Denník N

Zbaviť sa e-čiek nestačí

Mnohí výrobcovia potravín či nápojov dnes deklarujú “bezéčkovosť” svojich produktov. Zvolenská mliekáreň ide ešte ďalej a tvrdí, že to nestačí. Na to, aby upozornila na svoju novú Férovú značku neváhala “vyhodiť éčko” aj zo svojho loga.

V reklame pracujem dve dekády, ale ešte sa mi nestalo, že by mi niekto dovolil vyhodiť časť svojho loga do koša. Na druhej strane logo (aj keď pozmenené) je na bilbordoch najväčšie aké len môže byť,) Celé sa to začalo tým, keď ma zástupcovia značky Zvolenský – jedného z najúspešnejších výrobcov jogurtov na trhu oslovili s tým, že chcú priniesť férovosť v prístupe k výrobe svojich produktov, k množstvu odpadu, ktorý vzniká pri ich balení, ale aj transparentnosť pri komunikácii či zvýšené nároky na svojich dodávateľov, a v neposlednom rade aj dbať na komfort zamestnancov a ich bezpečnosť. Vytvorili sme preto tento manifest Férovej značky, viac na www.ferovaznacka.sk.

O tom, aké dôležité je, aby firmy vnímali dopad svojej činnosti na svoje okolie, ľudí, prírodu a správali sa spoločensky zodpovedne sa už roky hovorí, ale zatiaľ v tomto na Slovensku trošku tápame. Sú tu firmy ako O2, Curaprox či Slovenská sporiteľna, ktoré si nastavili latku vysoko a svojou komunikáciou a produktami ukazujú ako sa dá prepojiť zodpovedný prístup s predajom produktov či reklamou (predplatné mienkotvorných médií k produktom, zrušenie outdoorovej reklamy kvôli eliminácii vizuálneho smogu a pod.).

Funguje to?

Áno. Videl som to na medzinárodnom festivale kreativity Cannes Lions napr. na prednáške globálneho šéfa marketingu značky Unilever Keitha Weeda, ktorý získal ocenenie Global marketer of the Year a ukazoval grafy dokazujúce zvýšenie predaja tých produktov, ktoré dbali na spoločenskú zodpovednosť. Skvelo to má nastavené značka Patagonia, ktorá v kampaniach hovorí, že nekupuj si novú bundu, ak je ešte tvoja stará v pohode, otvárajú pop-up krajčírstva, kde zašívajú roztrhané produkty (aj od konkurenčných značiek) a keď po rokoch náročného a drahého vývoja alternatívnej tkaniny, ktorá má nahradiť potápačom neekologický neoprén, ju konečne vyvinuli tak celú technológiu ponúkli zadarmo konkurentom, aby ani oni viac už neškodili prírode. aAsamozrejme, udržali si pozíciu lídra v segmente.

Super príkladom je aj Volvo, ktoré zbieralo dáta z nehôd, v ktorých boli zranené či usmrtené ženy od roku 1970. Tie následne okrem využitia v kampani, (ktorej cieľom bolo informovať o tom, že Volvo je bezpečné pre obe pohlavia) zdarma sprístupnili aj ostatným automobilkám – konkurentom.

A to, že firmy, ktoré si ctia hodnoty sú aj komerčne úspešné nedokazujú len príklady zo zahraničia (smelo si dohľadajte štatisty rastu hodnoty firiem, ktoré dbajú na „purpose“).

Ako je to na Slovensku

Ako nedávno povedala Lucia Petrášová, šéfka marketingovej komunikácie 02 na konferencii mesačníka Stratégie: „Až 69% zákazníkov sa pri rozhodovaní v nakupovaní riadi tým, či sa firma správa spoločensky zodpovedne.“ Kampane O2, a práve tie spoločensky zodpovedné získavajú v ostatnom období slovenské ale aj zahraničné ocenenia za efektivitu, za čo sa patrí okrem klienta pochváliť aj agentúru TRIAD. Takisto ma veľmi potešilo, že záujem firiem o túto tému v rámci diskusie na Business Leaders Forum, kde som bol nielen pozvaný ako hosť, ale som si nakoniec so spolupracujúcimi firmami odniesol aj ocenenie SDGs za najlepšiu Mediálnu kampaň roka 2019. Išlo o projekt, ktorý búral predsudky zamestnávateľov pri životopisoch Rómov, a do ktorého sa zapojilo viac ako 130 zamestnávateľov. Pozrite si case study kampane Prijateľní.sk tu.

Mimochodom, samotné ocenenie vyrobili dizajnéri z crafting plastics! a je biodegradovateľné. A ozaj, viete čo sa stane s bigboardami Zvolenský po kampani? Zrecyklujeme ich a v spolupráci s Dorka bags z nich vyrobíme tašky. Ak vás zaujímajú podobné kampane sledujte moju agentúru, v ktorej tvoríme projekty s dôrazom na spoločenskú zodpovednosť. V tomto rozhovore pre Denník E som tom veľa hovoril. Aha, padá é-čko, želajte si niečo!

Ak vás zaujímajú dobré (alebo aj zlé) reklamy zo sveta či Slovenska, pridajte sa do mojej skupiny Pán Slovák vie čo-to o reklame a neváha vás to naučiť na Facebooku. A/alebo si pozrite aj moje straršie blogposty na tému komunikácie a reklamy (klik na obrázok):

Teraz najčítanejšie

Róbert Slovák

Dvadsať rokov sa venujem reklame a komunikácii. Bol som prezident Art Directors Clubu a Klubu reklamných agentúr Slovenska, som člen Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu a spoluzakladateľ ždruženia Ľudia z marketingu. Nedávno som vydal knihu Viac ako reklama. Bol som spoluiniciátor Výzvy k ľudskosti, pod záštitou prezidenta Andreja Kisku som založil medzinárodnú databázu charitatívnych kampaní GOODEAS.org. Po komédii o neexistujúcom filme s názvom Prvý slovenský horor dokončujem smutnú komédiu o nezmysle života a smrti La Dolce Morte. Ak vás zaujíma na čom pracujem, pozrite www.slovakandfriends.agency