Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, slovenskí autori a mladší čitatelia

Z toľkých knižných noviniek slovenských autorov v tandemoch s vynikajúcimi ilustrátormi plesá srdce. Rozdelila som ich do dvoch článkov. V tomto nájdete tipy, ktoré môžete čítať aj s predškolákmi, prípadne ich ponúknuť ako prvé čítanie smelým objaviteľom písaného textu. Vynikajúce sú všetky, stačí si vybrať vhodnú tému.

Ňuňo (od 5 – 10 rokov)

Pre Denisu Fulmekovú ide o debut v žánri detskej literatúry. Táto uznávaná a oceňovaná autorka sa k tomu aj veľmi milo v úvode priznáva a keďže deti sú mimoriadne vľúdne a empatické, zaiste si okamžite získa ich sympatie. Jej príbeh je o Ňuňovi, malom bielom psíkovi, westíkovi, ktorý prichádza do rodiny v čase veľkých zmien. Na začiatku, samozrejme, nič nenasvedčuje tomu, žeby mal Ňuňo prežiť akékoľvek turbulencie. No keď sa do nich už dostane, deti sa môžu zamýšľať nad oným čarovným „Ako sa asi Ňuňo cíti“. Dospeláci totiž nemajú vždy pochopenie pre psie kusy.

 

Kniha Ňuňo ponúka krátky vhľad do psieho života. Ide o jednoduchý príbeh s milým situačným humorom, ľahučké čítanie o trampotách šteňaťa a následne zrelého psíka so streštenými nápadmi, ktorému do života vojde malý človiečik. Bábätko znamená obrovskú zmenu v živote a to ani nemusíte byť psom. Vzájomne sa s novou situáciou musia vysporiadať všetci zúčastnení.

Knihu ilustrovala Hedviga Gutierrez, študentka VŠVU, ktorá sa už zaradila medzi stálice našej knižnej ilustrátorskej tvorby. Jej zvieratká majú jasný poznávací znak v podobe veľkých bielych očí, ktoré na vás z každej strany zvedavo gánia. Jej psík Ňuňo je rozkošne roztopašný a zábavný, občas akoby mal o koliesko menej, ale zakaždým plný lásky a dobrých psích úmyslov.

Vydal Slovart.

Marcipán má veľký plán (od 5 – 10 rokov)

Celkom iným psom je Marcipán, ktorého vytvorila Zuzka Csontosová. Obľúbená autorka kníh pre deti do hlavnej úlohy obsadila labradorského retrívera. Toto plemeno, ktoré na pohľad pôsobí mohutne a zavalito, je mimoriadne obľúbené pre svoju bystrú povahu. Labradory sa v praxi využívajú ako pracovné psy pri sprevádzaní nevidiacich, ako asistenčné psy alebo na kanisterapiu, ale vďaka svojej šikovnosti zvládnu aj náročnejšie úlohy. Lenže Marcipán žije s paničkou, ktorá nemá okrem pozerania telky žiadne iné ambície. Niežeby mu bolo pod dekou zle, ale predsa len to akosi nie je ono. Marcipán by chcel byť záchranárom.

Kniha Marcipán má veľký plán je o prekonaní samého seba, o prekročení vlastného tieňa a o prvom kroku do neznáma. Psík v telke uvidí záchrannú akciu, pri ktorej pes z rieky vytiahne topiaceho sa chlapca a pomyslí si, žeby čosi také chcel raz dokázať aj on. Musí v sebe pozbierať veľkú odvahu. Z bezpečia teplého pelechu vkročí do neznáma a nedá sa predvídať, čo ho na ceste postretne. Pre deti je to nádherná ukážka toho, čo raz bude musieť urobiť každý: nadýchnuť sa a vykročiť za svojim snom.

Knihu o Marcipánovi ilustrovala Marta Meszárošová, tiež absolventka VŠVU, ktorá sa venuje koláži a maľbe, tvorí vlastné komiksy a pomaly si ju začínajú všímať aj veľké vydavateľstvá. Jej postavičky majú pre deti dobre čitateľné emócie a konkrétne Marcipán v tejto knihe ukáže celkom širokú škálu svojich pocitov.

Vydal Albatros.

Vtáčie dobrodružstvá (od 5 – 10 rokov)

Ivona Ďuričová, ktorá píše pre najmenších úžasné básničky, si teraz všimla zvieratká, ktoré už dlho nedostali taký milý knižný priestor. Holuby sú podceňované a opomínané. V mestách nemajú práve najlepšiu reputáciu, no ak príde na ich chov v domácom prostredí, je to nádhera. Holubárstvo je krásny koníček. Holuba síce môžete zavrieť do klietky, no ak ho máte vonku v prístrešku, onom známom holubom paneláku, neopustí vás. Sú to krásne tvory s neomylným kompasom, ktorý bol pre vedcov z veľkej časti donedávna ešte záhadou. Deti ich môžu teraz lepšie spoznať vďaka knihe Vtáčie dobrodružstvá. A hoci je Ivona talentovanou poetkou, v tomto prípade ide o prozaické dielo.

Holub Lubo je pretekár, lieta na čas a na presnosť a počas svojich výprav sa mu neraz kadečo postáva. Býva u deda Ruda a čas trávi aj s vnukom Rudkom, ktorý ho učí počítať. V knihe Vtáčie dobrodružstvá nejde o žiadnu komplikovanú zápletku, deti sa v nej veľa dozvedia o holuboch ako takých, o ich histórii a hrdinských činoch minulosti. Malý Rudko veľa mudruje a dedo na všetko trpezlivo odpovedá. Dramatická časť sa začne až s prípravou a absolvovaním pretekov, o ktorých Lubo rozpráva s veľkým nasadením. A keďže nikto z nás netuší, čo sa deje medzi nebom a zemou, holuby sú najpovolanejšie nám to povedať. Lubo sa totiž dostane do veľkých patálií a musí riadne zabrať, aby sa vôbec dostal domov.

Všimli ste si Lubove krásne veľké biele oči? Aj túto knihu ilustrovala Hedka Gutierrez.

Vydal Ikar v edícii Stonožka.

Štyria mačkatieri (od 5 – 12 rokov)

Tieto Vianoce sa ujde aj mačkomilom. Rozsahom najštedrejšia kniha dnešného výberu je Štyria mačkatieri od Alexandry Pavelkovej. Skúsená a vyhľadávaná autorka našej pôvodnej fantasy literatúry si odskočila k detskému príbehu, ktorý má širší vekový záber. Môžete ho čítať s predškolákom, ale neurazí ani skúsenejšieho čitateľa z druhého stupňa, najmä ak miluje mačky. Táto kniha ho aspoň na chvíľu celkom zasýti a nadchne tajným a pre ľudí neviditeľným životom mačiek.

Za babkiným plotom sa motal akýsi človek. Kým si ho stihli lepšie všimnúť, už aj ušiel, no čosi po ňom zostalo. V igelitovej taške tam nechal štyri plačúce mačence. Dom už ale má zopár mačacích nájomníkov, tak čo teraz? Nuž, ako to už u dobrých babiek chodí, malá kopa pýta viac. Kniha Štyria mačkatieri si ma okamžite získala svojou vľúdnosťou. Dýchol na mňa taký ten obyčajne pekný život, ktorý všetko robí lepším, hojí rany, utešuje a ubezpečí vás, že sa náš svet ešte celkom nezbláznil. Mačacie príbehy sú famózne, je jasné, že autorka ich má dokonale odpozorované. Dej sa hýbe vo svižnom tempe a je radosť čítať dialógy postáv, hoci ich je v príbehu neúrekom. Nechýba vtip ani dráma, všetkého je v tejto knihe dosť.

Ilustrátorkou je Ľudka Žoldáková, s jej prácou som sa, pravdupovediac, doteraz nestretla, ale pevne verím, že jej bude v našich knihách stále viac. Text sprevádzajú najmä jej celostranové ilustrácie, plné farieb a šibalských výrazov na tvárach mačiek. Srší z nich situačný humor a rovnako tak znalosť témy. Hold, mačkomila spoznáš na prvý šup.

Vydal Slovart.

Stratený zajko na Islande (od 5 – 10 rokov)

Autorka Diana Mašlejová rozvíja svoje príbehy v sériách, jeden skrátka nestačí, keď je toho toľko, čo sa dá zažiť! Zajko už bol stratený v Paríži a teraz sa vydal na dobrodružnú cestu na sever. Stratený zajko na Islande je voľným pokračovaním prvého ušatého príbehu a ak vás veľkomesto neláka, pokojne objavujte len samotný vzdialený ostrov, príbeh je uzavretý a dá sa po ňom siahnuť aj ak ste prvú časť nečítali. Všetko je v krátkosti zhrnuté v úvode, nikto neostane bez pomoci, budete presne vedieť, kde ste a prečo.

Hlavným hrdinom je plyšová hračka, zajko totiž na prvý pohľad nepripomína štíhleho atléta, ale skôr zamatovú guľku. Prvýkrát sa svojej majiteľke Janke stratil na prázdninách v Paríži a keďže je to skôr bojko, vymaniť sa z nástrah nepoznaných ulíc mu dalo zabrať. A hoci si poviete, že ste sa z takejto traumy už poučili, život vás prefacká a zase ste na prahu novej výzvy. Zajko letí na Island priamo z Paríža a tam – trolovia! Našťastie na nich tentokrát nie je sám. Po ceste totiž stretne ďalšiu stratenú zajačicu Klárku a deti môžu skutočne začať vážne uvažovať nad tým, čo tie ich hračky všetko zažili, keď ich nemajú pod dohľadom. Je to mimoriadne vďačná téma a autori s ňou radi pracujú. Kniha Stratený zajko na Islande sa navyše odohráva v atraktívnom prostredí plnom nečakaných stretnutí, nevšedných dopravných prostriedkov a kreatívnych riešení zapeklitých situácií.

Knihu ilustrovala etablovaná výtvarníčka Adela Režná, ktorá sa spolupodieľala na viacerých detských knihách, publikuje v časopisoch a mimoriadnu obľubu a obdiv si získali aj jej grafiky vytvorené pre výnimočný projekt Čierne diery. Tvorí tak, akoby sama bola zanieteným dieťaťom, jej obrázky sú plné života a akcie, hýria farbami a vnútorný život jej postavičiek sa dá študovať zas a znova, zakaždým prídete na čosi nové, čo ste si pred tým nevšimli.

Okrem tejto knihy Diane Mašlejovej vyšla aj prvá časť ďalšej jej série s názvom Malí hrdinovia, ktorá bude zaujímať všetkých budúcich hasičov vo veku od 5 rokov.

Vydal Albatros.

Strašidielka (od 5 – 10 rokov)

Halka Marčeková pracuje ako dramaturgička v detskej redakcii RTVS. Deťom vymyslela škriatka Fidlibuma, ktorý na obrazovkách kuká (doslova) zo svojej zvedavej redakcie už takmer desať rokov. Dohliada tiež na hranú tvorbu, aj na tie najpopulárnejšie animované Večerníčky, za tým všetkým je kopa jej neviditeľnej práce. Preto mi vždy srdce poskočí od radosti, keď sa pustí do písania a jej meno zasvieti na obálke. Svojmu televíznemu dieťaťu Fidlibumovi venovala dve mimoriadne vydarené knihy. Teraz sa od telky odklonila a napísala samostatný príbeh. Strašidielka však nie sú naozaj strašidelné a pokojne ich môžete čítať aj s deťmi, ktorým podobné témy doteraz nevyhovovali. To, čoho sa možno boja, v tejto knihe uvidia v celkom inom svetle.

Päť súrodencov so strelenými menami Strašihnát, Strašibrečka, Strašisliz, Strašimora a Strašiharaši sa horko-ťažko snažia v dnešnej dobe ešte kohosi vystrašiť. Nuž ale akosi im to nejde. Ľudia sú už rozumní, deti si vedia všetky neznáme javy vyhľadať na internete a uvažujú omnoho racionálnejšie ako kedysi. Hlavný hrdina Benjamín Bubák je s rodinou na výlete na ich Strašihrade, keď sa nových zvukov moderného sveta vydesia práve strašidlá. Naskáču Bubákovcom do batožiny a ocitnú sa vo svete ľudí. Nasleduje kopa nečakaných a vtipných nedorozumení, v ktorých Strašidielka ťahajú za kratší koniec. Ak chcú prežiť, musia si nájsť nové zameranie, doslova sa preškoliť a to, k čomu dôjdu, je nielen zábavné, ale aj mimoriadne láskavé. Ich príbeh zahreje a pohladí dušu.

Ilustrátorom je Jakub Cenkl, český výtvarník, ktorý postavičky rozžiaril a knihu zabalil do veselých farebných šiat. Každé strašidielko doslova svieti, vydáva jemnú žiaru a má svoju vlastnú a neopakovateľnú podobu. Ako som už spomínala, téma nie je v skutočnosti strašidelná, preto aj jeho obrázky sú plné veselosti a jemného vtipu.

Vydal Ikar v edícii Stonožka.

Katastrofický denník Katy Strofovej (od 5 – 10 rokov)

Deťom môže byť názov knihy povedomý a nemýlia sa. Ide o publikáciu, ktorá dopĺňa rovnomenný seriál z obrazoviek RTVS. Kata Strofová je reportérka televízie Tresky Plesky, ktorá sa po hlave vrhá do dobrodružstiev, nech už sa dejú kdekoľvek. Jej skutočným knižným autorom je Juraj Šlauka, režisér a scenárista, ktorý do povedomia širšej verejnosti vošiel ako spolupracovník a autor scenára filmu Cooltúra Mira Rema. Krátke animáky o pojašenej reportérke sú určené predškolákom a mladšiemu školskému veku a kniha Katastrofický denník Katy Strofovej túto vekovku tiež dodržala. Je písaná jednoducho, priamo a kopíruje dej jednotlivých televíznych častí.

Okrem uletených zážitkov Katy Strofovej sú v knihe aj malé pokusy, pretože o to vlastne v seriáli ide – aby deti spoznali ako fungujú niektoré prírodné procesy a skúsili ich vyrobiť a sledovať aj v domácich podmienkach. Skúsené mamy už všetky ponúkané experimenty dobre poznajú, výroba sopky či tornáda patrí k základu domáceho vedátorstva. Pre tie, ktoré s pokusmi ešte len začínajú, pôjde o dobrý štart. Všetky zložky budete mať zrejme už doma, máločo treba dokúpiť a ak, tak ide o zohnateľné produkty (občas sa totiž na zahraničných stránkach dajú objaviť síce efektné no nerealizovateľné pokusy, pretože niektoré zložky sa nedajú v lekárňach zohnať ani keby ste uprosili lekára, aby vám ich nejakým zázrakom predpísal). Katastrofický denník Katy Strofovej má málo textu, je jednoduchý, dobre graficky rozčlenený, vhodný aj pre toho začínajúceho čitateľa, ktorý sa nerád púšťa do väčších publikácií. Všade sú ilustrácie a pri pokusoch zrozumiteľný obrazový popis.

Knihu ilustrovala autorka samotného seriálu a zároveň jeho režisérka Veronika Kocourková, ktorá pred štyrmi rokmi zaujala dospelú čitateľskú obec knihou Superkomix, v ktorom úprimne opísala svoj každodenný život, ohúrila úprimnosťou, otvorenosťou a spontánnosťou, okúzlila výtvarným spracovaním.

Vydal Slovart.

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

 

 

Teraz najčítanejšie