Denník N

Ficov nápad stiahnuť zlato z Londýna nás bude stáť vyše 700 miliónov eur

One ring to rule them all
One ring to rule them all

Slovensko už monetárne zlato predalo. Preto v zásade nemá čo sťahovať, pán Fico.

Investičné zlato, ktoré má Slovensko uložené v britskej Bank of England, by sa malo vrátiť na Slovensko. Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur. Avizoval to predseda Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Toľko strohá správa agentúr o tom, čo súdruh Fico vymyslel zrejme vlastnou hlavou, ako inak.

Slovensko však pravdepodobne nevlastní žiadne investičné zlato. Ak, tak vlastní menové, monetárne zlato a to prostredníctvom centrálnej banky. Teda vlastne ani to nevlastní. Nasledujúce riadky sú zdôvodnením faktu, že ak by Slovensko realizovalo Ficov nápad o sťahovaní zlata, bude nás to stáť viac než 700 miliónov eur.

„Po druhé, musíme rátať s tým, že toto zlato môže byť súčasťou rôznych obchodných transakcií, ktoré sú urobené, preto treba rátať s tým, že NBS by musela viesť vážne rokovania, aby sme ukončili rôzne zmluvy, ktoré existujú medzi Slovenskom a Veľkou Britániou,“ zdôraznil Róbert Fico. Rozoberme si teda čo sú tie rôzne obchodné transakcie.

Národná Banka Slovenska vykazuje v účtovnej závierke k 31. 12. 2018 na aktívach 1 019 tisíc trójskych uncí zlata, ale z nich je 1 014 predaných v REPO obchode (či obchodoch) teda v repurchase agreement. Monetárne zlato tvorí zábezpeku voči tomuto obchodu. Zvyšných 5 tisíc uncí je rozdelených na 3 tisíc, ktoré sú uložené v korešpondenčných bankách ako depozitum a 2 tisíc je uložených v NBS.

Zároveň na strane pasív NBS vykazuje účty precenenia, z ktorých sa dočítate, že oceňovacie rozdiely z ocenenia zlata sú 508 868 tis. eur. Inak povedané – na uzavretom REPO obchode NBS bola k 31.12.2018 v strate 508 868 tis. eur. Tých 1 014 tisíc uncí zlata malo cenu 1 137 196 tis. eur. Každopádne k 31. 12. 2018, vzhľadom na REPO obchod bola čistá hodnota 628 328 tis. eur, teda dohodnutá či priemerná cena predaja zlata v REPO obchode je približne 620 eur za uncu zlata. Aktuálne (28. 11. 2019) sa unca zlata pohybuje pri cene 1 462 USD/unca, teda 1 328 EUR/unca keďže výmenný kurz USD/EUR je približne 1,101 USD za 1 EUR.

To znamená že NBS je na svojom REPO obchode ešte viac v strate ako bola koncom roka 2018. Keďže zlato predala za 620 EUR za uncu a aktuálna cena je 1 328 EUR na ukončení tohto REPO obchodu so zlatom by NBS prerobila 717 912 tis. eur (1 346 592 tis. eur je cena 1 014 tis. uncí zlata). Alebo ak by sa dohodla na dodávke zlata, musela by protistrane dodať zlato v hodnote 717 912 tis. eur, čo je 541 tis. uncí zlata. Z pôvodného množstva 1 014 tis. uncí zlata by ostalo v majetku NBS iba 473 tis. uncí zlata.

Teda rôzne obchodné transakcie, nie že môžu byť, ale sú uzavreté a sú to nevýhodné REPO obchody so zlatom, ktoré NBS uzavrela a je na nich výrazne v strate. Prečo NBS vstupovala do týchto REPO obchodov, nie je zrejmé a jasné, ale bol to proces niekoľkých rokov, ktorý začal už pred viac ako 15 rokmi. V poznámkach účtovnej závierky NBS k 31. 12. 2004 sa napríklad dočítate, že z celkového objemu 1 127 tis. uncí zlata (ktoré vtedy vlastnila), 400 tis. uncí bolo predaných v REPO obchode, pričom 12 % s krajinami EÚ v rámci eurozóny, 62 % s krajinami EÚ mimo eurozóny (najskôr UK) a zvyšok 26 % so Spojenými štátmi americkými.

Ak štruktúra protistrán v REPO obchodoch je obdobná dnes, väčšina monetárneho zlata by ostala v UK alebo značná časť putovala do Spojených štátov, ak by došlo k fyzickému dodaniu. Vzhľadom na to, že REPO obchody v maturite NBS rolovala, teda uzavrela nový REPO obchod, ktorým nahradila pôvodný, o zlato Slovensko neprišlo. Každopádne tvorí zábezpeku (obdobne ako byt či rodinný dom tvorí zábezpeku voči hypotéke). A kým NBS obchod neukončí, zlato ostane, kde je. A na jeho ukončenie by musela NBS vysporiadať rozdiel medzi predajnou cenu 620 EUR/unca a aktuálnou, dnes 1 328 EUR/unca teda NBS by urobila stratu približne 718 mil. eur.

NBS by mala vysvetliť, čo očakáva od REPO obchodov, ktoré uzavrela. A prečo vlastne roky tieto stratové obchody uzatvára, pričom neustále viacej monetárneho zlata zakladala ako collateral (zábezpeku). Lebo cena zlata asi v dohľadnej dobe neklesne pod 620 EUR/unca aby tieto obchody neboli v strate. Navyše, od svojho vzniku má NBS neuhradené straty minulých rokov 4 534 mil. eur. Ukončením REPO obchodu so zlatom by pridala k týmto stratám ďalších približne 718 mil. eur. realizovaných strát. Vzhľadom na uzavreté REPO obchody hodnota slovenského monetárneho zlata, 31,7 tony zlata, je približne 0,63 mld. eur, nie 1,3 mld. eur ako uviedol bývalý premiér.

Robert Fico buď potvrdil svoju nízku úroveň finančnej gramotnosti, niekde na úrovni vojenskej hodnosti Andreja Danka, bozkávaním zlatých výložiek, ktoré sú tak akurát už v zálohe, alebo ešte horšie vedome a z nejasných dôvodov má potrebu zavádzať verejnosť. Takýto expremiér, dnes poslanec, privedie našu krajinu tak akurát k bankrotu. Robert Fico poukazuje svojimi výkrikmi pred voľbami aj na to, že nebol len nekompetentný premiér, ale že naviac predstavuje zásadné bezpečnostné riziko pre budúcnosť Slovenska. Rozkradli krajinu, prejedli budúcnosť, ruky preč od zlata!

Teraz najčítanejšie

Martin Mlynek

Kedysi zamestnanec, dnes podnikateľ a občas bloger. Pre tých, ktorí to nevedia a preto, že píšem aj o politike, považujem za potrebné uviesť, že som podpredsedom Občianskej konzervatívnej strany (OKS). Občas o investovaní či o rizikách spojených s investovaním či o ekonomických udalostiach a pohľadom na ne.