Denník N

Mladí podľa prieskumu sympatizujú aj s Demokratickou stranou!

Niektorí politici s obľubou rozširujú mýtus, že ak by malé strany stiahli kandidátky, pomohlo by to pravici v parlamente. Čistá manipulácia a lož. To neplatí zo základného dôvodu, že voliči nie sú ovce ani figúrky, ako by si politici želali. Ak sa voliči rozhodli, že napriek všetkému tlaku a neistote budú voliť napríklad Demokratickú stranu, alebo niektorú inú teraz „malú“ stranu, tak ich nemôže nikto prinútiť voliť inú stranu, o ktorej vedia, že sú za ňou oligarchovia, korupčníci, alebo nedoveryhodní lídri s pochybnými spojencami…

Ak by voliči malej strany aj volili inú stranu, nerozumiem, prečo si politici strán, ktorí sú presvedčení, že budú mať vo voľbách nad 5% myslia, že budem voliť ich stranu? Preto je tiež taký vysoký podiel nerozhodnutých voličov a nevoličov. Strany, ktoré sklamali, ľudia jednoducho voliť nebudú. To je jednoducho fakt, ktorý vyplýva zo slobodnej voľby ľudí a politici to musia rešpektovať. Napokon, myslím, že lákanie voličov zo strany do strany sa týka len tých, ktorí sú už voličmi. Presviadčajú sa presvedčení… Nevoličov je veľa, ale  na nich sa zabúda. Sú medzi nimi práve takí, ktorí nikoho z tzv. úspešných strán nevolia a ani asi voliť nehodlajú.

Takisto je nezmysel, že každý hlas, ktorý ide strane, ktorá bude mať tesne pod 5% pripadne Smeru. Nie! Je to zavádzanie.

Hlasy neúspešných strán sa nikde nezapočítavajú. Hlasy nevoličov a hlasy pre strany pod 5% sa jednuducho neberú nikde do úvahy.

Takže, ak nechceme pokračovanie mafiánskeho a zlodejského režimu, treba voliť len tie strany, ktoré nepojdu do koalície so Smerom alebo s jeho partnermi, ktorí sklamali! Je to jednoduché!

Preto sa budeme usilovať o to, aby aj malé strany, ako je napríklad zatiaľ Demokratická strana, mali najmenej 5%. Hlavne z radov mladých a nevoličov. Je zbytočné sa nad týmto odhodlaním zlomyselne uškŕňať.

Nastáva doba, keď sa Slovensko prebúdza. Ľudia začínajú mať dosť klamstva, korupcie, nespravodlivosti a zločinov. Majú dosť hašterenia, podplácania a osprosťovania voličov bohatými stranami, ktoré míňajú na voľby milióny.

Ľudia chcú pokoj, dostojný život a stabilný demokratický poriadok.

Politika nie je matematika, za ktorú sa radi skrývajú politickí marketéri a počtári, pre ktorých sú  čísla viac ako demokratické hodnoty!

Teraz najčítanejšie

Dušan Katuščák

Bibliograf, knihovník, vysokoškolský profesor. V r. 2000-2012 generálny riaditeľ Slovenskej národnej knižnice v Martine. V národnej knižnici pracoval od roku 1968. Oblasti profesionálneho záujmu: bibliografia, knižničná veda, štandardizácia, digitalizácia, informačná politika, informatizácia knižníc, dokumentácia kultúrneho dedičstva, ochrana písomného dedičstva. Autor vyše 200 odborných a popularizačných publikácií a viacerých národných projektov.