Denník N

MUSICBOX – seriál o hudbe, ktorú milujem | 52. týždeň

Posledné dni starého roku si treba pekne užiť, napríklad aj s dobrou hudbou. V dnešnom výbere nájdete skvelých muzikantov, ktorí hrajú tak ľahko a prirodzene, ako my, obyčajní smrteľníci, dýchame.

THE ARISTOCRATS: You Know What…? (2019)

Túto inštrumentálnu progress-rockovú superskupinu tvoria hráči známi z iných projektov. Guthrie Govan (gitara) hrával/hráva s Asia, GPS, Stevenom Wilsonom alebo s Hansom Zimmerom. Bryan Beller (basovka) hrával/hráva so Stevom Vaiom, Joeom Satrianim, Dweezilom Zappom či s Jamesom LaBrieom (Dream Theater). Na bicie hrá skvelý nemecký hudobník Marco Minnemann.

The Aristocarts vznikla úplne náhodou po nadšenej reakcii na koncertné vystúpenie v Anaheim Bass Bash počas zimnej show NAMM v januári 2011. Trio malo pred koncertom iba jednu skúšku, mimoriadne dobre im to však šľapalo a prinieslo do varu publikum (aj seba samých). Pre túto jednorazovú show mal na gitare hrať pôvodne Greg Howe, na poslednú chvíľu ho nahradil Guthrie Govan.

Každé album „Aristocratov“ má počet skladieb deliteľné tromi – každý člen kapely sa na nahrávke podieľa tromi piesňami. No nie je to tak, že napríklad Minnemann napíše skladbu aby sa tam vybúriť na bicích. Kapela považuje spôsob, akým pracujú a hrajú, za skutočnú demokraciu v hudbe. Výsledok nie je vôbec zlý.

Najnovší album (štvrtý štúdiový) je opäť fascinujúci. Poslucháčom dáva perfektnú zbierku piesní, ktoré tvoria nadupaný a kreatívny album. Rôznorodosť skladieb je ohromujúca, ale keď sa do nich viackrát započúvate, začne sa črtať celá nádhera albumu You Know What…?.

KING CRIMSON: Three of a Perfect Pair (1984)

Jednou z kapiel, ktorá ovplyvnila The Aristocrats bol práve King Crimson. Skupina sa považuje za zakladateľov progress rocku. Vznikla v roku 1968, ich debutový album In the Court of the Crimson King je označovaný ako jeden z míľnikov vývoja progresívneho rocku. Obsadenie v kapele sa v priebehu jej existencie výrazne menilo, celkom sa tu vystriedalo 19 hudobníkov a dvaja textári, ktorí boli plnohodnotnými členmi skupiny. Situácia sa upokojila v roku 1981, keď sa ich spevákom stal Adrian Belew.

Three of a Perfect Pair je desiaty štúdiový album, v britskom rebríčku predajnosti sa umiestnil na 30. mieste. Ide o posledný album King Crimson z 80. rokov, skupina potom prerušila svoju činnosť na desať rokov.

Prvá časť The Left Side má päť piesní, na pomery King Crimson sa blížia k mainstreamovému pop rocku. Druhá časť nazvanej The Right Side obsahuje tri inštrumentálne skladby a jednu experimentálnu peseň.

Na albume sa podieľali Adrian Belew (spev, gitary), Robert Fripp (gitara), Tony Levin (basgitara), Bill Bruford (bicie), Chapman Stick (klávesy, vokál).

RETURN TO FOREVER: Romantic Warrior (1976)

Return to Forever je americká zostava hrajúca jazz fusion, aj oni výraznou mierou inšpirovali (nielen) The Aristocarts. Počas svojej činnosti mala skupina veľa členov, jedinou konzistentnou dvojicou bol klávesák Chick Corea a basgitarista Stanley Clarke.

Spolu s Weather ReportThe Headhunters a Mahavishnu Orchestra sa Return to Forever často uvádza ako jedna z hlavných jazz fusion skupín sedemdesiatych rokov. Niekoľko hudobníkov, medzi inými Clarke, Flora Purim , Airto Moreira a Al Di Meola, sa prvýkrát dostali do popredia práve vďaka účinkovaniu na albumoch Return to Forever.

https://youtu.be/lObVilGPjHc

Romantic Warrior je šiestym štúdiovým a najpredávanejším albumom skupiny. Muzikanti pokračovali vo svojich experimentoch v oblasti jazz-rocku a súvisiacich hudobných žánrov. Kritici nahrávku oceňovali za technicky náročný štýl kompozícií, no aj za dokonalý hudobný prejav.

https://youtu.be/wSksWyHsYw8

Na albume sa podieľali: Al Di Meola (gitary), Chick Corea (klavír, klávesy, perkusie), Stanley Clarke (basa) a Lenny White (bicie, timpany).

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.