Denník N

Aj ja som Srdcom doma

Stretla som sa s názorom, že by som nemala mať právo voliť, pokým žijem v zahraničí. Ak som sa rozhodla vysťahovať na dobu neurčitú, nemám prečo aktívne zasahovať do diania na Slovensku. Prepáčte, nesúhlasím.

Slovenky a Slováci žijúci v zahraničí, koľko nás je? Pokúšala som sa zistiť približné čísla, ale rozptyl je obrovský. Začínajúc 300-tisíc ľuďmi (úprimne, to je asi len Brno a Praha dokopy), končiac 1.5 miliónom duší.  V roku 2016, v posledných voľbách do Národnej Rady Slovenskej republiky, volilo 17 278 Slovákov zo zahraničia. Koľko nás bude voliť v roku 2020?

Ako občianka Slovenska mám právo voliť garantované Ústavou Slovenskej republiky.  O dianie na Slovensku sa zaujímam a denne čítam slovenské noviny. Mám tam svoju rodinu, priateľky a priateľov, ich rodiny, svoje bývalé kolegyne a mnoho iných ľudí, kvôli ktorým mi nie je jedno, akou krajinou sa Slovensko stalo a ako svoj potenciál premrháva každým nesprávnym politickým rozhodnutím.

zdroj obrázku: https://a-static.projektn.sk/2019/12/volby.png

Život v zahraničí mi dáva možnosť čiastočne poodstúpiť a pozerať sa na dianie na Slovensku, spravovanie krajiny a funkčnosť celého systému s istým nadhľadom. Občas sa nevyhnem porovnávaniu, ale nechcem byť voči Slovensku kritická a nespravodlivá.

Voliť budem v najbližších parlamentných voľbách poštou z Fínska. Okrem iného preto, aby som zvýšila šance, že sa zo Slovenska stane naozaj demokratický a dobre spravovaný štát.

Priala by som si, aby som už nemusela čítať každý deň o prípadoch, v ktorých bola moja rodná krajina okradnutá o sumy peňazí, ktoré si ani neviem predstaviť. O tie sumy, ktoré sa mohli investovať do rozvoja Slovenska a do zlepšenia života každého z nás… Aby ma už nenapínalo, keď vidím plesne a huby rašiace zo stien v nemocnici. Aby som nemusela s opovrhnutím počúvať, ako sú okrádaní ľudia svojimi zamestnávateľmi. Aby som nemusela s ľútosťou pozerať na personálne i hmotné vybavenia domovov sociálnych služieb. Aby som sa nerozčuľovala, že študenti a študentky vysokých škôl nedokážu čítať v žiadnom cudzom jazyku…

Budem voliť pretože si prajem, aby Slovensko viedli schopní, morálni a múdri ľudia. Ľudia, ktorí sa snažia byť pripravení na problémy, ktoré sú pomenované, a aj na tie, ktoré vyskočia ad hoc. Priala by som si, aby to boli ľudia, s ktorých výkonom práce budem spokojná a ktorí budú naozaj prichádzať s riešeniami. Vlastne nielen prichádzať, oni a ony musia reálne začať riešiť!

K voľbám pristúpim zodpovedne, pretože ja a moja rodina sa tam môžeme kedykoľvek vrátiť. Preto sa chcem zaujímať a zaujímam sa o to, čo sa deje. Ak raz dôjde k tomu, že sa rozhodneme vrátiť, priala by som si, aby bolo Slovensko lepšou krajinou pre život, než pri našom odchode.

zdroj obrázku: https://a-static.projektn.sk/2019/12/srdcomdoma.sk-logo-300×179-1.jpg

 

Vďaka iniciatíve ,,Srdcom doma” som sa začala viac zaujímať o svoje volebné právo v zahraničí. S pomocou ich stránky som dokázala za pár minút požiadať o možnosť voliť poštou zo zahraničia. Môžete tak urobiť i Vy. Či už žijete v zahraničí, alebo budete počas volieb mimo Slovenska, nenechajte si vziať možnosť prispieť k zmene našej krajiny. Uplatňovanie si práva na slobodný pohyb nesmie znamenať vylúčenie z volebného procesu.

Voľte! Voľte demokratickú alternatívu – pre seba a svoje rodiny. Pre to, aby Slovensko dostalo šancu na zmenu k lepšiemu.

My, Slováci a Slovenky, žijúci v zahraničí Vám budeme kryť chrbát a podporovať Vás, tak ako kedykoľvek počas náročných historických udalostí. Myslím, že to tak cítime viacerí, že na týchto voľbách sa budú lámať dejiny. Prajem nám všetkým, aby nás volilo veľa. Verím, že dokážeme zvoliť takú vládnu koalíciu, ktorá má čitateľnú politickú orientáciu smerom k EÚ a NATO, ktorá rešpektuje ľudské práva a ktorá nebude len svietiť, kúriť a kradnúť. Vyhrnie si rukávy a bude makať pre nás všetkých. Pretože politika je služba verejnosti.

Držme si palce a hlasovacie lístky! Nezabudnite, čas požiadať o možnosť hlasovať zo zahraničia sa kráti. Stihnite to do 10.1.2020. Stačí na to pár klikov na https://volby.srdcomdoma.sk/

PS 1: Tento blog je výlučným stanoviskom autorky. Informácie v ňom uvedené nepredstavujú oficiálne stanovisko spolku Srdcom doma, ktorého názory nemusia byť v súlade s názormi autorky.

PS 2: Srdcom doma podporujú významné osobnosti slovenského spoločenského života a má sa sebou mnohé úspechy. Na zmenu volebného zákona, ktorá by umožnila voľbu zo zahraničia vo všetkých verejných voľbách sa však zatiaľ nenašla potrebná politická vôľa. Spolok je financovaný prostredníctvom darov občanov a cez transparentný účet. Ak sú Vám aktivity spolku sympatické a zdieľate rovnaké hodnoty, môžete požiadať o členstvo.

Hodnoty Srdcom doma sú:

  • Sme spolok nezávislý na politických stranách.
  • Uznávame liberálnu parlamentnú demokraciu a právny štát na Slovensku.
  • Pomáhame budovať občiansku spoločnosť na Slovensku.
  • Sme solidárni s ľuďmi, ktorí potrebujú pomoc a sami si pomôcť nedokážu. 
  • Sme slušní, rešpektujeme ľudskú dôstojnosť, rovnosť, ľudské práva, toleranciu a ľudskú rozmanitosť.
  • Vedieme otvorený dialóg a bojujeme proti predsudkom.
  • Podporujeme pozitívne zmeny na Slovensku v prospech jeho obyvateľov aj cestou zapájania občanov v emigrácii. 

Teraz najčítanejšie