Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, ôsma časť

Kníh, ktoré vyšli na poslednú chvíľu, je neúrekom. Vybrala som ich ešte zopár, potešia najmä duše milujúce tému prírody a strašidiel. Po tomto článku napíšem ešte dva diely môjho vianočného výberu a tie budú venované už len slovenským autorom. Keďže čas do Vianoc sa kráti, oba výbery pribudnú ešte tento týždeň.

Atlas príšer a duchov (od cca 5 – 12 rokov)

Táto publikácia bola u nás veľmi potrebná. Konečne to niekto spísal, prehľadne, podľa kontinentov. Všetky príšery a strašidlá pekne na jednom mieste. Deti sa na ne nevedia vynadívať! Atlas príšer a duchov obsahuje potvory, o ktorých ste ani netušili a deti, ktoré sú so strachom vysporiadané, sa budú náramne baviť. Pozor na hranicu únosnosti – ak viete, že vašim ratolestiam hororové témy nelahodia, knihu by som im neponúkala ani s dobrým úmyslom.

 

Oceňujem, že všetky strašidlá sú na ilustráciách veľkí sympaťáci a nenarazíte tam na ozaj odporný obrázok. Autori pozbierali známe i zabudnuté stvory, pozreli sa do histórie a veľmi nenútene deti zároveň poučia o iných kultúrach. Ľudia sa totiž na každom kontinente boja niečoho iného, no základ je rovnaký – čosi, čo si nevedeli vysvetliť, časom získalo podobu, zväčša veľmi blízku človeku, len mierne spotvorenému. No v knihe Atlas príšer a duchov nechýbajú ani zvierací zástupcovia, draky, netopiere a podobne. Pri každom sa dozviete, kde ho môžete stretnúť, za akých okolností a tiež tipy, ako jeho nečakaný záujem prežiť. Je to vydarená a vtipná kniha, ktorá deckám značne rozšíri obzory.

Vydal Bambook.

Vieš, kde bývajú zvieratká? (od 5 – 13 rokov)

Peter Wohlleben je nemecký lesník, ktorý vo svojom odbore urobil neuveriteľne záslužnú prácu. Spopularizoval tému lesa tak, ako ešte nikto. Sprvu písal knihy len pre dospelých a keď si ich prečítate, nebudem klamať, ak poviem, že vám zmenia život. Už nikdy sa na les nebudete pozerať tak, ako pred tým. Následne sa pustil aj do tvorby pre deti a vznikla z toho krásna knižná kolekcia. Jej nateraz poslednou časťou je kniha Vieš, kde bývajú zvieratká?

Jeho knihy majú jednotnú štruktúru, vďaka čomu sa v nich bude deťom dobre orientovať. Informácie sú písané pútavo a nie je ich veľa, preto je malá šanca, že vznikne neželané preťaženie. Text je dobre graficky rozčlenený a rozdelený do rubrík, ktoré sa opakujú v každej kapitole. Všetko je rozoznateľné, jednoznačné, niet sa tu kde zamotať. Prevládajú autentické fotografie, ilustrácie sú len menšinovým doplnkom. Čo sa mi na jeho štýle mimoriadne páči je interaktivita. Deti sú do života lesa doslova vtiahnuté drobnými úlohami, ktoré vie zvládnuť každý. Hoci by ste aj mali les ďaleko, myslelo sa i na to a časť úloh sa dá pohodlne zvládnuť v mestskom prostredí. Ak chcete, aby vaše deti nevideli v lese len stromy, ale vnímali ho ako nádherné a zložité spoločenstvo, ako celok, ktorý je vzájomne prepojený od zhnitého konára cez dokonalú komunikačnú sieť pod zemou až po jeho obyvateľov, kniha Vieš, kde bývajú zvieratká? by u vás v polici nemala chýbať.

O ostatných knihách z tejto detskej série Petra Wohllebena a o ďalších príbehoch z lesa som písala aj v tomto článku.

Vydal: Tatran

Minipríručka (vekovo bez obmedzení)

Na túto roztomilú sériu som natrafila celkom náhodou. Neustále sa snažím dopĺňať svoju policu encyklopédií a veľmi mi chýbajú nové tituly o hmyze. Preto sa poteším každej novinke a doslova prahnem po slovenských mutáciách, keďže české chrobáky majú často úplne odlišné názvy. Sú to drobné knižočky formátu cca A6, obalené v plastovom obale proti nečakanému dažďu, ktoré sa dajú šupnúť do bočného vrecka ruksaku a vybrať kedykoľvek potrebujete zistiť, čo vám to práve preletelo pred nosom. Nejdú extra do hĺbky, ale čo sa na výlete potrebujete okamžite dozvedieť, to tam nájdete. Zo sveta zvierat vyšli zatiaľ tri tematické časti:

Minipríručka Hmyz

Minipríručka Denné a nočné motýle

Minipríručka Vtáky

Nech nikoho nemätie, prečo to dávam do vianočných detských knižných tipov – niektoré deti sú na encyklopédie doslova vyťažené, milujú ich, rady sa v nich hrabú, prezerajú si dookola obrázky a keď už vedia čítať, k svojmu obľúbenému tvorovi sa v istom veku verne vracajú aj stokrát a stále dookola s rovnakou pasiou čítajú pasáž o tom, kde býva a aké má zvyky. A dospelácke encyklopédie sú predsa najväčším lákadlom, najmä ak tak dobre padnú do detskej ruky ako tieto.

Potešia sa aj milovníci rastlín, séria Minipríručka je kompletná až s týmito titulmi:

Minipríručka Stromy

Minipríručka Huby

Minipríručka Rastliny

Vydal Ikar v edícii Príroda

Svet v číslach (od 7 – 14 rokov)

Svet v číslach je ďalšia z kníh, na ktoré sme čakali! Neviem, či to tak chodí aj u vás, ale ja som niekedy zavalená otázkami, na ktoré netuším odpovede a už vôbec nemám šajn, ako sa k nim rozumovými pochodmi deti dopracovali. Táto kniha famózne utišuje hlad po informáciách akéhokoľvek typu, z akejkoľvek sféry, je ich plno, môžete ich vidlami prehadzovať, lopatami von oknom vyhadzovať a stále ich bude dosť. Každá dvojstrana má svoju tému a v nej nespočetné množstvo drobných odsekov s číslom a následným vysvetlením. Je toho toľko, že kým decká dôjdu na koniec, nebudú si pamätať, čo bolo na začiatku a môžu začať odznova. Dozvedia sa aj to, o čom nevedeli, že sa dá číslom vyjadriť.


Ak sa deti nedokážu dlhodobo sústrediť na jeden text, toto by mohlo byť dočasné riešenie. Odseky sú kratučké, nie je problém ich dočítať. Kniha nenúti pokračovať stranu po strane, dá sa v nej skákať. Nie je ani potrebné prečítať všetko k jednej téme, môže sa odbehnúť a znova vrátiť. Nech ich už zaujíma ľudské telo, včely, technológie, autá, zvieratá, démoni, hudba, mestá, príroda, nájdu tu všetko. Kniha Svet v číslach je navyše aj dobre graficky rozčlenená, farebne rozdelená a plná popisných ilustrácií, pohodlne sa v nej orientuje a témy sa dajú ľahko vyhľadať. Palec hore.

Vydal: Bambook

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

Teraz najčítanejšie