Denník N

Kotleba dal ľuďom z Važca to, po čom tak veľmi túžia – pocit bezpečia.

Dnešný newsletter v DenníkuN písal človek, ktorý zaručene ešte nikdy vo svojom živote nestál zoči voči tlupe „obyvateľov osady“. Inak by tie hlúposti čo popísal nikdy nepopísal a ak dnešný newsfilter číta nejaký obyvateľ Važca, musí sa chytať za hlavu.

Stalo sa to, že pred týždňom napadla skupina Rómov bieleho obyvateľa Važca a surovo ho dobila. Namiesto toho, aby DenníkN vo svojom Newsfiltri položil otázku, či náhodou nešlo o rasovo motivovaný útok, ako napríklad v prípade Filipínca Henryho Acordu, napísal „Vo Važci skupina obyvateľov tamojšej osady zbila dvoch mužov“. Ako keby sa pobili Rómovia medzi sebou. Alebo ako keby išli štyria na dvoch. Alebo ako keby si tí dvaja o to koledovali. Z newsfiltru sa ďalej dozvedám, že skupina detí z osady obkolesila malé dievča. Biele? Či tiež z osady? Bol aj toto rasovo motivovaný skutok?

Poznám jeden vtip, ten je to tom, že aké najhoršie slová môže Róm vysloviť. Odpoveď znie „Dobré ráno, sused“. Po incidente z minulého týždňa toto teraz zažívajú obyvatelia Važca. Žijú v strachu, aký si komentátor DenníkaN jednoducho nevie predstaviť a preto nebude o tom písať, ale bude písať o Kotlebovi, že, fuj hnus, prišiel si robiť kampaň do Važca. A úprimne, vôbec sa nebudem diviť, ak Kotleba získa vo Važci 50%.

Kotleba totiž neprišiel sám, prišiel s 200 kamošmi a tí dali miestnym presne to, čo im chýba – pocit bezpečia. Pocit, že konečne si niekto dá rady s asociálmi. Ako totiž inak nazvať ľudí, ktorí vybehnú 15ti na dvoch? Asociáli (všetkých ľudskoprávnych aktivistov upozorňujem, že podstatné meno asociál nepoužívam v spojení s prídavným menom, napríklad indiánsky, černošský či rómsky, lebo viem, že to je u nás hriech, za ktorý sa odoberá mandát, i keď nič také momentálne nemám).

Teraz k podstate veci: namiesto skúmania, či sa nejedná o rasovo motivovaný čin a volania po exemplárnom treste a začne sa DenníkN obúvať do Kotlebu, ktorý ako jediný politik sa do tej obce vybral. To je jednoducho nepochopiteľné.

Kotleba v zásade sľubuje dve veci (zvyšok jeho programu sú bludy):

  1. Klepne kradnúcim politikom po prstoch
  2. Spraví poriadok s Rómami

Robert Fico za výdatnej asistencie Petra Pellegriniho (ktorý je členom Smeru 20 rokov a bol od štátneho tajomníka až po premiéra vo všetkých funkciách) a kecálkov ako Danko s Bugárom v druhom bode neurobil nič a v prvom bode je Fico (významná) časť problému a nie riešenia.

Ak toto zmeníme, ak sa nám teda podarí vyriešiť tieto dva body, záujem o Kotlebu poklesne, lebo on fakt na nič iné nemá odpovede. K riešeniu patrí pomenovať veci ako sa majú a tiež je potrebné vedieť korektné čísla. Preto ako z prvých vecí by sme mali obnoviť štatistiky kriminality aj podľa národnosti. Alebo, aby sme boli úplne korektní, budeme písať „obyvatelia osady“. To je jedno, len nech vieme, čo tu kto čoho koľko pácha. A tam nasadiť políciu.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.