Denník N

Zmena je život

„Nikdy nezmeníš svoj život kým nezmeníš niečo čo robíš denne. Tajomstvo tvojho úspechu sa nachádza v tvojej dennej rutine.“ John C. Maxwell

Zmena je život a preto ju mám tak rád. Veď kto by nemal rád život. Prináša nám toľko radosti i starostí zároveň, že si človek niekedy nevie vybrať.

Zmena je pohyb, keď sa nič nemení, nič sa nehýbe, respektíve to ostáva v rovnomernom priamočiarom pohybe ako by povedal pán Newton. Zmena teda dáva veciam nový smer, ale taktiež i zrýchľuje alebo spomaľuje dosiahnutie pôvodného cieľa.

Niekedy je zmena i na škodu. Veľa ľudí to tvrdí, no ja som to ešte stále nepochopil. Mám rád, keď sa vecí hýbu. Pohyb vytvára energiu a energia je život. Energia samozrejme môže byť pozitívna i negatívna, no taký je i život, to vieme všetci. A navyše každá zmena nám dáva možnosť reakcie a vtedy to začína byť zaujímavé.

Hovorí sa, že ak chceme zmeniť svet, mali by sme najprv zmeniť sami seba. A tam je teda podnetov na zmenu od päty až po hlavu. Napríklad, rozsah vedomostí, prípadne životný štýl alebo i taký náš postoj voči iným. Najmä teraz, keď zisťujeme, že patriť do nejakej skupiny či spoločenstva má okrem výhod i nevýhody.

Je dobre zmeniť čo nám vadí. Je taktiež dobre prijať, že aj ostatní sa menia.

Tak či onak, zmena by mala vychádzať od jednotlivca. Pekne to poznamenal Leandro Herrero vo svojej teórii manažmentu zmien Viral Change: „Nikdy nedôjde k žiadnej zmene, pokiaľ sa nezmení správanie jednotlivca. Jedine, keď sa nové správanie stane normou, vtedy môžeme povedať, že začala zmena, vtedy môžeme povedať, že svet sa zmenil.“

Otázne potom ostáva už len to, kde konkrétne treba začať. To ale záleží od priorít a cieľov. Dôležité je robiť aspoň niečo, lebo nie nadarmo sa hovorí, že bez vetra sa ani lístok nepohne.

Teraz najčítanejšie

Marek Demčák

V pár veciach mám jasno, no i tak zvyšok je pre mňa španielska dedina. Dnes sa tú dedinu snažím trošku prepátrať. Čím viac pátram tým viac zisťujem, že tu nie je možnosť jediná. Tak aspoň viem s čím môžem do budúcna rátať. http://about.me/demcak.marek