Denník N

Pašerák Kiska v Afrike

Už nejakú dobu tu koluje zaručená správa o tom, ako mal byť Andrej Kiska zabásnutý kdesi v Stredoafrickej republike. Vraj to bolo v roku 2010, mal tam kšeftovať so zbraňami a pokúšať sa o prevrat. Sem-tam pribudnú aj nejaké pikantné podrobnosti.

Po tom, ako to nejakú dobu poletovalo na sociálnej sieti, prichádza na scénu bývalá pracovníčka Ministerstva zahraničných vecí SR, Iveta Michalíková a LichtnerovaHuďova Infovojna. Tento zdroj zaručene pravdivých informácií pre istotu v nadpise svoho článku „Kiska sa údajne v minulosti zúčastnil dodávky zbraní a pokusu o prevrat v Stredoafrickej republike,“ použil slovo „údajne,“ ale inak poskytol bývalej pani diplomatke bohatý priestor na jej odhalenia. Michalíková vraj „sprostredkovala Infovojne šokujúce svedectvo o tom, že exprezident Andrej Kiska, ktorý je v súčasnosti predsedom opozičnej strany Za ľudí, sa zúčastnil na jeseň roku 2010 pokusu o štátny prevrat v Stredoafrickej republike.

Infovojna cituje článok z 2.9.2010 zo Jeune Afrique, ktorý pod titulkom „Mysteriózne zatknutie ozbrojených mužov“ informuje o zatknutí tuctu ozbrojencov juhozápadne od hraníc s Kongom-Brazzaville.“ Infovojna tvrdí, že „vojaci Stredoafrickej republiky zadržali desiatich Slovákov pri preberaní zásielky s dvoma debnami zbraní a streliva,hoci nič také v spomínanom článku nie je. V článku je reč o tucte mužov a o ich národnosti nie je ani zmienka. Spomína sa tam tiež, že zvesti o pokuse o prevrat, ktoré vyvolala správa o zatknutí ozbrojencov, sa nepotvrdili.

Ďalej sa Infovojna odvoláva na článok v SME z 3.9.2010, ktorý informuje, že „skupinu Slovákov, ktorých zadržala polícia v Stredoafrickej republike, prepustili na slobodu.“ Pre SME to potvrdil slovenský veľvyslanec v Etiópii Milan Dubček. Podozrenie, že ide o žoldnierov, ktorí mali v krajine vyvolať nepokoje, sa podľa neho nepotvrdilo. „Došlo k nedorozumeniu. Išlo o sedem občanov, boli to poľovníci. Oficiálne to potvrdil aj predseda miestneho poľovníckeho zväzu,“ povedal Dubček. Kontaktoval som vo veci autora článku Matúša Burčíka, na podrobnosti sa už, žiaľ, nepamätá.

Po tomto entreé prichádza na scénu pani „kariérna diplomatka,“ Ing. Iveta Michalíková. Dotyčná mala podľa  informácií z najvyšších diplomatických kruhov do služieb Ministerstva zahraničných vecí údajne prísť z prostredia HZDS či SNS a mala pôsobiť v menej významných pozíciách. Aj krátke nahliadnutie na niektorý z jej profilov na sociálnej sieti nás dostatočne uvedie do obrazu. Citácie Blahu, Blážovej, Zem a Vek, Infovojna, Hlavné správy, Na palete, Extraplus, Sputnik news, Picuscapital. O prezidentovi Andrejovi Kiskovi sa 4.12.2018 vyjadrí takto: „…Slováci sa nevedia zjednotiť ani na odvolaní amerického lokaja, daňového a volebného podvodníka, úžerníka a pravdepodobného pozemkového mafiána a vlastizradcu.

Podľa Infovojny Iveta Michalíková „sprostredkovala v tejto súvislosti vlastné svedectvo, ale aj svedectvo ďalšej osoby, ktorá v súčasnosti z obavy o vlastnú bezpečnosť nemôže za súčasných podmienok v prípade svedčiť.“ Vraj sa „z viacerých zdrojov dozvedela, že jednou z osôb, ktoré sa v septembri roku 2010 ocitli vo väzení bol Andrej Kiska.“ Infovojna ďalej píše „V júni tohto roku ju na základe výzvy kontaktoval človek, ktorý v inkriminovanom čase pôsobil v Stredoafrickej republike a potvrdil, že v roku 2010 bol vo väzení práve Andrej Kiska – súčasný šéf strany Za ľudí.

Rebeli pripravujúci prevrat nadšene vítajú Andreja Kisku
Ukážka zbraní, ktoré dodal tamojším rebelom Andrej Kiska. Údajne na splátky a s úžerníckym úrokom.

Michalíková podľa Infovojny ďalej tvrdí: „V inkriminovanom čase v roku 2010 svedok uvádza, že Kiska aj s viacerými osobami letel do Afriky pod zámienkou poľovačky na kontrolu, či boli zbrane do Bangui dodané.“ Divoká historka týmto ale nekončí a má pokračovanie: „Michalíková sa tiež odvoláva na svedka, ktorý tvrdí, že Kiskovi boli po príchode na letisko nasadené putá. Po uväznení ho neskôr oslobodilo ozbrojené komando, ktoré podpálilo policajnú stanicu, kde sa zatknuté osoby nachádzali. Pri akcii mali prísť o život aj tamojší policajti a počas požiaru stanice boli zničené počítače aj s príslušnou dokumentáciou.

Komando, ktoré prepadlo policajnú stanicu a oslobodilo Andreja Kisku
Vypálená policajná stanica
Jeden z počítačov rozbitých pri prepade policajnej stanice sa tamojším expertom podarilo opraviť
Andrej Kiska v putách

Tak sa informácie, na ktoré sa odvolávajú bravúrni investigatívci z Infovojny, pokúsme zosumarizovať. Zadržaných malo byť raz tucet, inokedy desať a nakoniec sedem osôb. Zadržali ich v teréne, juhozápadne od hraníc s Kongom-Brazzaville, 600 km od hlavného mesta a zároveň Kiskovi nasadili putá hneď po príchode na letisko. Išlo o omyl a zadržaných, ktorí mali byť poľovníkmi, rýchlo prepustili a zároveň Kisku a ostatných oslobodilo komando, ktoré prepadlo policajnú stanicu, pozabíjalo policajtov, zničilo počítače a podpálilo budovu. Kiska sa mal zúčastniť pokusu o prevrat, pričom zvesti o pokuse o prevrat sa nepotvrdili. A svedkom má byť osoba, ktorá v súčasnosti nemôže v prípade svedčiť. Skutočne presvedčivé. Mrzí ma však, že najpodstatnejšiu informáciu nám Infovojna zamlčala. Pýtal Kiska za tie zbrane platbu na drevo, alebo im to dal na splátky?

Norbert Lichtner a Ľubomír Huďo z Infovojny. Huďo je asistentom poslanca Európskeho parlamentu Milana Uhríka

Bežný človek by sa domnieval, že niečomu takému nikto normálny neuverí. Hlboko by sa však mýlil. Napríklad starý známy, Mário Šušek, ani na chvíľu nezaváhal. Samozrejme nebol sám. Bombastická správa sa v rámci určitej society šírila po sociálnej sieti ako cunami.

Šušek je však marginálna postavička, sotva hodná pozornosti. To sa však určite nedá povedať o poslancovi, Ficovej facebookovej, fekálnej zbrani hromadného ničenia, ktorého meno sa nevyslovuje. Ten na vysvetľujúci článok Vladimíra Šnídla v Denníku N, reagoval takto: „Kokso, ja neverím vlastným očiam. Denník N vydal kilometrový elaborát o tom, aké hnusné hoaxy sa šíria o Kiskovi o obchode so zbraňami v Stredoafrickej republike… KISKA JE DAREBÁK – JE POKOJNE MOŽNÉ, ŽE OBCHODOVAL SO ZBRAŇAMI V STREDNEJ AFRIKE. Ak chcú byť aspoň trochu spravodliví, tak nech si preveria Kiskov biznis. Všetci vedia, že ten chlap bohatol ako posledná špina.

Jeho výlev si nenechala ujsť ani Infovojna.

21. novembra sa ozvali „slovenskí blogeri,“ ktorí „Vyzývajú Andreja Kisku, aby sa neodkladne, verejným vyhlásením vyjadril k udalostiam zo Stredoafrickej republiky z obdobia na prelome augusta a septembra roku 2010, ktoré sa objavili v tlači a poukazujú na neho, ako na možného pašeráka zbraní, napojeného na česko-slovenskú zbraňovú loby alebo nech okamžite odstúpi z politiky a verejného života…“ Anonymní Katalintarovci tradične tárajú.

Medzitým sa stihla poľutovať Iveta Michalíková. Píše o obavách o svoj život a o tom, že „mená svedkov a „screen printy“ ich výpovedí sú v rukách viacerých redakcií, poslancov a právnikov.

A srdce si u nej vylial Jozef Remšík, ktorý sa pýta „Kto vystrieľal a podpálil policajnú stanicu, aby oslobodil zatvoreného poľovníka Kisku?“ Zároveň Remšík prejudikuje „V Rumunsku by skončil ako Nicolae Ceaușescu.“ Dúfam, že na otázky ktoré položil, mu pomôžu nájsť odpovede autentické fotografie komanda a ozbrojencov, ktoré sú súčasťou tohoto blogu.

Teraz však vážne. Zaujalo ma totiž toto: „Michalíková prezradila iba toľko, že jej zdrojom je istý Slovák, ktorý pôsobil v Stredoafrickej republike.“ Keďže mám vážne podozrenie, kto má byť oným Slovákom, napísal som pani Michalíkovej v stredu 20. novembra správu. Žiaľ, zatiaľ neodpovedala.

Ja totiž o jednej osobe, ktorá tam pôsobila, viem. Tou osobou je Dalibor Kohár, bývalý príslušník francúzskej cudzineckej légie, ktorý nechýba medzi priateľmi pani Michalíkovej.

Svojim pôsobením v Stredoafrickej republike sa Kohár pochválil 9. apríla toho roku.

Samotné Kohárovo priznanie k pôsobeniu v Stredoafrickej republike v rámci Czdzineckej légie, by samo o sebe veľa neznamenalo.

Rovnako ako novšie fotografie z jeho nedávneho pôsobenia na čiernom kontinente v službách spoločnosti SEXTEC SA, ktorá je spoločnosťou s ručením obmedzeným s akcionármi zo Strednej Afriky, RuskaSlovenska.

Sú tu však aj iné indície. Dalibor Kohár, najnovšie inštruktor a člen vedenia Švrčekových Slovenských brancov, už pred dvomi rokmi, 7. novembra 2017, o prezidentovi Kiskovi napísal: „Tento sku.venec nemá čo hľadať na Orave! Táto fašistická sviňa musí skapať! V 2009 bol v Afrike podozriví z terorizmu čo hľadá táto suka v mojom kraji?“

2. júla 2018 na adresu prezidenta Kisku napísal: „Takéto prasa a jemu podobní ošklabali národ záväzkami a podpismi do konca takéto tela bolo tresne stihane v cudzine

A najkonkrétnejší bol 30 septembra 2018: „… V rokoch 2010 dnesni prezident Slovenska bol odchiteni v RCA cudzineckou policiou za podozreni z atentatu a nelegalneho obchodu viac ako 14 dni vo visetrovacej vazbe na prikaz tedajsieho prezidenta Bossese. V den jeho prepustenia Bruselom financovana elita rebelov zavrazdila otca 4 deti, jedineho svetka tejto udalosti! Slovaci tyto slovensky menovani pancharti pridali vo vasom mene dalsie drancovani nevinnich africanov ktori vam prostrednictvom mna posielaju odkaz! Pomstime nase deti a rodiny!

24. októbra 2019 vystríhal: „Slováci a Česi – prestante kšeftovať so zbranami a drancovať Afriku!

17. novembra toho roku napísal tento komentár: „Kto polozi tuto predvolebnu otazku židobolsevikovi Kiskovi! Stravil nepekne chvile v base!

Včera, 22. novembra ešte dvakrát priložil pod kotol: „Tu su zlocinci ktorý vrazdia po Afrike!“ a „Maju pravdu co Kiska narobil v strednej afryke je hroza!

A aká je teda pravda? Veľmi prozaická. Andrej Kiska v Stredoafrickej republike nikdy nebol. Viem, že to znie v porovnaní s farbistým a dramatickým príbehom prezentovaným dezinfoscénou, zúfalo nudne a nezaujímavo. Čo sa však dá robiť. Bežný život je zväčša oveľa nudnejší ako príbehy prezentované konšpirátormi. Problém je v tom, že s týmito príbehmi je to zväčša tak, ako s príbehmi rádia Jerevan:
„Je pravda, že kozmonaut Gagarin vyhral v lotérii auto?”
Odpoveď: „Ano, máte úplnú pravdu. Nebol to však kozmonaut Gagarin, ale učiteľ Afanasij Krivošejov, a nevyhral auto, ale ukradli mu bicykel.”

Andrej Kiska vedie ozbrojené komando pri pokuse o prevrat
Andrej Kiska vo väzení v Bangui
Šťastný koniec Kiskovho afrického dobrodružstva

Doplnené 24.11.2019 12:00

Iveta Michalíková: „Stredoafricka republika a Kiska Hladame pravdu! Vcera, v sobotu sme s poslancom Petrom Marcekom a dalsimi absolovovali nielen poucny, ale aj krasny vylet do tazko dostupnych vrchov slovenskych hor. Cely den sme viedli rozhovory s Daliborom Koharom, dlhorocnym pracovnikom v roznych krajinach Afriky a ano, aj v Stredoafrickej republike….

Doplnené 27.11.2019

Fraška na Infovojne v štýle „strelil na lišku, trefil Marišku,“ pokračuje. Čerešničkou na torte je trestné oznámenie, ktoré ako „dôkaz“ uvádza dva linky na relácie Infovojny.

Doplnené 28.11.2019

Po ďalšej relácii v Infovojne sa pani exdiplomatka sa rozpísala. Ak pominieme vatu, osobné invektívy a Sorosa, jediná nová informácia je, že korunným svedkom má byť slovenský občan, ktorý sa preto, že nezaplatil firme Qatro za vysavač, nemôže pre údajné obštrukcie „kompetentných orgánov,“ vrátiť na Slovensko z Afriky. Vraj mu bývalý zamestnávateľ pani inžinierky, Ministerstvo zahraničných vecí, zadržiava pas.

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.