Denník N

Listy Nanukovi o možnom konci sveta

Listy Nanukovi sú správou o možnom konci sveta, ako ho poznáme z detstva. Analytik Juraj Mesík sa v nich venuje hlavne príčinám a dôsledkom globálneho otepľovania.

Zo zatiaľ bezpečného a pre život príjemného Slovenska sa spolu s ním prechádzame svetom katastrof, prírodných pohrôm, vojen, politických zmien a revolúcii, ale aj pokroku v objavovaní vesmíru a našich dotykov s vesmírnym vzduchoprázdnom a mesačným prachom.

Planéta Zem s jej mierkou. Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Listy písal Mesík svojmu synovi Nanukovi počas svojho pôsobenia vo svetovej banke vo Washingtone, kedy jeho syn vyrastal na Slovensku. Nanuk je jeho neoficiálne meno, ktoré dostal ešte pred narodením. V jazyku Inuitov znamená polárny medveď. Nanukom chceli rodičia symbolicky znížiť úbytok polárnych medveďov, ktorí pravdepodobne počas nášho života vyhynú. K publikovaniu listov inšpirovala Mesíka Greta Thunbergová, ktorá takisto ako Nanuk, spadá do spektra detí s poruchou autistického spektra (pozrite jej knihu z vydavateľstva Literárna bašta).

Egypt, Červené more, Sinajský polostrov a Níl. Čislami je znázornený obsah našej atmosféry. Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Svet nebol nikdy tak previazaný ako dnes. V 21. storočí nám už na Slovensku nebude stačiť lokálne rozmýšľanie. Prečo čítať o záplavách v Pakistane, suchách v Rusku, Fukušime, vojne na Ukrajine, vyklčovaní brazílskeho pralesu, súmraku ľadovcov v Arktíde, suchách na americkom Stredozápade? Mesík píše v prvom liste Nanukovi: „Myslím si, že by nám ako motív mohla stačiť aj prostá túžba porozumieť svetu okolo seba“ – „to, čo básnik nazval nepokoj duši svätý.“

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Nižšie nájdete výber z udalostí a postrehov, ktoré ma v listoch zaujali. Listy peknými ilustráciami obohatila Lenka Lipárová. Listy sú z obdobia 2011 až 2019.

Extrémne horúčavy, monzúnové dažde a atomová vojna

Mesík sa v knihe často venuje teplotám na Zemi. Prvá dekáda po roku 2000 bola globálne najteplejšou dekádou za posledných najmenej 2000 rokov. Ako sa dočítame v ďalších listoch, druhá dekáda bola ešte teplejšia.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

V roku 2010 zasiahla Rusko extrémna vlna horúčav, podľa oficiálnych údajov zomrelo predčasne 56 000 Rusov. Rusko, ktoré bolo rok predtým druhým najväčším vývozcom obilia na svete, v roku 2010 nevyviezlo ani tonu. To, čo to spravilo s dostupnosťou obilia na svetových trhoch, jeho cenou a dopadom na ľudí v krízových oblastiach sveta, si nemusíme predstavovať.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Rekordné monzúnové dažde v roku 2011 zatopili 20 % územia Pakistanu, zničili 1,2 milióna domovov a uvrhli milióny obyvateľov do biedy, hladu a zimy. Podobná katastrofa by podľa Mesíka v budúcnosti mohla vychýliť nestabilný 212-miliónový Pakistan k ešte väčšej katastrofe. Jeho atómové zbrane a studený konflikt na hraniciach s „jadrovou Indiou“, by v budúcnosti mohli viesť k nukleárnej vojne, ktorá by mala globálny dosah a zatienila by aj naše Tatry.

Rudolf Sikora: Ohmatávanie hrobu (1995–2001). VSG.

Jadrová renesancia

Mesík píše, že rast počtu jadrových reaktorov vo svete sa zastavil na čísle 440 – spolu pokrývajú asi len 6 % primárnej spotreby energie. V tom období sa o jadrovej energie uvažovalo ako o alternatíve k uhliu, rope a plynu, ktorých spaľovanie má na svedomí výrazne zvýšenie teploty atmosféry Zeme. Všetko zastavila katastrofa vo Fukušime, keď ju zasiahli dôsledky 10-násobne silnejšieho zemetrasenia než na aké bola dimenzovaná. Táto katastrofa zastavila „jadrovú renesanciu“ v počiatkoch. Nemecko, ktoré predtým plánovalo predĺžiť životnosť svojich 17 reaktorov, ohlásilo koniec jadra. Následkom toho našťastie začalo rozvíjať solárnu a veternú energetiku, ale aj predlžovať prevádzku uhoľných elektrárni. Ku katastrofe vo Fukušime nemuselo prísť, keby boli záložné generátory umiestnené o niekoľko pár metrov vyššie, čím by sa vyhli zaplaveniu, ktoré ich vyradilo z činnosti. Reaktory sa začali prehrievať a taviť a katastrofa bola na svete. Jadrová renesancia mohla významne prispieť k spomaleniu globálneho otepľovania. Čína, Rusko, India, Ukrajina, Južná Amerika a ďalšie štáty sa zamýšľali postaviť desiatky nových reaktorov – po Fukušime a zmene smeru Nemecka ich to však prešlo. Mesík poukazuje aj na to, že ak by sa podobné zemetrasenie objavilo pár tisíc kilometrov na východ a zničilo by hrádze na Žltej rieke alebo priehradu Tri rokliny na Jang-c’-ťiang, zahynuli by stovky tisíc, možno milióny ľudí. V absolútnom bezpečí nebudeme nikdy.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Myšlienka, že by sme cez jadro mohli zmierniť ničenie Zeme sa mi páči. Pritom som tento rok bol v Černobyle a videl skazu, akú po sebe táto katastrofa zanechala a mal som šťastie, že týždeň po mojom narodení vietor fúkal iným smerom a bol som dostatočne ďaleko.

Bunky a ich delenie. Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Mýtus pokroku vs. mýtus apokalypsy

John Michael Greer vo svojej knihe The Long Descent píše o tom, že čelíme dvom mýtom: „mýtu apokalypsy“ a „mýtu večného pokroku“. Mesík píše, že oba mýty sú pre nás nebezpečné. Prvému už nemáme ako čeliť a párty si „vychutnáme“ do konca. Druhý nás zase môže viesť k večnému optimizmu, že za rohom sa črtá technologický pokrok, ktorý všetko zastaví a zvráti. Budem apokalyptický. Ak nebudeme konať, tak budúce generácie môžu začať uvažovať nad otázkou, komu bude vo vesmíre smutno za životom na Zemi.

Ladislav Berger: Môj svet (1975). GBT.

Hladujúci, utekajúci

Podľa Mesíka Slovensko poskytuje na humanitárnu pomoc len 0,08 % svojho HDP, zhruba len pätinu toho, čo by podľa svojich medzinárodných záväzkov malo (z toho množstva končí polovica na Balkáne, do skutočne chudobných krajín sa dostane len zlomok). Pritom z dôsledku rastu cien potravín spôsobeným globálnym otepľovaním, World Food Program, ktorý kŕmil v predošlých rokoch v Somálsku 2 až 3 milióny hladujúcich ľudí, bude mať k dispozícii len tretinu potravín. Každý deň do najväčšieho utečeneckého tábora na svete v kenskom Dadaabe príde 1300 ľudí, najmenej 800 z nich sú deti ako Nanuk.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Viem si predstaviť, že by sme našim obyvateľom posielali list, email, kde by sa v skratke zhrnulo, komu a kde sme pomohli, aj keď veľa ľudí by to asi nasralo. Pripomenulo by nám to, že život v blahobyte nie je samozrejmosťou a možno by nás to trochu viac naučilo sa zaujímať o svet mimo bohatý západ.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

We are party generation

Mesík kritizuje dopovanie svetového rastu HDP cez enormné zadlženie našich ekonomík. Ekonomický rast USA a mnohých krajín Európskej únie je už viac ako 20 rokov financovaný z dlhov. Poukazuje, že úroky z dlhov niektorých krajín prevyšuje ich rast HDP, čo pri 100 % a vyššom zadlžení môže viesť k bankrotu, aký zažili naši susedia v Grécku. Správne pomenúva, že pre politikov v 21. storočí sú krátkodobé zisky jedinou dlhodobou stratégiou – primyslime si k tomu naše „krátke“ štvorročné volebné obdobia. Kritizuje naše vnímanie „úspešného“ deficitu, ak je štátny rozpočet pod 3 % HDP. Pritom sa s takto nastaveným deficitom pri nerastúcom HDP štátny dlh zdvojnásobí za 23 rokov. Je všeobecne známe, že počas celej existencie Slovenskej republiky sme ani raz neboli na nule alebo v pluse. Ďalšej generácii posielame bankrot, blahobyt sme si nechali pre nás.

Rudolf Sikora: Sám proti sebe I. (1995–2001). VSG.
Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Haščáková „vata“

Rozpúšťanie dlhov cez masívne tlačenie peňazí, naše spoločné sa skladanie na ne cez infláciu. Mesík poukazuje na to, že v USA za posledných 5 rokov vytlačili štvornásobok svojej zásoby dolárov. Za jeden rok je vytlačených viac dolárov ako predtým za 100 a viac rokov. Tlačia sa eura, jeny a ďalšie meny. Po celom svete sú vďaka tomu superbohatí bohatšími, stredná vrstva na ktorej stojí demokracia slabne, chudobní sú chudobnejšími, všeobecne sa k nižším vrstvám dostávajú omrvinky. Nie každý má možnosť a chuť si počas svojho života vytvoriť „vatu“, ako napr. „úspešný“ Haščák.

Boston. Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).
Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

„Kde sú všetci?“

Obklopuje nás ticho a mlčanie vesmíru. Pri veľkosti vesmíru a počtu galaxií boli podmienky pre vznik života pravdepodobne možné aj inde ako na Zemi. Nie, nemyslím si, že sa na nás niekto chodí pozerať ako počas detstva, kedy som sa občas bál, že do obývačky priletí UFO a lúčom svetla ma vtiahne do svojho vnútra. Fenomén UFO, ktorý žil aj v 90. rokoch vo mne posilňoval seriál Akta X spolu s knihami o UFO a encyklopédiami o vesmíre, ktoré mal otec v knižnici.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).
Július Koller: UFO (1970–1979). SNG.

Mesík uvažuje, že za milióny či desiatky miliónov rokov si iné civilizácie mohli rozvinúť technológie cestovania, ktorými by dokázali kolonizovať vesmír a my by sme ich mohli prinajmenšom počuť. „Kde sú všetci?“ Pýtal sa Enrico Fermi, spolutvorca atómovej bomby. Je možné, že sa väčšina civilizácii zrúti, zničí ešte predtým ako začne kolonizovať vesmír. Okolnosti môžu byť rôzne. Mesík spomína vyhynutie dinosaurov, ktorému by sme pravdepodobne podľahli tiež – možno s výnimkou malých tlúp. Prípadne výbuch supervulkánu, akým bola erupcia Toby pred 73 000 rokmi, keď Homo sapiens skoro vyhynul. Predstava našej zrážky s asteroidom tiež nie je príjemná. Ale toto sú okolnosti, ktoré sa dejú v intervaloch státisícov až miliónov rokov.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).
Otec a dcéra. Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

V našom horizonte sme si podľa Mesíka najväčším nebezpečenstvom sami. Nemusí to byť ďalšia svetová vojna, stačí malá atómová vojna, napr. medzi Indiou a Pakistanom. 100 rakiet je 1 % z množstva, aké má USA alebo Rusko a vďaka ktorým by sa prudko ochladila celá planéta a nastala by nukleárna zima. Technologický progres by sa minimálne spomalil, ak nie zastavil a my sme bojovali o prežitie. Na počúvanie a kolonizovanie vesmíru by sme nemali čas a ani prostriedky.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).
Návod od NASA ako prehrať gramofónovú platňu, kde sú uložené všetky informácie, ktoré boli poslané na sondách Voyager 1 a 2 v roku 1977 do vesmíru.

Al Gore by vyhral prezidentské voľby v roku 2000

Za posledných 30 rokov sme do ovzdušia vypustili polovicu všetkých emisií CO2 z tých, ktoré sme vyprodukovali od čias Jamesa Watta a od jeho prvého parného stroja. Za Mesíkov život sme ich vypustili 90 %. Pamätám si zvláštny pocit stiesnenosti, keď nám na základnej škole prvý krát hovorili o nebezpečenstve ozónovej diery a skleníkového efektu.

Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Na konci knihy Mesík píše o tom ako Al Gore mohol vyhrať prezidentské voľby v roku 2000 v USA. Ušli mu len o 538 hlasov v štáte Florida. Projekcia alternatívnej histórie. Po útoku na dvojičky a po tom, čo sa prišlo na to, že útok bol financovanými krajinami, ktoré žijú z predaja ropy a plynu, by alternatívny prezident vyhlásil že do roka 2010 USA ukončí svoju závislosť od ropy, plynu a uhlia. USA by začali masívne investovať do solárnej a veternej energetiky, stali by sa vývozcom týchto technológii do celého sveta a hádam by inšpirovali ďalšie časti sveta. Žiaľ toto sa nestalo a dnes môžeme konštatovať, že v USA, kde žije 5 % obyvateľov sveta, produkujú štvrtinu emisií skleníkových plynov.

Sekvoje. Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).
Analógová fotografia bola vyslaná do vesmíru na družiciach Voyager 1 a 2 v roku 1977, ktoré ním letia doteraz (zdroj).

Poučenie

Listy Nanukovi môžeme vnímať ako určitý manifest, že aj pod Tatrami žijú ľudia, ktorým nie je osud Zeme ľahostajný. Globálne otepľovanie berú vážne so všetkými jeho dôsledkami a už dávno prispôsobili svoju uhlíkovú stopu tomuto cieľu. Nám ostatným ostáva, si ho prečítať a časť svojho osobného konzumu prehodnotiť.

Michal Kern: Stotožnenie (1984). PGU.

Teraz najčítanejšie

Jaro Stančík

Živím sa programovaním. Člen komunity, ktorá znovu otvorila Artforum v Banskej Bystrici. V kultúrnom centre tu. v Starej Turej moderujem besedy o knihách v cykle Liter.Túra. Prispievateľ do pritomnost.cz. S blogovaním som začínal na SME.