Denník N

Ako Penta škodí slovenskému zdravotníctvu?

Predkladáme Lex Haščák, zákon, ktorého cieľom je obmedziť moc oligarchov – konkrétne Penty v slovenskom zdravotníctve. Po osobných útokoch a neúspešnom dúfaní, že sa náš nápad premlčí, prichádza armáda penťackych právnikov, bývalých zamestnancov či think-tankov s argumentmi o tom, že sa to nedá.

Diskutujeme radi a sme otvorení všetkým vylepšeniam. Ja by som chcel reagovať na obvinenia, že z Penty vyrábame falošného nepriateľa. Nie je to pravda. Penta nie je obyčajný podnikateľský subjekt, ktorý sa správa ako každá iná firma. A už vôbec nie je hrdinom príbehu slovenského zdravotníctva. Penta si u nás uzurpovala moc, ktorá jej nepatrí a je načase, aby si ju štát zobral späť.

Čo nám teda vadí?

Penta pripravila slovenské zdravotníctvo o 10 nemocníc – minimálne

Peňazí nebude v zdravotníctve nikdy dosť. Práve preto by sme sa mali snažiť zaručiť, že z tých, ktoré tam sú, zabezpečíme ľuďom čo najviac zdravia. Vyše 400 miliónov, ktoré si Penta vytiahla z Dôvery šikovnou účtovnou operáciou pri jej kúpe (a ktoré navyše ani nezdanila), ťažko ospravedlniť. Je to suma, za ktorú sa dalo postaviť desať regionálnych nemocníc.

Nepodniká sa zle, keď máte istotu, že vám pravidelne na účet prídu peniaze od štátu. Poisťovňa Penty Dôvera túto istotu má. Ešte lepšie je to vtedy, keď okrem poisťovne, vlastníte sieť nemocníc, polikliník a lekární, cez ktoré môžete peniaze posúvať hore-dole až sa v tom nikto nevyzná. O tom, ako sa strácajú peniaze napríklad v jej lekárňach písal Miro Beblavý nedávno tu.

Penta obmedzuje prístup k zdravotnej starostlivosti

Podnikanie v zdravotníctve nie je ako každé iné. Narába sa s verejnými peniazmi, ktoré každý z nás odvádza štátu v presvedčení, že keď príde k poskytovateľovi, ktorý má z týchto peňazí príjem, dostane starostlivosť, za ktorú si pravidelne platí.

Keď však prídete do zariadení ProCare, môžete ostať prekvapení. Napriek tomu, že polikliniky majú zmluvy s poisťovňami, pred tým, než vám poskytnú hoci len základné ošetrenie, vyžadujú, aby ste si kúpili ročný balíček. Je pravda, že sa táto prax rozširuje aj medzi iných lekárov. Penta to však robí organizovane a systematicky. Sám som si bol oskúšať, nakoľko je možné sa tomu brániť – o tom, čo všetko potrebujete na to, aby ste dostali základnú starostlivosť, za ktorú štát platí v sieti ProCare, si môžete prečítať v mojom staršom blogu.

Vertikálna integrácia nikdy nebola plán

Systém slovenského zdravotného poistenia rátal so súťažou – nikdy však nerátal s vertikálnou integráciou, teda prepojením poisťovne, poskytovateľa až lekárne. Ako na mnohé, aj na toto sa však pri reforme akosi zabudlo a Penta túto medzeru rada využila. Sú krajiny, ktorých systémy sú na takomto prepojení založené. U nás však nie.

Skúsme si len jednoducho zodpovedať pár otázok – ak sú poisťovňa a poskytovateľ prepojení, kto garantuje kvalitu a poctivosť revíznych činností? Naozaj niekto verí, že existuje šanca, že by nemocnica alebo poliklinika Penty nedostala zmluvu od Dôvery? Naozaj sú podmienky za ktorých súťažia obyčajný lekár a ambulancia Penty rovnaké? Medzi poisťovňou a poskytovateľom vzniká priamy konflikt záujmov. O akej súťaži tu potom hovoríme?

Penta zneužíva svoju moc na ovplyvňovanie pravidiel

Jednu vec treba Pente uznať, a to, že jej spôsoby nie sú primitívne. Dlhodobo buduje aparát ľudí a inštitúcií, ktorými sa obrní vždy vtedy, keď by svoju tvár musel inak ukazovať Jaroslav Haščák.

Dlhé roky si budujú armádu figúrok, ktoré dosadzujú raz do úradov, raz do svojich firiem – vždy tam, kde vedia priniesť Pente najvyššiu hodnotu. Spomeňme si na mená ako Čislák, Pažinková, Zvolenská. Ak sa vám chce zaspomínať na staršie kauzy, pripomeňte si ich týmto článkom.

Vďaka dobrým príjmom si môžu dovoliť živiť think-tanky ako HPI, či INESS, ktoré sa snáď len z vďaky svojmu živiteľovi vždy radi ozvú na obranu záujmov Penty. A skryjú sa za argument voľného trhu. Treba oceniť, že Iness svoje príjmy z Dôvery aspoň občas verejne pripomenie. O konfliktoch záujmov HPI a Tomáša Szalaya by sa však dal napísať samostatný blog.

Treba sa tiež bližšie pozrieť na každého, kto doposiaľ verejne vystúpil na obranu Penty a proti Lex Haščák – prepojenie na biznisy Penty nájdete jedným googlením. Bývalí zamestnanci, dvorní advokáti, volebné projekty, rodinní príslušníci, ktorí dobre zarobili na predaji majetkov tejto skupine… Vyberte si.

Tí, ktorí zažili zavádzanie prerozdeľovacieho mechanizmu na poistné si iste dobre pamätajú koľko energie a vynachádzavosti Penta vložila do snahy presvedčiť úradníkov či verejnosť o tom, že zmena prerozdeľovania poistného nie je potrebná. Spravodlivejší mechanizmus samozrejme znamenal menej výhod pre penťácke podnikanie. Aj vtedy mnohí odborníci kričali, aké je to nevýhodné a ako sa to nedá. A čuduj sa svete, ono sa to dalo a VšZP vďaka tomu dostala spravodlivejší diel peňazí.

Za volantom má sedieť štát, nie Penta

Sila Penty nespočíva vo vulgárnej korupcii. Hoci nahrávka rozhovoru medzi Haščákom o Ficom z Vazovovej nie je práve výrazom vkusu alebo morálky, Penta zvyčajne ovplyvňuje inak. Sú to síce elegantnejšie formy, ale v podstate veci sa to veľmi nelíši od situácie, keď si vám niekto sadne do auta a hoci vy sedíte na vedľajšom sedadle, jazdiť bude tam, kam sa jemu zachce.

Ak sa Vám žiada povedať, že vyššie uvedené problémy sú problémom korupcie, stretu záujmov, nedostatočne regulovaného lobingu či slabých kapacít štátu v oblasti pestovania ľudských zdrojov, súhlasím. Ale je to ako povedať, že horiaci dom je problémom horiaceho gauča, stola, skríň a horľavých častí konštrukcie. Penta má dnes takú silu, že hasiť jeden kus po druhom sa nám bez zásadnejšieho opatrenia nepodarí.

Musíme zvoliť inú cestu – Lex Haščák mieri na oslabenie neprimeraného vplyvu, ktorý Penta v zdravotníctve má. Lex Haščák otvára priestor pre ďalšie opatrenia, ktoré nájdete uvedené aj v našom programe Bod zlomu.

Teraz najčítanejšie

Oskar Dvořák

Pôsobím v Progresívnom Slovensku, kde sa venujem problémom a riešeniam nášho zdravotníctva. Moje výstupy môžete sledovať aj na facebooku na tejto adrese: https://www.facebook.com/dvorakoskar/