Denník N

Bratislava dnes zlyhala. Kto ponesie následky?

Dneska som sa tešila, že uvidím naživo Dowhnill. Miesto toho som videla násilie.

Za posledný týždeň sa toho v Bratislave deje naozaj veľa. Medzinárodná konferencia Globsec mala tento rok najprominentnejších účastníkov medzi ktorými nechýbali, francúzsky prezident Hollande, britský premiér Cameron a dnes nás dokonca navštívil americký senátor a bývalý kandidát na prezidenta John McCain. https://dennikn.sk/165342/je-to-hanba-ze-masakruju-europsku-krajinu-povedal-mccain-v-bratislave/?ref=ti.  Okrem toho sa konala už X-tý ročník svetovej série Red Bull Downhill, prenášaný do X krajín sveta. Bez nadsádzky môžem povedať, že sa Bratislava na malú chvíľu stala centrom svetového politického a športového diania.

A na ten istý termín samospráva povolila aj demonštráciu proti utečencom na námestí SNP! Organizátori avizovali dostatočne vopred svoje zámery a motívy a presviedčali novinárov, že nie sú žiadni extrémisti http://branik.blog.sme.sk/c/383013/organizator-zajtrajsieho-protestu-kopac-neonacisti-by-sa-mali-zacat-hanbit.html, hoci zoznam účastníkov nasvedčoval úplnému opaku http://bratislavabeznackov.org/2015/06/08/kto-sa-chysta-v-bratislave-protestovat-proti-imigrantom/.

Bohužiaľ všetko dopadlo podľa očakávaní a Bratislava si urobila aj svetovú hanbu. Keď Kotleba všetkým poprial biely deň,  a tým to len začalo. https://dennikn.sk/165440/demonstranti-proti-utecencom-hadzali-do-ludi-kamene-nicili-policajne-auta/?ref=tit Neskôr vyzval účastníkov aby tiahli na úrad vlády, časť z nich sa však vybrala smerom k hradnému vrchu kde prebiehali preteky, zaútočila na divákov, zničila trať a preteky museli byť zrušené.

Denník N 19:19 (Minúta po minúte)

Medzi divákmi cyklopretekov, počas ktorých zaútočili maskovaní extrémisti, bol aj Ondrej. „Sledovali sme trať, zrazu sme zbadali, ako k nám idú neonacisti,“ hovorí. „Ľudia spanikárili a začali utekať smerom k hradu, deti plakali a kričali, extrémisti s kuklami na hlavách bežali ku nám. Chceli sme im ujsť ale zo strany Zámockej ulice prichádzali ďalší, takže nás obkľúčili.“                  V tej chvíli dobehli policajti. „Demonštranti“ hádzali kamene do saudsko-arabskej rodiny, ktorá mala so sebou malé dieťa v kočíku.

Podľa účastníkov blokády proti demonštrácii aj divákov na pretekoch polícia sa správala profesionálne a robila čo mohla.

Kto teda zlyhal?

Riadenie hlavného mesta má svoje osobitosti, nie je to len zvýšená prestíž pre primátora ale aj povinnosť regulovať verejné dianie a citlivo zvažovať povoľovanie jednotlivých podujatí, zvlášť v čase konania konferencie za účasti svetových lídrov a celosvetového športového podujatia zo všetkých síl zabrániť konaniu zjazdu nacistov a extrémistov http://www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/965547-obrazom-extremisti-vtrhli-na-city-downhill-v-bratislave/. Jeho konanie posunúť inam a v inom čase. Ak by demonštrácia nebola povolená, policajti by ju mohli rozprášiť presne tak, ako by si títo spratkovia zaslúžili. Primátor hlavného mesta spolu s celým úradom situáciu nezvládol a mal by niesť následky.

Zdroj: Webnoviny
Zdroj: Webnoviny

 

Teraz najčítanejšie