Denník N

Prečo majú čínski muži problém nájsť si ženu?

Väčšina z nás počula o čínskej politike jedného dieťaťa. Čína ňou chcela zabrániť preľudneniu a prispieť k lepšej kvalite života hlavne v rurálnych oblastiach, kde boli mnohopočetné rodiny dlhodobou tradíciou. A tak pre ľudí, ktorí vyrastali s niekoľkými súrodencami, bolo možné mať len jedného potomka. Výsledkom tejto politiky (okrem iného) je relatívne veľký rozdiel v počte mužov a žien a to najmä v generácii, ktorá sa počas aktívnej politiky jedného dieťaťa narodila.

Tento pomer sa odhaduje na približne 1,4 muža na jednu ženu, v praxi to znamená, že v Číne je približne o 30 miliónov viac mužov ako žien. Táto disproporcia je spôsobená tradičným vnímaním syna ako žiadúceho potomka. Z tohto dôvodu sa rodičia často rozhodli pre potrat, pokiaľ čakali dcéru.

Politika jedného dieťaťa bola v platnosti od roku 1979 do roku 2015 (odvtedy je povolené mať deti dve). Generácia jedináčikov tak sú teraz dospelí alebo dospievajúci ľudia a fakt, že väčšina detí vyrastalo ako jediný potomok má na nich výrazný vplyv. Staršie generácie ich zvyknú volať malí cisári, sú často viac individualistickí, rodina pre nich nepredstavuje takú prioritu, sami po deťoch priveľmi netúžia a je pre nich ťažšie si nájsť životného partnera. Hlavne pre mužov.

V Číne je tradíciou, že pokiaľ sa muž chce oženiť, mal by mať dostatok prostriedkov na zaistenie rodiny a ženy (respektíve ich rodičia) si často vyberajú manželov aj podľa toho, ako sú bohatí alebo ako perspektívnu majú kariéru. Pokiaľ sa tento zvyk skĺbi s faktom, že žien je výrazne menej, vytvára to skupinu mužov, ktorí sú príliš chudobní, aby si našli ženu. Požiadavky na svadbu sú v niektorých oblastiach proste príliš vysoké. Muž by mal mať dom, auto a ešte úspory v banke aby mal vôbec nejakú šancu sa oženiť. To je samozrejme pre mnohých z nich problém, obzvlášť pre chudobných robotníkov, ktorí sa za prácou presťahovali do mesta (takzvaní migrant workers).

Mnohí z týchto mužov sa tak ocitli v nezávideniahodnej situácii. Na jednej strane na nich tlačí rodina, aby si našli partnerku, keďže ľudia po 30tke sa považujú za tak trochu beznádejné prípady, čo sa týka hľadania si páru. Na druhej strane ich ženy odmietajú, keďže nie sú dostatočne zabezpečení, nehovoriac o tom, že v Číne je pre ženy zvykom si hľadať niekoho s lepším sociálnym statusom. Pre týchto mužov sa tak udomácnil pojem Shengnan, anglicky leftover men.

Tento stav má, prirodzene, veľa dôsledkov. Niektoré pre nás môžu byť úsmevné. Rodičia sa napríklad snažia nájsť pre svoje deti pár, čo vedie k vzniku „manželských trhov“ kde prichádzajú s papierom s informáciami o svojom dieťati a snažia sa medzi ostatnými rodičmi nájsť vhodného partnera pre svojho potomka (ktorý o tom často nevie alebo k tomu nedal súhlas), najznámejší je v Šanghaji. Ďalším, pre nás úsmevným podujatím môže byť organizácia hromadných „rande na slepo“ medzi dvomi firmami, ktoré chcú utužiť vzájomné vzťahy. Muži samotní hľadajú nové cesty ako ženy zaujať. Známym sa na sociálnych sieťach stal prípad, kedy muž kúpil priateľke 99 iPhonov aby jej vyznal lásku (tá ho kvôli tomu pustila k vode).

Nedostatok žien má však aj svoju temnejšiu stránku. Rozširujú sa rôzne agentúry, ktoré mužom za nemalé peniaze sľubujú nájsť ženu zo zahraničia, ženám na druhej strane sľúbia na ich pomery dobre platenú prácu, za podmienky, že sa v Číne oženia. Takto sa do Číny dostávajú dievčatá z chudobnejších juhoázijských krajín ako Kambodža či Vietnam, ktoré často poriadne nevedia, do čoho idú. Muži, ktorí si za túto „službu“ zaplatia naopak očakávajú ženu, ktorá im bude oddaná a poslušná. O tom, že to vedie k častým konfliktom snáď netreba hovoriť. Tiež je tu zrazu generácia frustrovaných mladých mužov, ktorí sa pravdepodobne nikdy neoženia, čo pre žiadnu spoločnosť nie je dobrá správa.

Čínsky sociálny experiment s politikou jedného dieťaťa tak viedol k nezamýšľanému problému pre celú generáciu čínskych mužov, ktorým mala práve táto politika život zlepšiť. Ale to tak už asi so sociálnymi experimentami býva.

Čína sa tak bude musieť vysporiadať s niekoľkými demografickými hrozbami. Okrem spomínaného nepomeru medzi pohlaviami je tu ďalší problém spôsobený politikou jedného dieťaťa a to starnutie populácie, keďže logicky, dôchodcov bude pribúdať vyšším tempom ako ľudí v produktívnom veku. Do toho treba ešte pripočítať problém s ľuďmi, ktorí prúdia do miest za prácou z vidieka a často žijú v nedobrých podmienkach. Treba tiež povedať, že Čína si tieto problémy uvedomuje a snaží sa ich riešiť (zvýšenia dôchodkového veku, zákaz zisťovať pohlavie dieťaťa pred pôrodom a podobne). Otázkou teda ostáva, ako sa im to podarí.

Teraz najčítanejšie