Denník N

Zastavme predkov Dr. Cocteaua

Pred tridsiatimi rokmi sme začali získavať slobodu, Teraz ju začíname strácať vďaka pomäteným fanatikom

V istom akčnom filme odohrávajúcom sa v blízkej budúcnosti sa vládca Dr. Raymond Cocteau rozhodol urobiť svet lepší. Ako o ňom hovorí jedna z hlavných hrdiniek:

„Videl príležitosť k náprave, tak to urobil a vytvoril nový spôsob nášho života. Jednou z prvých vecí čo Dr. Cocteau urobil bolo, že postavil mimo zákon akúkoľvek výmenu telesných tekutín a označil ich za spoločensky neprijateľné, dokonca zakázal aj trasfér tekutiny ústnej. Zakázal cigarety, korenie, soľ, alkohol, kofeín, kontaktné športy, mäso, neslušné výrazy, čokoládu, benzín, nevýchovné hračky, potrat a tehotenstvo bez povolenia.“

„Povedal, že to čo pre vás nie je dobré je zlé a teda ilegálne.“

Desivé však?

Možno si myslíme, že aj nereálne, ale nie je to tak. Už dnešní pomätení fanatici majú podobné zmýšľanie. Viacerí takýto politici sa predbiehajú v tom ako ženám zakázať interrupcie, dokonca aj opak – umelé oplodnenie, by podľa nich mal byť trestný čin. Majú pocit, akoby im patrili ich maternice. Tieto zásahy do ženských práv sú tak evidentné (a) zvrátené, že netreba ich zvrátenosť ani ďalej popisovať.

Ďalší pomätení fanatici sa rozhodli, že zakážu tzv. „hazard“. Chcú zakázať herne, hracie automaty a kasína. Majú tú drzosť, že chcú ľudom prikazovať ako majú tráviť svoj čas a ako míňať svoje peniaze. Pred pár rokmi divne zmýšľajúci politici navrhli a schválili, aby chorobní gambleri mali zakázaný vstup do herní a kasín. To by potom pri rovnakej logike mali mať obézni ľudia zakázaný vstup do „fast foodov“ a cukrární.

Pritom ich argumentácia na takéto zákazy má vážne medzery. Vraj herne ničia rodiny, spôsobujú hluk, rušia okolie. Najnovšie prišli s tým, že nepriehľadné výklady herní sú neestetické a treba ich zakázať. Myslím, že sú to veľmi hlúpe argumenty. Žiadna herňa ani kasíno nikomu nezničili život ani rodinu. To našťastie nedokážu. To dokáže len človek sám. Ak by sme aj prijali tento argument, hoci veľmi hlúpy, mali by byť terčom iné podniky, ktoré ničia životy oveľa viac. Sú to krčmy, bary, pohostinstvá… Aj argument s hlukom a rušením okolia, by na tieto podniky patril oveľa viac. Fascinujúci je tiež argument s neestetickým výkladmi a fasádami. Zvlášť, keď ho vyslovili bratislavskí „radní“. Mohli by sa radšej pozrieť na „estetičnosť“ svojich rozpadávajúcich sa nehnuteľností, ktoré majú v správe.

Fascinujúcim gestom pre mňa je, keď samosprávy zakazujúce hazard tvrdia, že im nebudú chýbať významné peniaze, ktoré im z prevádzky týchto podnikov prichádzajú. Nechýbajú im peniaze, ktoré im dobrovoľne posielajú bohatí ľudia, ale nemajú problém zvyšovať dane aj chudobnejším. Resp. sa sťažovať na štátnu správu, keď majú nižšie príjmy vďaka zníženiu daní fyzických osôb.

Tak prečo sa valí našou krajinou snaha obmedziť práve tieto skupiny?

Pretože sú do najzraniteľnejšie skupiny, najľahšie terče. A preto sú prví na rade.

Ak chcú pomätení fanatici rozbehnúť valec na likvidáciu slobodného spôsobu života, kde si každý môže určiť ako bude tráviť svoj čas a míňať svoje peniaze potrebujú na to ľahší rozbeh.
Preto neprichádzajú napríklad so zákazom predaja alkoholu, ktorý ničí rodiny a životy ľudí oveľa viac. To by ten ich valec narazil veľmi rýchlo a veľmi tvrdo.

Maternicu nemám, na automatoch som hral párkrát na začiatku deväťdesiatich rokov, v kasíne ani herni som nikdy nebol, dokonca ani toho alkoholu veľa nevypijem. Tak prečo by ma to malo trápiť?

Pretože mám rád slobodu a skôr či neskôr sa môže stať, že títo fanatici budú chcieť siahnuť aj na moju slobodu.

Ako povedal Ernest Hemingway: „Ak niekoho kastrujú, nepýtaj sa koho, kastrujú teba.“

Určite mal pravdu aj advokát Larryho Flinta Dr. Alana Isaacman, ktorý pri obhajobe vydavateľa pornografického časopisu povedal pred súdnou porotou nasledujúce slová:

„Nepresvedčujem nikoho z Vás, že to čo robí Larry Flint, by sa Vám malo páčiť. Ani mne sa to nepáči. Ale páči sa mi, že žijem v tejto krajine. Kde Vy aj ja si o tom môžeme sami rozhodnúť. Páči sa mi žiť v krajine, kde si môžem napríklad kúpiť časopis, prečítať si ho ak budem chcieť, alebo ho hodiť do koša, pretože si myslím, že tam patrí. A svoj názor prejavím omnoho lepšie, keď si ho nekúpim. Páči sa mi, že mám to právo. Záleží mi na ňom. A Vám by malo tiež. Najviac zo všetkého. Žijeme v slobodnej krajine. Hovoríme to často a niekedy zabúdame čo to znamená. Zopakujem to znova. Všetci žijeme v slobodnej krajine a to je veľmi veľmi silná idea a tiež úžasný spôsob života. Ale za túto slobodu platíme. A to tým, že niekedy musíme tolerovať veci, ktoré sa nám nemusia páčiť. Takže keď odídem, môže si slobodne myslieť čo chcete o Larrym Flyntovi a jeho časopise. Opýtajte sa sami seba, či chcete o tom rozhodnúť aj za nás ostatných. Lebo sloboda z ktorej sa teší každý v tejto súdnej sieni je istým spôsobom teraz vo Vašich rukách.
Ak začneme stavať hrádze niečomu, čo možno niekto považuje za obscénne, môžeme sa tiež jedného dňa prebudiť a zistiť, že hrádze stoja aj tam, kde sme žiadne hrádze nečakali. Nič cez ne nevidíme a zrazu nič nesmieme. A to už nie je sloboda, to nie je sloboda. Takže buďte opatrní.“

Chcel by som aj ďalej žiť v slobodnej krajine, kde s nebojím prebudiť a nie v krajine podľa vzoru Dr. Cocteau.

A dúfam, že nie som sám.

 

Použité zdroje:

Demolátor (Demolition man) – typický hollywoodsky akčný film. Zaujímavý len zobrazením desivého spôsobu života, ak dostanú šancu riadiť náš svet šialení fanatici.

Ľud versus Larry Flint – životopisný film Miloša Formana o vydavateľovi časopisu Hustler. Film získal množstvo ocenení. Tento film by mal byť podľa môjho názoru zaradený medzi „povinné videnia“ pre študentov stredných škôl v rámci náuky o spoločnosti. Verím, že by sa im veľmi páčil, napriek názorom bigotných fanatikov. Reč advokáta Dr. Alana Isaacmana (citovaná vyššie), by sa mali dnešní mladí ľudia naučiť naspamäť, aby si uvedomili čo je to sloboda. Inak skončíme vo svete Dr. Cocteua.

Teorie tygra – česká trpká komédia o vzťahoch v manželstve resp. v štyroch manželstvách. Myslím, že tento film, by mal byť súčasťou prípravy na vstup do manželstva. Určite to dá viac, ako hodiny konzultácii s kňazom v celibáte s nulovými skúsenosťami.

Teraz najčítanejšie

Juraj Rydzi

projektový manager a projektant v oblasti automatizácie, Mestský liberál a slniečkár.