Denník N

Mazurek ako lakmusový papierik

Milan Mazurek je verejnosti dobre známy. Známe sú aj jeho excesy. Bol dokonca právoplatne odsúdený za rasistické prejavy v nemenovanom rádiu. Napriek tomu dostal priestor na kandidátke Kotlebovej ĽSNS. Na 150. mieste kandidátky. Na voliteľné miesto sa teda musí prekrúžkovať.

Mnohí tvrdia, že členovia a voliči Kotlebovej strany nie sú žiadni rasisti, iba občania oprávnene sklamaní z pomerov na Slovensku. Nuž sklamaných je nás viac, a napriek tomu nevolíme a nepodporujeme extrémistov ktorí v spoločnosti systematicky šíria nenávisť. V tomto ohľade bude krúžkovanie Mazureka aj akýmsi testom „nevinnosti“ Kotlebových voličov. Ak neváhajú krúžkovaním dostať znovu do parlamentu Mazureka, ktorý podľa zákona prišiel o mandát, ĽSNS to nastaví zrkadlo.

Mazurek totiž neprišiel o mandát „za vyslovenie názoru,“ ako na bilbordoch tvrdí Kotlebova ĽSNS, ale preto, že bol súdom uznaný vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu a bol za to senátom Najvyššieho súdu právoplatne odsúdený.

A z parlamentu Mazurek nebol „vyhodený,“ ako na bilbordoch bez hanby klamú kotlebovci, ale jeho mandát zanikol v súlade s Ústavou Slovenskej republiky dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol odsúdený za úmyselný trestný čin. Zdôrazňujem, za trestný čin, nie za vyslovenie názoru! A myslím, že ústava a zákony platia pre všetkých bez výnimky, vrátane členov Kotlebovej strany. Nevynímajúc Mazureka, ktorý sa hanlivo vyjadroval na adresu Rómov. A nebolo to prvýkrát. Takto sa vyjadroval na adresu Rómov už pred voľbami v roku 2016: „špinaví paraziti, incestné zaostalé poloopice, degenerovaní, špinaví paraziti, zberba,“ ktorú treba „začať radikálne prevychovávať.“

Mazurek ale nemá spadené iba na Rómov. Veľmi podobne sa vyjadruje aj o imigrantoch či černochoch: „kopa opíc, zvieratá… nejaký černoško, negramotný čierny debil, poloopice

Dokonca spochybňuje, že belosi a černosi patria k rovnakému druhu Homo sapiens.

Samozrejme, zabudnúť netreba ani Mazurekov notoricky známy výrok o tom, aký bol Hitler fajn chlapík a holokaust, to sú iba rozprávky: „historia je uplne prekrutena vitazmi a Chazarmi… o tretej risi vieme iba lzi a rozpravky o milionoch a mydlach z zidov. O Hitlerovi sa ucia same klamstva.

Kto by si nespomenul na Mazurekove vystúpenie po pochode extrémistov v júni 2015. Holohlavý Miňo vtedy pred bratislavskou Hlavnou stanicou, ručiac ako jeleň šestnástorák v ruji, mimoriadne vášnivo vyjadril svoju túžbu po erotickom kontakte s Alahom a vyprovokoval útok na moslimskú rodinu, ktorá prišla na promóciu príbuzného. Štyri ženy, vystrašené malé dievčatko a plačúce dieťatko v kočiariku, boli skutočne dôstojnými súpermi pre geroja z činkárne a pár primitívov, ktorí inšpirovaní jeho revom, na rodinu hádzali skaly a iné predmety.

Náckovia a ich fanúšikovia sa radi  hádajú, čo je vraj fašizmus. Skúsme sa pozrieť na jeho definíciu podľa Wikipedie a niekoľko základných bodov, ktoré ho podľa politológov definujú.

A porovnajme si to so statusmi Milana Mazureka. Čo poviete? Nie je tam z toho čo fašizmus definuje, úplne všetko? Ak teda po prečítaní jeho statusov, niekto označí Mazureka za fašistu, myslíte že pôjde o omyl a Mazurek, ktorý rád podáva trestné oznámenia, prípadný súd vyhrá? Novopečený hovorca Kotlebovej strany, Ondrej Ďurica, ktorý sa pred časom pokúsil o niečo podobné, má po verdikte súdu čierne na bielom, že novinári ho môžu označovať za neonacistu.

Kotlebovci tvrdia, že jedným z troch pilierov ich programu je pilier kresťanský. Aj samotný Mazurek často hovorí o viere či kresťanskom dedičstve, ibaže on sám vystúpil z rímskokatolíckej cirkvi a takto sa vyjadroval o kresťanstve: „ja nie som kresťan a kresťanstvo považujem za príčinu väčšiny zla v Európe… A kresťanstvo nepovažujem za európske… Je mi z neho zle.

Zaujímavý je aj jeho koníček fotografovať sa s rôznymi ľuďmi a verejne sa tým chváliť na sociálnej sieti. Napríklad s ľuďmi s neonacistickou minulosťou ako napríklad britský politik Nick Griffin či nemecký extrémista Jens Pühse.

Pozoruhodná sú aj Mazurekove fotografie s problematickými osobami. Na tejto fotografii je s Vlastimilom Pechancom, odsúdeným za vraždu Róma na 13 rokov väzenia.

Jedna fotografia s vrahom však akoby Mazurekovi nestačila. Na inej je s Jozefom Kiralym, aktívnym členom a donedávna okresným predsedom Kotlebovej ĽSNS a straníckym kandidátom v krajských voľbách, ktorý je obvinený z brutálnej vraždy. Iste, Mazurek nemohol vopred vedieť, čoho sa jeho spolustraník a funkcionár, zakrátko dopustí. Ale aj výber ľudí, s ktorými sa bližšie stýka a fotografuje, o niečom hovorí.

Domnievam sa, že kto bude napriek všeobecne známym informáciám voliť ĽSNS a krúžkovať Milana Mazureka, vystaví tým svedectvo predovšetkým o sebe a výrazne spochybní tézu o neextrémistických členoch a voličoch Kotlebovej strany, ktorá bez váhania na svoju kandidátku zaradí osobu právoplatne odsúdenú za rasistické prejavy. V tomto zmysle bude predpokladaný úspech Mazureka práve tým lakmusovým papierikom, ktorý jasne ukáže aký intenzívny odtieň hnedej majú aktuálne Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko a ich voliči.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.