Denník N

Marcela Pastoreková a jej syn Mirio – iba vrchol zdravotníckeho ľadovca.

Bild von Gordon Johnson auf Pixabay

Pôvodne som si myslel, že budem cez advent počúvať koledy, ale nemôžem sa už na to ako lekár pozerať, a preto som zrekapituloval, čo som si o slovenskom zdravotníctve prečítal za posledné dva mesiace. A pripájam konkrétne odkazy.

9.10.2019
Chlapec s nádorom mozgu, pri ktorom sa neurochirurgovia nevedia dohodnúť, kde má byť (re)operovaný a preto vyše dvoch mesiacov operovaný pre istotu nebol. Ako pseudodôvod prečo sa operácia nemohla uskutočniť na inom pracovisku podľa želania rodiny, bol uvádzaný problematický prevoz dvesto metrov na iné pracovisko…
Keď sa do prípadu vložila ministerka Kalavská (a bola kontaktovaná nemocnica v Prahe), zrazu bola operácia do dvoch dní aj s prevozom a prevoz pochopiteľne 15 ročné dieťa prežilo. Jeden lekár navyše nepriamo obviní druhého, že už prvá operácia podľa pooperačných vyšetrení nedopadla dobre a celkovo sa na to adekvátne nereagovalo.
Ja sa pýtam, čo sú to za lekárske vzťahy medzi neurochirurgiami v Bratislave a vôbec pomery v slovenskej neurochirurgii ako takej?
domov.sme.sk/c/22231874/operacia-chlapca-s-nadorom-o-ktoreho-sa-nemocnice-hadali.html
a prípade bolo treťou stranou informované aj na

druhý prípad
27.10.2019
1,5 ročné dieťa po neurochirurgickej operácii v Prahe a prevážané 7 hodín sanitkou po D1 z Prahy do Banskej Bystrice bez lekárskeho dohľadu. Matka samozrejme z toho prirodzene na nervy…
A ja sa pýtam. Kde sa neurochirurgicky liečia deti štvrťstoročie po vzniku republiky? Kto je zodpovedný za takto zogranizovaný transport pacienta? Tu obavy z prevozu (ako pri prvom prípade keď sa jednalo o 200 metrov) neexistovali?

21.11.2019
Pacientka s podozrením na nádor štítnej žlazy, ktorá sa nemôže dočkať v okrese termínu u doktora lebo termíny sú plné.
Zdravotná poisťovňa si so samosprávnym krajom prehadzuje loptičku, kto má takýto problém riešiť. To všetko na pozadí toho, že v prípade endokrinológov v Trenčianskom kraji VšZP hovorí, že v kraji je naplnenosť ich ambulantnej siete prekračená. Ambulantná sieť je vraj naplnená na 199 percent.
A ja sa pýtam, nie je nádodou minimálna ambulantná sieť cielene definovaná tak, že je podhodnotená, aby sa žiadne ďalšie ambulancie otvárať nemohli s argumentom, však je ich už veľa? Kto by povolil otvoriť ambulanciu, keď je naplnenosť 199 percent?

30.11.2019
Smutná správa z bratislavských Kramárov: Malý 11 mesačný Mirio zomrel. Matka nemohla stráviť posledné hodiny s jej synom, keď zomieral, napriek tomu, že sa vedelo, že zomrie ( paliatívna starostlivosť) o čom informovala matka live aj na facebooku. O tom, čo vážnemu stavu pacienta predchádzalo informovala matka na dole uvedenej stránke a nie je dôvod jej neveriť. Na druhej strane nie je dôvod si myslieť, že by sa oficiálne akákoľvek chyba priznala. Na slovensky spôsob: Skutok sa nestal. A ja sa pýtam, kde to sme?

9.12.2019
Pán Tibor, pacient, ktorý potrebuje kardiochirurgický výkon ale pri zhoršenom stave a medzičasom diagnostikovanej významnej stenóze aortálnej cholopne a významnému zúženiu dvoch z troch hlavných ciev na srdci nedostane termín a musí si ho vybavovať medializáciou cez televíziu Markíza, na čo vzápetí termín dostane.
Ja sa pýtam:
Tak bola tá hospitalizácia indikovaná alebo nebola?
Ak bola prečo termín pacient nedostane bez toho, aby jeho problém musel byť medializovaný.
Ak nebola, prečo termín dostal? To bude do budúcna o kardiochirurgickej indikácii rozhodovať televízia?

To, že herečka Monika Potokárová (25.11.2019 R.I.P.) mala depresiu, veselo sa o tom vtipkovalo v Trochu inak s Adelou a napriek tomu nejak prepadla cez zdravotné psychiatrické sito je tiež na diskusiu.

Pokojný advent.

Teraz najčítanejšie