokratický blok mohol dovoliť nechať prepadnúť volebné hlasy určené tejto strane.

Drevorubači sa v krčme predháňajú, kto v lese zrúbe viac stromov, ignorujúc blížiacu sa víchricu, ktorá vyvráti celý les.

Na záver

Vcelku aktuálnym sa do predvolebného boja javí odkaz najväčšieho hitu glamour skupiny KISS „I was made for loving you, baby.“ Slovenský KISS revival (KIS(S)ka-KISSová) by mohol v tomto smere rozhýbať stojaté vody.  Prípadne, bolo by naozaj nereálne snívať o predvolebnom spojení Richarda s Demokratickou stranou? Nech uvedené spojenie vyznieva akokoľvek absurdne, neochota kooperovať  sa javí nepochopiteľná v situácii, keď SaS (a celé Slovensko) delí od priepasti 0,1% (multi-stranová, ale až príliš všeobecne vyznievajúca dohoda o predvolebnom neútočení stačiť nebude!). Áno, potrebný by bol nadľudský výkon pri potlačení ega a schopnosť podriadiť sa pravidlám konkurencie.  Pre tvrdohlavého zástupcu trhového mechanizmu a ostrieľaného biznismena by to ale nemal byť žiaden problém, alebo? “Just walk the talk and KISS – Keep it simple, stupid.” Len hlúpi sa nepoučí na svojich chybách (už raz sa podarilo položiť demokratickú vládu).

Keď nabudúce vyhráme nad Ruskom, poloplný pohárik červeného si chcem vychutnať na oslavu, a nie v snahe zabudnúť, že som na Slovane sedel v spoločnosti Orbána a Putina.

 

 

 

Teraz najčítanejšie