Denník N

Matovič – v opozícii k opozícii.

Igor Matovič vstupom do politiky zmenil voličskú základňu SaS, cez RegionPress sa stal “najväčším odberateľom novinového papiera na Slovensku“ a “objavil“ princíp rýchloobrátkových peňazí v tlačiarenskej brandži. Čísla dokladujú fakt, že jeho stranícky vplyv bol dostatočný nato, aby zabránil Sulíkovi v páde Radičovej vlády. Prečo sa tak nestalo?

Väčšina politikov využije politiku nato, aby neskôr rozbehla biznis. Igor využil obchodný talent, aby sa stal “politikom“. Svoj politický biznis model rozbehol na princípe – nevládnuť, ale ovplyvňovať. A nato netreba ani stranícke štruktúry ani rozsiahly a prepracovaný program. Len pohotovo reagovať.

Stačilo nechať robiť chyby iných a dôsledne im ich pripomínať. Byť parlamentným Jánošíkom a Zorrom pomstiteľom zároveň. So slabosťou na postavičky ako Johanka z Remiš-Arku, enviro-aktivistov a biele vrany.

Ak dnes väčšina prieskumných agentúr popisuje (modeluje) základný konflikt na úrovni líderstva opozície, opozícia-koalícia, kto (aká koalícia) by dnes (na)zostavil vládu … unikajú pozornosti (pri nedôslednosti metodiky) drobné posuny preferencií, ktoré sa možno prejavia v nastávajúcich voľbách.

K základných omylom patrí považovať Igora Matoviča za opozičného politika. Ak totiž zaútočí na SMER, profituje z toho aj Dankova SNS. Pretože SNS a SMER sú koaliční konkurenti. Aktuálne dianie na SPF (Horné Saliby) ukáže, či SNS dokáže opätovať preferenčnú výpomoc, najmä ak ide o Bélu a spol. Nie je cieľom týchto riadkov špekulovať o ľuďoch v pozadí, ale dlhodobá zvýšená citlivosť na demokratickú modrú by mohla byť vodítkom.

Matovič dnes nepotrebuje protikorupčnú konkurenciu na vlastnej kandidátke (pokušenie v podobe “ukoristenia“ Kiššovej vyprchalo hneď na úvod) s rizikom, že by sa zopakoval prípad Remišová. Jeho hlavným(?) zadaním je temperovať SMER a udržať v hre kapitána Andreja. Intuitívne škodiť všetkým, ktorí ho môžu ohroziť. Až na druhé miesto by som dal vlastný postup do parlamentu, lebo ten dnes považuje za istý. Najmä ak poštový kuriér chodí dnes spoľahlivo a včas …

Kedysi som naivne položil otázku, či mohol Igor získať novinový papier aj z iného zdroja. Odpoveď znela áno, ale podstatne drahšie. A možno za iných (úverových) podmienok.

Želám daždivý deň …

Teraz najčítanejšie