Denník N

Evo Morales si zaslúžil dostať jednu za ucho

V Bolívii sa 20. októbra konali voľby. Problémové boli už pred ich samotným začiatkom. Podľa bolívijskej ústavy môže byť prezident znovuzvolený len raz. Avšak prezidentovi Evovi Moralesovi, ktorý vládol už od roku 2006, sa takýto zákon akosi znepáčil. V roku 2016 dostal nápad ako legitimizovať dokonca už svoju štvrtú kandidatúru. Referendum o zmene ústavy, nech rozhodnú ľudia. A ľudia aj rozhodli – odmietnutím možného predĺženia mandátu prezidenta. Keďže si počas vládnutia Evo Morales dokázal vytvoriť priam celý štátny aparát svojich pomocníkov, Najvyšší súd mu napriek prehratému referendu dovolil kandidovať štvrtýkrát. Už vtedy bolo jasné, že takéto rozhodnutia sú priam pozoruhodné a ťažko uveriteľné.

Príbeh pokračuje. Keď bolo v októbrových voľbách sčítaných okolo 83% všetkých hlasov, výsledky naznačovali druhé kolo volieb, čo by bolo pre Moralesa sklamaním a komplikáciou. Potom sa však stalo čosi veľmi zaujímavé. Elektronické online sčítavanie sa na vyše 24 hodín zastavilo. Nikto nevie prečo. Finálne výsledky ukazovali zrazu opak. Morales vyhral s vyše 10 percentným náskokom. Vyhlásil víťazstvo a ľudia sa vydali do ulíc protestovať. Čísla nesedeli, podľa viacerých pozorovateľov bolo druhé kolo jednoznačné. Medzinárodní aktéri pomohli a spustili audit, ktorého výsledky boli jasné – Morales sa snažil voľby zmanipulovať. Po takomto vyhlásení sám odstúpil a v krajine sa plánujú nové voľby.

Tak a teraz mi vie niekto vysvetliť, ako je možné, že predseda výboru NRSR pre európske záležitosti povie, že za situáciu a rozvrat v krajine môže Amerika? A že mu cez Facebook drží prsty? Tak zvážte sami kde je pravda.

Teraz najčítanejšie

Gabriela Virostková

Gabriela vyštudovala medzinárodné vzťahy a diplomaciu na Slovensku, Nemecku a USA. Počas štúdia bola aktívnou členkou Študentskej rady vysokých škôl a Európskej študentskej únie. Pracuje v Európskom parlamente, ako poradkyňa vo výbore pre zahraničné vzťahy a podvýbore pre ľudské práva.