Denník N

MUSICBOX – seriál o hudbe, ktorú milujem | 50. týždeň – Frank Zappa

Predvianočný čas plný kolied treba občas prebiť poriadnym klinom. Frank Zappa je fenomén, ktorý väčšina populácie nechápe – a (samozrejme) nepočúva. To mu však nijako neuberá na jeho fantastickej hudbe, úžasným piesňam, bizarným nápadom a všadeprítomnej irónii.

Frank Vincent Zappa sa narodil 21. decembra 1940 v Baltimore. Jeho práca bola povestná nekonformným prístupom, voľnými improvizáciami, experimentovaním so zvukom a satirickým pohľadom na americkú kultúru. Väčšinou sa od takto „orientovaných“ ľudí neočakáva veľká virtuozita, no na Zappu zrejme neplatili žiadne pozemské zákony.

Zappa bol hudobným samoukom, preberal vplyvy z rôznych žánrov a aj preto je nesmierne ťažké kategorizovať jeho hudobné dielo. Jeho nahrávky sú spájané konceptuálnou kontinuitou, sám ju označoval ako Project/Object. Má množstvo hudobných fráz, myšlienok a symbolov, ktoré sa v obnovených verziách objavovali na jeho platniach.

Texty v piesňach často humorne ukazujú jeho odmietanie zastaralého pohľadu na zavedené sociálne a politické procesy. Zappa bol veľkým kritikom bežného stereotypného vzdelávania a organizovaného náboženstva. Naopak, bol vášnivým stúpencom slobody prejavu, sebavzdelávania, spoluúčasti na politickom dianí a zrušenia cenzúry. Iste tušíte, že ho mnohí (slušne povedané) nemali radi.

Oproti mnohým rockovým hudobníkom neužíval drogy (aj keď jeho hudba a vlastne aj on sám tak vyzeral), no podporoval ich dekriminalizáciu a regulovaný predaj. Zappa zomrel 4. decembra 1993. Jeho hudba medzi nami ostala, urobila ho a dodnes robí nesmrteľným. Počas svojho života vydal 62 albumov, po jeho smrti vyšlo ďalších 48 platní.

FRANK ZAPPA: Apostrophe (1974)

Osemnásty album od Zappu vyšiel v marci 1974. Upravená verzia jeho prvej skladby Don’t Eath Yellow Snow bola zároveň prvou z troch jeho skladieb umiestnených v rebríčku Billboard Top 100 (dosiahla 68 miesto). Zároveň je tento album jeho komerčne najúspešnejším. Zappovi sa tu podarilo urobiť krátke, melodické skladby, ktoré si obľúbili aj konzervatívnejší poslucháči.

Túto platňu som mal na CD spolu s ďalším jeho vydareným albumom Over-Nite Sansation (1973). Mimochodom, piesne oboch platní boli súčasne nahrávané v rokoch 1972 až 1973.

FRANK ZAPPA: Joe’s Garage (1979)

Nahrávka vyšla na troch LP. Titul získal zmiešané pozitívne hodnotenia, kritici ocenili inovatívnu a originálnu hudbu, ale kritizovali vulgárnu, sexuálnu a urážajúcu povahu textov. S odstupom času kritici hodnotili Joe’s Garage viac pozitívnejšie.

Dej vysvetľuje Central Scrutinizer, ktorý rozpráva príbeh Joea. Je to obyčajný dospievajúci muž, ktorý má garážovú rockovú skupinu, neuspokojivé vzťahy so ženami a všetky svoje peniaze dáva vládne a náboženským organizáciám.

Central Scrutinizer vysvetľuje, že hudba privedie ľudí na šikmú plochu užívania drog, chorôb, nezvyčajných sexuálnych praktík, väzenia a nakoniec šialenstva. Joe sa naozaj dostane do väzenia, po prepustení sa vracia do dystopickej spoločnosti, kde je hudba kriminalizovaná a on prepadá šialenstvu.

Album Joe’s Garage je známy aj vďaka použitiu xenochrónie, techniky nahrávania, ktorá prenáša gitarové sóla zo starších živých nahrávok a dáva ich do nových štúdiových nahrávok. Všetky gitarové sóla na albume sú xenochrónne okrem skladby Crew SlutWatermelon in Easter Hay, ktorú Zappa označil za najlepšiu pieseň na albume, a podľa jeho syna Dweezila, najlepšieho gitarového sóla, ktorého kedy otec hral.

FRANK ZAPPA: Sheik Yerbouti (1979)

Sheik Yerbouti predstavoval hlavný zlom v Zappovej kariére. Išlo o prvý album, ktorý vyšiel v jeho vlastnom vydavateľstve po jeho odchode z Warner Bros. Records. Zdôraznil komediálny aspekt Zappových textov viac ako kedykoľvek predtým, odštartoval obdobie lepšieho predaja albumov a väčšej pozornosti médií.

Na albume sa nachádza azda najznámejšia pieseň Bobby Brown Goes Down, v USA bola dokonca zakázaná kvôli senzuálne explicitnému textu. Najpopulárnejšou sa stala v Škandinávii. Zappa bol údajne tak veľmi ohromený jeho úspechom, že chcel, aby si CBS najala antropológa, ktorý by študoval, prečo sa práve táto pieseň stala takým veľkým hitom.

Sheik Yerbouti zostáva jedným z najpredávanejším Zappovým albumom na svete. Doteraz sa ho predalo viac ako 2 milióny.

Teraz najčítanejšie