Denník N

Nová hviezda Kotlebovho Kulturblogu: gastarbeiter, ktorý sa opičí po teroristovi z Nového Zélandu

Obávam sa, že meno Brenton Tarrant dnes už mnohým nič nehovorí. Ide o rasistického teroristu, ktorý 15. marca v Christchurchi zastrelil v dvoch mešitách 51 ľudí a 40 ľudí zranil, pričom obidva útoky vysielal naživo na sociálnej sieti.

Do povedomia sa okrem akejkoľvek absencie ľútosti dostal aj tým, že po zadržaní s putami na rukách a v prítomnosti dvoch ozbrojených policajtov ukázal symbol, ktorý je prisudzovaný neonacistickému hnutiu White Power.

Tarrant sa pokladá za nasledovníka Nóra Andersa Breivika, ktorý spáchal sériu teroristických útokov v nórskom hlavnom meste Oslo a na ostrove Utoya, pri ktorých zahynulo celkovo 77 ľudí.

Gesto známe ako OK, pred časom niekto použil ako hoax s tvrdením, že ide o tajný pozdrav neonacistov. Hoax sa začal šíriť a žiť vlastným životom a zapáčil sa skutočným americkým bielym extrémistom, ktorí sa tak začali zdraviť a provokovať svojich odporcov. Použiť toto gesto po Tarrantovi znamená cynické pohŕdanie jeho obeťami a jasné prihlásenie sa k neonacistickej ideoógii a terorizmu.

No a v týchto dňoch sme jeho použitie zaznamenali aj na Slovensku. Kto ho použil? Istý gastarbajter vo Veľkej Británii, ktorý tam dosiahol významné kariérne úspechy napríklad ako smetiar, bezdomovec, nedobrovoľný účastník verejnoprospešných prác v záhradkárskej oblasti a paleťák. Najnovšie je z neho maskot Infovojny, Kulturblogu a Kotlebovcov a ako sa da zdá, užíva si to a cíti sa ako veľká star.

Bilancia jeho úspechov dosiahnutých za 14 rokov pobytu, vzbudzuje rešpekt: „3 x zadržaný vodičský preukaz, 22 zatknutí, 2 x podmienečný trest, 4 x alkohol za volantom, viac ako 10 x bitka, 200 hodín verejnoprospešných prác...“ Vzhľadom na rétoriku Kotlebovcov o kriminalite neprispôsobivých imigrantov, ideálna posila pre ich partaj.

Dotyčný je asi trochu hanblivý a vystupuje nielen na sociálnej sieti, ale aj vo vysielaní dezinformačných internetových rádií pod iným menom. Napriek tomu je však jeho pravé meno známe. Nájdeme ho napríklad na tejto stránke v nie príliš lichotivých súvislostiach.

A pritom tí, ktorí ho poznali dávnejšie, o ňom hovoria ako o bezstarostnom pankáčovi a vcelku pohodovom, hoci trochu excentrickom chalanovi.

Dnes je to iba minulosť. Namiesto piety k zavraždenému novinárovi a jeho snúbenici, ktorú ľudia vyjadrovali nosením odznaku „All for Jan,“ zverejní niečo takéto a vzdá hold ikone nazirocku.

Súcit matke zavraždenej nevinnej mladej ženy vyjadrí takto a zrejme si pripadá mimoriadne vtipný.

A na prvé výročie odpornej vraždy uverejní na ružovom podklade s dúhovými vlajkami, toto: „Janko & Martinka ste super. Všetci sme s vami. Spolu to dokážeme! Veľa zdravia ! ! !

Na svojom fejkovom profile „odvážne“ uverejní 29. augusta 2018: „SNP bol židovský o.eb na rozloženie Slovenska zvnútra. Nič viac. Môžte začať nahlasovať.“

Jeho fascinácia neonacistickou kapelou Krátky proces nadobúda znaky fetišizmu a jeho detinská radosť je priam groteskná

Najnovšie je Kotleba pozitívny. Aj na svojom ďalšom fejkovom profile.

Koncom novembra dokonca organizoval niekoľkým ambasádorom Kotlebovej strany potulky Londýnom. Kotlebovci to prezentovali ako veľkú slávu, skutočnosť bola trochu iná. Stačila skupina Rómov a pár aktivistov a na viacerých miestach im dohodnuté priestory neposkytli, protestujúci im vynadali do „zelených gumkáčov“ aj kadečoho horšieho, venovala im pozornosť polícia a nakoniec sa ich kdesi stretla necelá dvadsiatka.

Miestna tlač o nich informovala ako o „slovenských fašistoch.“

Účastníci zájazdu si urobili fotografie na pár miestach a s dlhým nosom sa vrátili domov. No a nášho hrdinu, neboráčika, vyrazili z práce.

Kotlebovci aj s našim imigrantom si však išli svoje a návštevu prezentovali ako triumf.

Vráťme sa však ku gestu spomínanému na začiatku, ktoré si náš gastarbajter akosi obľúbil. Tu si ho vystrúhal s viacerými kamarátmi.

Pokračoval počas návštevy kotlebovcov v Londýne. S Lukášom Kopáčom, Milanom Uhríkom či Lubom Huďom.

Pokračoval v tom aj na Slovensku. Napríklad s Antonom Grňom, zatiaľ neprávoplatne odsúdeným za pozdrav „Na stráž!“ ktorým pozdravil prokurátora v priestoroch Najvyššieho súdu.

A najnovšie si to struhol s osadenstvom Kulturblogu.

S Milanom Mazurekom, odsúdeným za rasistické prejavy v rádiu Frontinus.

S maturantkou Líviou Garčalovou.

Aj s Dávidom Pavlíkom, ktorý si ho s ním struhol tiež. A že dobre vie o čo ide, potvrdil aj v komentári.

Aký je záver? Uvidíme. Ale maník by si mal uvedomiť, že pohodiť letáky s cudzou fotografiou a adresou kdesi na letisku, na koncerte, či v Kauflande v mestečku na Záhorí, alebo ich strkať za stierače áut, v spojení s podielom na organizovaní koncertu neonacistickej kapely a obskúrnym, verejne prezentovaným pozdravom, nemusí byť vždy ten najlepší nápad.

Na úplný záver otázočka pre gastarbajtra, ktorý si neveľmi ctí zákony krajiny, ktorá ho na 14 rokov prichýlila. Či nájde odvahu a prihlási sa k tejto nechutnej hejterskej stránke? Pretože osobe, ktorá je tu vystavená posmechu a šikane, sa často, obsedantne a s chuťou venuje pri svojom účinkovaní v Kulturblogoch a Infovojnách. Až človeka nevdojak napadne otázka, či mladý pánko nemá nejaký problém…

Doplnené 22.12.2019

Kotlebajugend z Kulturblogu dal výzvu svojim fanúšikom, aby do komentárov vložili svoju fotografiu s rovnakým gestom.

Výzvu vypočuli mnohí a zverejnili svoje fotografie. Vyberiem z nich iba troch. Prvým je v minulosti sedemkrát súdne trestaný kriminálnik, bývalý nazi skinhed Mario Reitman, obdivovateľ ikony nazi rocku, Iana Stuarta Donaldsona, s vytetovanými runami SS a nemeckou prilbou na hrudi, ktorý od roku 2014 bojuje v oddieloch proruských separatistov v Donecku.

Druhým je známa postava nitrianskej extrémistickej scény, jeden z bývalých adminov stránky smutne presláveného „kartárskeho klubu“ Walhala, Juraj „Ceco“ Vajda. Návštevníci Walhaly sa preslávili brutálnymi útokmi na návštevníkov susedného klubu Mariatchi.

Tretím, nádejný Kotlebov ľudový mládežník, Samuel.

Doplnené 31.12.2019

Nakoľko Daniel Bombic očividne nenašiel odvahu priznať sa k autorstvu primitívnej hejterskej stránky, je načase zverejniť indíciu, ktorá napovedá, že ním naozaj je.

Doplnené 9.3.2020

Video: Hviezda Kulturblogu – Danny Kollár (pravá tvár Daniela Bombica)

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.