Denník N

Máte vo firme korporátneho psychopata? Neváhajte o tom hovoriť.

Asi každý, kto niekedy pracoval vo väčšej organizácií, či firme z času na čas narazil na človeka, pri ktorého chovaní sa mu doslova zastavil rozum.

V lepšom prípade sa o týchto ľuďoch hovorí ako o ambicióznych s vysokou motiváciou, ktorí neváhajú používať metódy, z ktorých sa slabším jedincom môže dvíhať žalúdok.

Ako ich rozpoznáte, ako zistíte že môže ísť skutočne o túto vážnu diagnózu?

Symptómy nie sú úplne jednoznačné. Takýto človek sa vyznačuje poruchami osobnosti, chýba mu empatia, nezáleží mu na tom, čo si o ňom myslia kolegovia, väčšinou získa povesť človeka „idúceho cez mŕtvoly”. Sú chladnokrvní, kalkulujú dlhodobé stratégie, ktoré im prinesú osobný profit a je im absolútne jedno, či to bude na úkor iných. Ak ich začnete pozorovať a premýšľať nad tým ako fungujú, zistíte, že za ich chovaním sú určité vzorce, ktoré sa opakujú v závislosti od situácie, na ktorú reagujú. Výsledkom má byť ich verzia pravdy, málokedy dokážu akceptovať, či spracovať názor ostatných, najmä nie svojich podriadených.

Existuje zažitá mylná predstava, že títo ľudia sú osožní na rôznych úrovniach riadenia. Nie je tomu bohužiaľ tak. Dokážu terorizovať a traumatizovať podriadených a kolegov, dokážu fungovať ako toxín, ktorý otrávi atmosféru na pracovisku, keď sa tam objaví. Kvôli nim odchádzajú z firiem schopní ľudia, ktorí sa nezvládnu s niečím takým vyrovnať. Najmä ženy to znášajú ťažšie, pocit krivdy silnejšie rezonuje.

Asi si položíte otázku, čo sa s tým dá robiť. Pravdepodobne najlepším riešením je hovoriť o tom s ostatnými kolegami, nebáť sa osloviť HR, prípadne vedenie. Nemôžu zatvárať nad tým oči donekonečna, najmä ak sa sťažnosti periodicky opakujú. Taký človek by sa mal v prvom rade liečiť, pokiaľ pomoc odmieta, nemal by zastávať riadiacu pozíciu.

Existuje veľa príspevkov na túto tému, venujú sa tomu odborníci, prednáša sa o tom na rôznych fórach, ale reálne v praxi sa málo koná. Je nevyhnutné to začať meniť.

Teraz najčítanejšie