Denník N

Robili sme zdravotnícky program, ktorý bol od začiatku koncipovaný ako „cestovná mapa“

Každý jeden bod liekovej politiky, ktorý som do nášho zdravotníckeho programu dostal, je tam preto, lebo ho považujem za potrebné zrealizovať. Inak sa lieková politika Slovenska totálne zrúti.

Náš zdravotnícky program SaS je skutočne pracovným nástrojom. Je to návod SaS na riadenie slovenského zdravotníctva na roky 2020-2024. Normálny obyčajný návod sme si pre seba napísali. Nepotrebujeme nejakých 100-200 dní, aby smer sa obzerali, ako Travolta, kde je komunikátor.

Na predstavovaní tejto druhej rozpracovanej verzie Janka Cigániková jasne povedal, že ak ho budeme realizovať, tak každoročne pripravíme aj jeho odpočet.

Aj verejné vyhlásenia, aj samotný papierový dokument je niečo, čo môže vziať každý jeden občan do ruky a otrieskavať nám o hlavu, čo sme to v nich nasľubovali. Si myslíte, že sme samovrahovia a necháme sa báchať po hlavách? Iste, Muhammed Alli sa vďaka tomu stal slávny. A vyrobil si parkinsona – ďakujem neprosím.

Každý jeden bod liekovej politiky, ktorý som do nášho zdravotníckeho programu dostal, je tam preto, lebo ho považujem za potrebné zrealizovať. Inak sa lieková politika Slovenska totálne zrúti. A že teda má dnes fakt dobre nakročené po šialenostiach od ex-ex-Druckera. Veď dnes novelizácie z jesene 2017 vyučujú na európskych univerzitách v seminároch farmakoekonomiky ako odstrašujúci príklad. Úplne vážne!

Náš zdravotnícky program SaS je skutočne pracovným nástrojom. Je to návod SaS na riadenie slovenského zdravotníctva na roky 2020-2024. Normálny obyčajný návod sme si pre seba napísali. Nepotrebujeme nejakých 100-200 dní, aby smer sa obzerali, ako Travolta, kde je komunikátor. Tri toky sme ladili formu.

Program nie je písaný ako slubotechna pre voliča. Homeopatiu hľadajte v programe Za ľudí, svetový mier a veľké frázy zas u PS/SPOLU. Zdravotnícky program je návodom na riadenie zdravotníctva.

Ono nestačí len vedieť čo chcete spraviť. Musíte vedieť aj prečo práve takto a nie inou cestou. A hlavne musíte vedieť, čo to spraví na úplne inom konci zložitého organizmu zdravotníctva.

Zdravotnícky program SaS má už dnes za sebou nejeden úspech. Myslím, že tým najväčším úspechom je, že sa začali všetky politické strany zamýšľať nad potrebou tvoriť volebné a stranícke programy pre zdravotníctvo.

Iste, taký Smer to uzavrel slovami predsedu, že „neurobia predsa politickú chybu“, na margo stratifikácie. Pokojne nechajú stav systému poskytovateľov v stave zo 70. rokov 20. storočia a pokojne nechajú svojich voličov umierať úplne zbytočne. SNS sa rozhodlo, že nič a Most sa snaží zachrániť sám seba, tak čo by mysleli na voličov, že.

Ako chcú vládne strany  po 4 rokoch svojej vlády ďalej rozvíjať zdravotníctvo, ani srnka netuší.  To sú paradoxy, pane Vaněk, zacitoval by Václav Havel zo svojej hry.

A čo vykrádači elektorátu SaS? Nuž, Za ľudí a aj PS/SPOLU sa zbadali a slovami klasika – slabo hrizkajú v povinnej jazde. Niečo dokonca aj vymysleli, akurát im chýba odpoveď na to, čo ich opatrenia spravia so systémom.

Ono sa to povie, zrušme, rozbime sekerou. Ale čo potom?

PS/SPOLU navrhlo vo svojom programe zrušiť Úrad pre dohľad, veď nech sa nespokojní pacienti rovno obracajú na súd. O pár mesiacov po publikácii tohoto ich progresívneho ružolíceho nápadu prišli s Lex Haščák, kde explicitne uložili Úradu pre dohľad úlohy na roky 2022-2024. Aj by ho zrušili, aj ho potrebujú.

Program SaS je odzačiatku písaný ako kontinuálny vývoj. Máme tu dnes niečo, čo vykazuje nejaké výsledky. Áno, sú to nahovno výsledky, čo vykazuje slovenské zdravotníctvo. No každý deň sa v ňom liečia desiatky tisíc našich spoluobčanov. A každý deň do tohoto najväčšieho zamestnávateľa vstupujú desiatky tisíc zdravotníkov rôznych profesií. Musí sa preto postupovať s rozmyslom a s plným vedomím, čo ktoré opatrenie prinesie. Aké externality vyprodukuje.

Zdravotnícky program SaS je premyslené riešenie. Úrad pre dohľad spolu s NCZI sú dva piliere, ktoré je potrebné postaviť nanovo. Jeden kompletne, druhý len štruktúrou obsahu. Reštartovať dozor a kontrolu a reštartovať zbieranie dát. Čo nemeriame a nekontrolujeme, to nedokážeme riadiť. Bez dobre nastaveného dozoru nikdy nedostanete spätnú väzbu. Ani tú medicínsku, ani tú manažérsko-politickú.

Ak dnes na slovensku existuje nejaký politický tím schopný skutočne reštartovať systém slovenského zdravotníctva, je to zdravotnícky tím SaS. To je objektívny fakt – je tu len jedna politická strana, ktorá 87 dní pred voľbami vie do detailu, čo a prečo so systémom slovenského zdravotníctva – SaS a jej zravotnícky tím. Len SaS je schopná osloviť 20-30 špičiek slovenského zdravotníctva a na jedno telefonické pozvanie ich zhromaždiť na poradu na jedno miesto. (A podarilo sa nám to už opakovane a niekoľkokrát.)

Hodíte to do urny 29. 2. 2020 a čo potom? Budete čakať na vyšetrenie, budete hľadať poza systém, ako sa dostať na iné interné oddelenie ako to čo máte síce pod oknami, ale má mizerné výsledky a šialenú reputáciu v celom okresnom meste?

Alebo si zvolíte SaS, ktorá má v zdravotníckom programe meranie a zverejňovanie kvality poskytovateľov, objednávanie na konkrétny čas ako povinnosť poisťovne voči svojim zmluvným lekárom a nemocniciam, či povinnosť poisťovní pomáhať svojim klientom v pohybe systémom a vyhľadávaní vhodného poskytovateľa?

 

Autor je farmaceut, je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. Má na starosti liekovú politiku. Kandiduje vo voľbách do NRSR za SaS ako číslo 64. Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.

Teraz najčítanejšie