Denník N

MUSICBOX – seriál o hudbe, ktorú milujem | 48. týždeň

Dni sa skracujú, teplota klesá a všetky indície nasvedčujú, že sa blížia Vianoce. Dobrou hudbou si však môžeme urobiť Vianoce kedykoľvek. Tu je môj výber. Čo ste tento týždeň počúvali vy?

PINK FLOYD: The Latter Years: 1987 – 2019  (2019)

Pink Floyd vydal kompilačný album The Later Years 1987 – 2019, ktorý obsahuje prierez prierez tvorby skupiny. Lost For Words je napríklad nahrávka z nácviku počas turné v roku 1994, nevydaná skorá verzia High Hopes z roku 1994 predstavuje poslednú pieseň na albume The Division Bell. Poslednou piesňou je hit z The Wall Run Like Hell, ktorý sa nachádza na koncertnom albume Delicate Sound of Thunder.

Kto sa rozhodne pre kúpu luxusnej verzie, získa okrem samotného CD (resp. dvoj-LP) masívnu krabicovú zostavu s rôznymi snímkami a okamžite rozpoznateľných obrázkov z nezabudnuteľnej éry Pink Floyd.Na kompilácii nemôže chýbať koncertná verzia Wish You Were Here.

ROBERT PLANT: Fate of Nations (1993)

Robert Plant v životnej forme? Ak aj nie, celkom isto je jeho platňa Fate of Nations plná rockovej energie, výborných hudobných nápadov a skvelej práce všetkých hráčov.

„Osud národov“ je jeho šiestym sólovým albumom, vyšiel 25. mája 1993, zároveň je jeho poslednou samostatnou platňou až do jeho nahrávky Dreamland (2002). Na albume hrá množstvo muzikantov, koho zaujíma kto sa podieľal na jednotlivých skladbách, môže si pozrieť napríklad túto stránku.

EVERETTE HARP: My Inspiration (2005)

Everette Harp je nesporná hviezda v smooth jazze. Pokračuje v štýle, ktorý máme tak veľmi radi napríklad od Juniora Walkera, Grovera Washingtona Jr. či Davida Sanborna. Napriek tomu,že hrá jazz, hudbe je mimoriadne melodická, silná a emotívna.

Na tejto mimoriadne vydarenej nahrávke sa podieľali ďalšie esá: George Duke, Jeff LorberJames K. Loyd (z Piece of Dream). Platňa My Inspiration je plná nápadov a nesie rukopis Harpa, ktorý napísal sedem z desiatich piesní.

Teraz najčítanejšie