Denník N

Kto viac podvádza na daniach – nadnárodné spoločnosti alebo slovenskí závadoví špekulanti?

Slovenskí špekulanti používali na daňové podvody štruktúru, kde previedli byt z jednej spoločnosti na druhú spoločnosť, pričom na prvej spoločnosti mali odviesť DPH ale ju neodviedli a na druhej spoločnosti požiadali daňový úrad o vrátenie DPH, ktorú mu daňový úrad aj zaplatil. Slovenskí špekulanti pri svojich aktivitách podplácali a vydierali daňových úradníkov, vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, aby sa ich podvody a trestná činnosť neriešila.

Slovenskí špekulanti používali na daňové podvody štruktúru, kde previedli byt z jednej spoločnosti na druhú spoločnosť, pričom na prvej spoločnosti mali odviesť DPH ale ju neodviedli a na druhej spoločnosti požiadali daňový úrad o vrátenie DPH, ktorú mu daňový úrad aj zaplatil. Slovenskí špekulanti pri svojich aktivitách podplácali a vydierali daňových úradníkov, vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, aby sa ich podvody a trestná činnosť neriešila.

Double Irish Dutch Sandwich

Niektoré nadnárodné spoločnosti, konkrétne niektoré spoločnosti zo silikónovej šestky využívajú štruktúru Double Irish Dutch Sandwich – dvojitý írsko holandský senndvič. V tejto štruktúre sú tri ready made spoločnosti – dve írske firmy a jedna holandská. Prvým krokom je, že nadnárodné spoločnosti fakturujú svoje služby svojim klientom v jednotlivých členských štátoch EU, teda aj súkromným aj podnikateľských subjektom na Slovensku, priamo na svoju firmu v Írsku. Takže je možné, že ak si kúpite Microsoft Office Word alebo ak si objednáte Google Ads reklamu, tak oni Vám to fakturujú zo svojej írskej firmy. Alternatívne, v niektorých pípadoch fakturujú svoje služby na miestnu firmu, teda na slovenskú sročku, a potom väčšinu príjmov odfakturújú do svojej írskej pobočky, čím znížia daňový základ. Ešte jednou alternatívou je, že dostanú od štátu daňové prázdniny, resp. inú podporu napríklad dotácie. Ďalším krokom je, že väčšina príjmov sa z írskej pobočky odfakturuje do holandskej pobočky. Ďalej nasleduje odfakturovanie väčšiny prímov z holandska do ďaľšej írskej pobočky. Na záver, je väčšina príjmov odfakturovaná z írskej pobočky do offshore firmy, kde nepodlieha dani. Odfakturovanie príjmov z pobočiek predstavuje poníženie dane v danej firme, takže príjmy nakoniec končia nezdanené v offshore. O daňový podvod ide preto, že daňový zákon, konkrétne daňový poriadok hovorí, že ak nejaká formálne existujúca štruktúra firiem a tranzakcií neplní obchodný zámer ale slúži iba na poníženie dane, tak daňový úrad na takú štrukúru neprihliada a príjmy zdaní ako keby daná formálne existujúca štruktúra firiem a tranzakcií neexistovala.

Porovnanie daňových únikov

Pri porovnávaní závadnosti a prínosov na jednej strane Kočnera a na druhej strane závadovosť konania a prínos nadnárodných firiem akými sú silikónová šestka treba posúdiť rozsah daňových únikov a spoločenský prínos. Rozsah daňových únikov je väčší pri nadnárodných spoločnostiach. Na druhej strane nadnárodné spoločnosti dodavájú kvalitné služby a produkty, konkrétny príklad je Microsoft Word, ktorý je veľmi nápomocným nástrojom, a celospoločensky je užitočný. Je pravdepodobné, že slovenskí špekulanti nerobia nič konštruktívne iba celé dni špekulujú kde, ako a čo ukradnúť a podviesť. Osobitne závadové je, že špekulanti to robia aj v zdravotníctve. Slovenskí závadoví špekulanti pravdepodobne zaplatili daň iba v prípade ak to bolo súčaštou nejakého druhoplánu ako je preukázať banke výšku zisku za účelom získania úveru. Pri nadnárodných spoločnostiach sú spoločensky prinosné služby sprevádzané daňovými podvodmi väčšieho rozsahu v porovnaní so slovenskými špekulantmi. Pri slovenských závadových špekulantoch sú spoločensky škodlivé špekulácie a zlodejstvá sprevádzané ďanovými podvodmi menšieho rozsahu.

Ako protiklad treba ešte uviesť pozitívny príklad. Je ním firma Eset, ktorá zdaňuje väčšinu svojich príjmov na Slovensku a teda nevyužíva daňové podvody. To je v extrémnom kontraste so slovenskými závadovými špekulantmi.

Na záver treba ešte uviesť, že využitie ready-made firiem platcov DPH nemusí byť mať iba negatívne dôsledky ako je to v štruktúre double Irish Dutch Sandwich, ale môže mať aj pozitívne využitie napríklad pri problémoch s registráciou DPH pri kúpe podniku alebo dodaní prvej stavby developerom. Napríklad developer sa môže dostať do situácie, že si DPH nemôže uplatniť ale pri predaji nehnuteľnosti ju musí odviesť, čo nie je spravodlivé. Na riešenie týchto problémov je vhodné obrátiť sa na odborníkov s predajom firiem registrovaných na DPH.

Teraz najčítanejšie

Patrik Blazicek

Firemný blog eTuls.sk o založení s.r.o, účtovníctve, ochranných známok, virtuálnych sídiel a o podnikaní.