Denník N

Ceny energií porastú kvôli trhu, vysoké sú kvôli Ficovi

Ceny elektriny, plynu, tepla aj vody na budúci rok porastú prakticky pre všetkých spotrebiteľov. Domácnosti aj podnikateľov. Môžu za to ceny komodít na trhu, ktoré v tomto roku opäť rástli. Avšak napríklad v prípade elektriny tvorí komodita menej ako 1/3 z koncovej faktúry. Zvyšok sú poplatky za distribúciu a Ficove politické zásahy.

Ide napríklad o dotovanie elektriny z domáceho uhlia, na ktoré sme sa v tomto roku poskladali sumou 115 miliónov eur. Na podporu obnoviteľných zdrojov zavedenú za prvej vlády sme sa poskladali zase sumou takmer 400 miliónov eur. No a nezabúdajme na dividendu štátneho regulovaného podniku Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Táto je ako skrytá daň v cenách elektriny odvedená do štátneho rozpočtu a použitá na rôzne korupčné balíčky ako sú obedy, či vlaky akože zadarmo.

Na energie však prispievame aj mimo účtov za energie. Napríklad najstratovejší štátny plynárenský podnik SPP, vyrobil pri predaji plynu v minulom roku stratu 108 miliónov eur. Od jeho zoštátnenia Robertom Ficom tento podnik prerobil už celkom 408 miliónov eur! Toto vykrývame z dividendy jeho dcérskych firiem, ktorá však následne chýba v štátnom rozpočte a teda sa na to doplácame v našich daniach.

Rovnako sa v našich daniach skladáme na kompenzácie pre 76 energeticky náročných podnikov, ktoré dostanú 40 miliónov eur práve ako odškodné za Ficove zásahy do cien elektriny. To je ako keď je v lodi diera, tečie tadiaľ voda a štát sa rozhodne vypustiť ju cez ďalšiu dieru, ktorú vyseká do druhého boku.

Ak k tomu pripočítame nekompetentného a politicky závislého predsedu regulačného úradu Ľubomíra Jahnátka, ktorý ako dokázal na poslednej tlačovej besede nevie ani čo s historickým dlhom distribučných spoločností, tento pritom vyrobil so svojím predchodcom, problém je na svete. Volá sa vysoké ceny energií. Podľa údajov z Eurostatu za rok 2018, výdavky domácností na energie a vodu predstavujú viac ako 10,4% z ich celkových výdavkov, takže možno povedať, že priemerná slovenská domácnosť spadá do kategórie energetickej chudoby. O nič lepšie na tom nie sú ani podnikatelia. Títo platia za elektrinu spomedzi krajín V4 jednoznačne najviac, v porovnaní napríklad s Českom takmer dvojnásobok!

Ako strana SaS naopak ponúkame systémové riešenia z ktorých by profitovali všetci a ich výsledkom by boli nižšie ceny energií. Viaczdrojové financovanie tarify za prevádzku systému, ukončenie dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia, otvorená regulácia, či použitie zisku štátneho podniku SEPS na zníženie prenosových poplatkov. Domácnosť by v priemere ušetrila iba v účtoch za elektrinu až 80 eur, podnikatelia tisíce až milióny.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.