Denník N

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Minimálna mzda, ako je u nás už zvykom, sa bude zvyšovať aj v roku 2020. Základný stupeň minimálnej mzdy sa zvýši z 520 € na 580 €. Čo to znamená? Koho všetkého sa to dotkne? O koľko reálne sa mzda zvýši?

 

Takto budú vyzerať všetky stupne minimálnej mzdy: 

Koho všetkého sa to týka?

Zvyšovanie mzdy sa viaže na zamestnávateľov, zamestnancov, štát a aj na nezamestnaných. Zvyšovanie minimálnej mzdy robí hlavne problém zamestnávateľom, kedže musia platiť vyššie mzdové náklady. Najväčší problém to robí zamestnávateľom, ktorí nedosahujú vysoké zisky. Rast minimálnej mzdy na plánovaných 580 € zvýši ročné náklady živnostníkom a malým a stredným podnikom o 101,75 milióna eur.  Ďalej to robí veľký problém aj nezamestnaným s nízkou kvalifikáciou. Ovplyvňuje ich to tak, že svojou prácou nedokážu pokryť náklady, ktoré musí za nich zamestnávateľ zaplatiť, čiže títo ľudia sa stávajú prakticky nezamestnateľnými.

Skutočné navýšenie mzdy.

Z celkovej sumy zloženej zo zvýšenia mzdy o 60 € a odvodov zamestnávateľa vo výške 21,12 €, dostane zamestnanec 40,40 €, pričom príspevok pre štát a poisťovne bude 40,72 €. Hodinová mzda z 2,989 € stúpne na 3,333 €, čiže rozdiel medzi hodinovou mzdou v roku 2019 a 2020 je 0,344 €.

Aké sú problémy minimálnej mzdy?

Dosť bolo pozeraní sa na pekné čísla zakončené znakom eura. Problémov je zo pár, jeden z nich je aj to, že minimálna mzda na Slovensku je plošná. Čiže táto minimálna mzda sa týka človeka mladého, ale aj staršieho, človeka z Bratislavy, ale aj človeka zo Stropkova, alebo z hocijakej dediny na Slovensku. To znamená, že človek, ktorý má minimálnu mzdu ju má všade na Slovensku takú istú. A aký je v tom vlastne problém? To akože človek, napríklad z východu, si nezaslúži takú istú mzdu, ako človek, ktorí robí v Bratislave? Je ten človek menej cenný? Nie to netvrdím, ale bohužiaľ ekonomicky to tak vychádza.  Pomer minimálnej mzdy voči priemernej je najmenší v Bratislavskom kraji, kde dosahuje iba 38 %. Vo všetkých ostatných regiónoch je vyšší ako 50 % a v Prešovskom kraji je to takmer 62 %. Toto jasne ukazuje, kde na Slovensku zarábajú najmenej a koho sa toto zvyšovanie najviac dotkne. Nemyslím tým až tak zamestnancov, ako zamestnávateľov, ktorým sa zvýšia mzdové náklady na 784,16 €. Pre zamestnávateľov, ktorí nemajú vysoké zisky, alebo aktuálne nevykazujú zisk vôbec, to môže byť veľký problém. To, že malí podnikatelia sa sťažujú na zvyšovanie minimálnej mzdy nie je vždy preto, že by vám zamestnávatelia nechceli dať vyššie platy, oni niekedy skrátka nemajú z čoho. Lebo to, že sa minimálna mzda zvýši o 11,54 % znamená, že mzdové náklady sa zvýšia o 15,05 %.

Aká by mala byť minimálna mzda.

Ďalšia chyba minimálnej mzdy je, že sa zvyšuje pomerne hocijako. Politici nemajú nijak určené, ako by sa mala minimálna mzda počítať, preto sa z nej stáva len číslo, s ktorým si dokážu politici naháňať hlasy. To, že nejaký politik zvýši minimálnu mzdu znie predsa pekne, no nie? Nie. Minimálna mzda by nemala byť politickým nástrojom propagandy.

Ako by sa teda mala minimálna mzda počítať?  Mala by sa počítať z miery produktivity práce, pretože produktivita práce zobrazuje to, ako sa ekonomika vyvíja, čiže raz by stúpala rýchlejšie a raz pomalšie. Nebolo by ani odveci rozdeliť minimálnu mzdu podľa viacerých sektorov práce.

Minimálna mzda nie je to čo by sa malo bezhlavo zvyšovať. Ak chcú politici naozaj pomôcť zamestnancom s minimálnou mzdou, tak by im mali radšej znížiť daňovo-odvodové zaťaženie. Rozdiel v znižovaní daňovo-odvodového zaťaženia a zvyšovanie mzdy je ten, že zvyšovanie mzdy do rozpočtu prihadzuje a znižovanie odvodov z nej uberá. Keďže z rozpočtu sa čosi pokradlo a na budúci rok nám rozpočet akosi ani nevyšiel, tak takéto kroky nehrozia.

 

 

Ak chceš moju tvorbu finančne podporiť, môžeš tak spraviť tu: https://www.patreon.com/lukaslipiansky   Za každý halier budem veľmi rád! :)

Teraz najčítanejšie

Lukáš Lipiansky

Som mladý chalan z Prievidze, ktorého baví písať. Baví ma cestovať, čítať knihy a počúvať zaujímave podcasty. Študujem na Obchodnej akadémii v Prievidzi. Ak ma chceš finančne podporiť, môžeš tak urobiť na mojom patreone: https://www.patreon.com/lukaslipiansky