Denník N

Ťažiarom dreva nič nie je sväté. Požehnanie majú od ministerky

foto: Igor Prieložný
foto: Igor Prieložný

Pred pár dňami mi pozorný obyvateľ Bratislavy poslal video, ako pod rúškom tmy vychádza z chránenej vodohospodárskej oblasti Sihoť kamión plne naložený drevom. Potom, ako som video zverejnila na sociálnych sieťach, pribudli v sekcii komentárov ďalšie fotky plne naložených kamiónov odchádzajúcich z toho istého miesta.

Ťažba, ktorú zatrhol súd

Je to zarážajúce, pretože na riečnom ostrove, ktorý zásobuje vodou 250-tisíc ľudí, v súčasnosti ťažiť povolené nie je. Žiaľ, biznis s drevom je výhodný a s požehnaním ministerky je lákavé zákon prekračovať.

Tento príbeh začal v roku 2016. V tom čase skončila platnosť Programu starostlivosť o les v celom Bratislavskom kraji. Organizácia Lesy SR, ktorá spadá pod Ministerstvo pôdohospodárstva na čele s ministerkou Matečnou predložili novú verziu. So zmenami, ktoré znamenali pre mnohé porasty, vrátane tých na riečnom ostrove Sihoť, pohromu. Mnohé lesy osobitného určenia sa totiž zmenili na hospodárske lesy. V preklade, mohlo sa v nich rúbať. Konkrétne na Sihoti sa mala vyťažiť polovica stromov.

Program starostlivosti o les na roky 2016 – 2025 mal schváliť ešte Okresný úrad Bratislava. Osobne som sa s mnohými ďalšími zástupcami verejnosti a ochranárov, ktorých tento nápad pobúril, chcela do konania zapojiť a namietať ho. Boli sme však z neho vylúčení a Okresný úrad následne nové znenie Programu starostlivosti o les pokojne schválil. No nie natrvalo.

Potom, čo sa proti nášmu vylúčeniu z konania odvolalo Lesoochranárske združenie VLK, sa prípad dostal až na Krajský súd. Ten rozhodnutie o našom vylúčení z konania zrušil. Znenie Programu starostlivosti pre roky 2016-2025 tým pádom nebolo platné. Aby sa o ňom znova pojednávalo opäť, súd nariadil Ministerstvu pôdohospodárstva na čele s Gabrielou Matečnou, aby začalo nové konanie.

Matečnej taktika mŕtveho chrobáka

Prešli dva roky, no ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná nové konanie o Programe starostlivosti o les nenariadila. Hrá mŕtveho chrobáka. Napriek tomu, že sa v roku 2016 dušovala, že na Sihoti sa nič ťažiť nebude, z ostrova odchádza jeden nákladiak plne naložený drevom za druhým. Jej úradníci ignorujú rozhodnutie súdu a tvária sa, akoby ťažba bola v riadnom pláne, pričom je nezákonná.

Pre podozrenie z nečinnosti som podala aj trestné oznámenie za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Trestné oznámenie som podala aj za trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Situácia je v šetrení kriminálnej polície.

Podobná situácia je so všetkými lesnými porastami v Bratislavskom kraji. Vyčkávacia taktika všetkých zúčastnených orgánov verejnej správy nás môže pripraviť o hektáre lesov.

Tomuto v SaS chceme dať červenú. V našom pláne pre životné prostredie máme okamžité prehodnotenie všetkých Programov starostlivosti o les v štátnych lesoch. Chceme dať zelenú jasnému nastaveniu pravidiel aj ich dodržiavaniu. Zároveň sme presvedčení, že lesy plnia množstvo ďalších úloh ako len hospodársku. Ministerstvo hospodárstvo však bude vždy vidieť v lesoch len ziskovú rolu. Plánujeme preto presunúť kompetencie starostlivosti o lesy pod Ministerstvo životného prostredia.

Viac k nášmu programu si prečítate tu: https://www.sas.sk/detail/5421/zivotne-prostredie/obsah

Teraz najčítanejšie