Denník N

Nemusím byť vedec, aby som predpokladal koniec ľudstva

#plasty #ekosystém #nahlavupostavenysystem #fu*kthissystem

Plasty sú všade. Uspokojujú naše potreby. Už by sme bez nich nedokázali žiť. Ale čo ak budeme musieť vymrieť na úkor životnosti plastov?

Ak sa plasty vyhodia do oceána, to neznamená, že plast zmizol. Možno z našich očí, ale nie z planéty. Priemyselný plast bol vynájdený na začiatku druhej polovice 20. storočia. Sáčky dusia zvieratá, umierajú kvôli výskytu plastov v žalúdkoch. Plasty vodné živočíchy škrtia. Plasty sú jedným z hromady problémov s nástupom globalizácie. Plast je ľahký a preto sú produkty lacné. Ak je preprava lacná, globalizácia môže napredovať a fungovať. Zarábame peniaze, aby sme mohli kupovať ďalší spotrebný tovar. A dookola, dookola, dookola. A dokedy to bude fungovať? Priestor má vymedzené hranice, ktoré sa nedajú zväčšiť. Životnosť daného systému je aj nejak odhadovaná? Dokedy to bude, kým sa nezabijeme? Ako často si v živote uvedomujete, že žijeme fiktívnym systémom, ktorý väčšinu ľudí ničí, zabíja? Na svete existujú len štyri krajiny bez akéhokoľvek dlhu. Celosvetový dlh je gigantický a neustále narastá. V roku 2015 obnášal 195 biliónov eur.

A komu tie peniaze dlžíme?

Plasty vytvárajú v oceáne „plastový vír“ a nikto nepozná celkovú rozlohu tohto víru. Plast víri z Ameriky, po určitej zdolanej trase, sa pripája plast z Ázie. Tento vír naráža na Havajské ostrovy, kde niektoré pobrežia čistia od roku 2003. Je rok 2019. Ako to musí vyzerať teraz? Ešte horšiu náladu môže vyvolať fakt, že vedci to predpovedali. Dávali to do prostredia, ale pokiaľ to nebolo očividné pre väčšiu časť populácie, tak to pre ľudí nebolo bodom záujmu. Mizivé percento sa recykluje. Recyklované plasty z Európy odvezieme do Ázie, kde ľudia spracovávajú náš plast, aby z neho vytvorili spotrebný tovar pre nás, Európanov. Títo ľudia nám robia službu, oveľa hodnotnejšiu, ak tento fakt použijeme v kontraste s kvalitou života ľudí vykonávajúcich túto službu.

Krajiny prvého sveta? Krajiny druhého, tretieho?

Ak je život Maroša, lepší ako Annin život, môžeme tvrdiť, že systém je vytvorený tak, že Maroš žije na úkor Anny? Prečo Anna žije horšie ako Maroš? Čo Anna spravila? Je negroidná? Je Číňanka? Hierarchiu, ktorá existuje sme vymysleli my, sami. Niekto z nás. Môže to byť horných 5%, možno horné 2%, ale nie je to otázka posledných 50 rokov. Je to dlhodobá evolúcia, ale prvýkrát v živote sa ocitáme v situácii, kedy vyhubíme sami seba. Vyhubíme sa kvôli komfortnej zóne, ktorú sme si vytvorili. Za účelom živiť túto komfortnú zónu, ktorá sa objaví neskôr pomocou boomerangu. Nebude to šteklivé pohladenie, ale srdcervúca rana. Nič nenasvedčuje tomu, že situáciu by chceli riešiť tí, ktorí majú v rukách moc. Moc je nástroj, ktorý ťahá nitkami. Ale to nie je slovenská vláda. To nie je ani Európska únia. Čo z toho, ak EÚ bude zelená akokoľvek, ak sa nikto nepridá? Samozrejme, sme veľkým trhom a padli by mnohé za obete pri podobných eko-podmienkach prichádzajúcich zo strany EÚ. Afrika je brutálne veľký trh, ktorý už nežije v takej chudobe ako si myslíme. A pokiaľ nebudú musieť ázijskí kamoši dodržiavať eko-podmienky, ktorým čelia a prispôsobujú sa už teraz pri výrobe tovaru pre EÚ trh, ako to bude vyzerať, keď sa trhom stane chudobnejšia Afrika? Pachtivá po lacnom tovare, pachtivá túžba ovoňať gaťky kapitalizmu, globalizácii, možnostiam.

10 miliónov ton plastov ročne.

Kapitalizmus umožnil nám všetkým mať toho viac ako potrebujeme. Nemusieť žiť skromne. Pohybovať sa jednoduchšie medzi rôznymi sociálnymi skupinami a v minulom storočí zmeniť všetky hodnotové základy. Spevák vie zarobiť milióny, lekár x-krát menej. Pekár, ktorý je prínosom obživy, živorí a ten, čo sedí v parlamente a hlasuje proti nám, má milióny. Učiteľom sa musia sľubovať potupné učiteľské byty a mafiáni žijú v haciendach. Novinár sa musí báť o svoj život vo vlastnom dome a poslanci fúkajú špáradlo stoeurovkami. Starká sa ma pýta:“Toto je tá demokracia?“ A ja sa pýtam s ňou:“Toto? Toto je prosím vás pekne ľudovláda, etymologicky viazaná od slova démos a kratein? Nemal ten Platón pravdu, keď klasifikoval demokraciu za zlú formu vlády mysliac si, že vyústi do anarchie? Možno väčšiu pravdu mal jeho žiak Aristoteles, ktorý tvrdil, že demokracia upadne do tyranie. Možno budem trochu vytvárať opozíciu, ak by som naopak tvrdil, že sme sa nemuseli báť individualizmu a prejavov seba samých, pretože iba keď sme sami sebou, tak vieme určiť, kým sme a aké miesto chceme v spoločnosti vyplniť.

Neviem pochopiť, ak niekto číta skôr články s názvom: „TAKTO sa vykŕmila bývalá sexica Tereza Brodská! Preboha, čo sa jej stalo? (FOTO vnútri)“ Faktom je, že bulvár je tlačovinou, po ktorej Slováci siahnu najčastejšie. Pred týždňom stojím v trafike a počujem pani predo mnou ako hovorí smerom k predavačke:“Tento Plus 1 deň si dajte na vrch, lebo to radi kupujú.“ Začala poúčať predavačku, kde si má vyložiť bulvár, aby bol na očiam. Zozadu som spontánne povedal:“Kto by takú prízemnosť čítal.“ Jej pohľad hovoril jasnou rečou:“Preklínam ťa, ty liberálny fašista.“ Anyway, však nech si to kúpi a nech si doma pozrie tureckú telenovelu. Nech ide nedeľu do kostola si kľaknúť, vstať, kľaknúť, vstať,…Vôbec to nie je divné, absolutely not. Každopádne, ľudia sú rôzni a niektorí zvláštni. Uvedomiť si, že potreba vytvárať spoločenstvo, ktoré bude mať vytýčené ciele vytvorené za použitia neideologickej racionality je podstatné pre to, aby sme vôbec prežili. Niekedy je good si uvedomiť, že každú sekundu žijeme len v tej danej sekunde a už nikdy viac v identicky rovnakej žiť nebudeme.

Fiktívne platidlo – peniaze, ktoré rotujeme v nepochopiteľne zložitom a vo vymyslenom ekonomickom systéme spôsobom, ktorý nedáva zmysel. Ak necháme ekonomiku byť zložitou, tak kto ju opraví, ak systém padne? Chytám sa za hlavu a nechápem. Buď sme hlúpi alebo…

Ak ťa téma interesuje, tak neváhaj napísať na IG alebo v komentári.

Teraz najčítanejšie